Aronia to owoc o ciemnoczerwonej barwie, a sok z niej uzyskuje nieprawdopodobną głębię. W smaku jest kwaskowaty i niesamowicie orzeźwiający. Za to jego właściwości odżywcze są na wagę złota. Dzięki picu soku z aronii jesteśmy w stanie uchronić się od wielu dolegliwości, a wśród nich są takie jak nadciśnienia, choroby oczu, miażdżyca czy nowotwory. Ponadto sok z aronii dostarczy nam wielu wartościowych witamin z grup A, C, E czy P. Zbawiennie wpływa na trawienie.
Aronia w naszym kraju jest łatwo dostępna. Możemy znaleźć liczne uprawy krzewów jagód aronii. Koniec sierpnia lub wczesna jesień to doskonały czas na zbiory tego owocu. Powinniśmy wtedy zauważyć charakterystyczne ciemne jagody na naszych bazarkach. Poza sokiem, z aronii można produkować o wiele więcej. Aronia świetnie nadaje się np. na dżemy i marmolady.
Aronia to doskonały produkt do tworzenia własnych przetworów w kuchni. Sok z aronii przygotowany według naszego przepisu możecie przechowywać przez długi czas i cieszyć się wyjątkowym smakiem tego owocu. Polecamy popijać sobie parę szklaneczek tego naturalnego lekarstwa tygodniowo. Z pewnością poprawi to wasze samopoczucie. Zachęcamy was do przygotowania soku z aronii według naszego przepisu.
Zobacz również: