Jak zrobić sok z aronii? Podpowiadamy wam jak przygotować pyszny sok z aronii

Aronia nie jest zbyt popularnym owocem. Sok z aronii kojarzy się nam bardziej z dzieciństwem niż z teraźniejszością. To błąd! Aronia zawiera wiele witamin i składników odżywczych dla naszego ciała. Sok z tego owocu to świetny lek na liczne dolegliwości cywilizacyjne. Dowiedzcie się z naszego przepisu jak przygotować sok z aronii we własnej kuchni

Sok z aronii

Aronia to owoc o ciemnoczerwonej barwie, a sok z niej uzyskuje nieprawdopodobną głębię. W smaku jest kwaskowaty i niesamowicie orzeźwiający. Za to jego właściwości odżywcze są na wagę złota. Dzięki picu soku z aronii jesteśmy w stanie uchronić się od wielu dolegliwości, a wśród nich są takie jak nadciśnienia, choroby oczu, miażdżyca czy nowotwory. Ponadto sok z aronii dostarczy nam wielu wartościowych witamin z grup A, C, E czy P. Zbawiennie wpływa na trawienie.

Aronia w naszym kraju jest łatwo dostępna. Możemy znaleźć liczne uprawy krzewów jagód aronii. Koniec sierpnia lub wczesna jesień to doskonały czas na zbiory tego owocu. Powinniśmy wtedy zauważyć charakterystyczne ciemne jagody na naszych bazarkach. Poza sokiem, z aronii można produkować o wiele więcej. Aronia świetnie nadaje się np. na dżemy i marmolady.

Jak zrobić sok z aronii - składniki:

  • 2 kg jagód aronii
  • 1,5 l czystej wody
  • 60-80 liści z wiśni lub 40-60 liści z czarnej porzeczki
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier (ilość zależna od naszych preferencji smakowych)

Sok z aronii - jak zrobić krok po kroku:

  1. Owoce przesypujemy do dużego sita i przemywamy je pod zimną wodą. Usuwamy resztki gałązek.
  2. Tym samym sposobem myjemy również liście.
  3. Do dużego garnka wsypujemy nasze owoce. Dodajemy liście wiśni lub czarnej porzeczki.
  4. Wsypujemy cukier ok. 1-2 kg.
  5. Dolewamy sok z cytryny oraz wodę.
  6. Pod garnkiem ustawiamy mały płomień. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze ok. 30 minut na takim samym płomieniu.
  7. Po tym czasie pozostawiamy nasz sok do przestygnięcia.
  8. Przecedzamy zawartość garnka. Pozbywamy się liści, a owoce możemy z powrotem dodać do soku.
  9. Po odcedzeniu zawartości garnka gotujemy sok ponownie aż do wrzenia.
  10. Gorący sok przelewamy do słoików lub butelek. Pasteryzujemy zawartość ok. 15 minut.

Domowy sok z aronii

Aronia to doskonały produkt do tworzenia własnych przetworów w kuchni. Sok z aronii przygotowany według naszego przepisu możecie przechowywać przez długi czas i cieszyć się wyjątkowym smakiem tego owocu. Polecamy popijać sobie parę szklaneczek tego naturalnego lekarstwa tygodniowo. Z pewnością poprawi to wasze samopoczucie. Zachęcamy was do przygotowania soku z aronii według naszego przepisu.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Jak zrobić sok z jabłek?

Jak zrobić mrożoną herbatę (ice tea)?

Więcej o:
Copyright © Agora SA