Złote mleko - przepis na zimowy napój. Dzięki jednej z przypraw przeziębienie nie będzie ci straszne

Złote mleko to napój, który zdobył nasze serca nie tylko za sprawą wyjątkowego smaku, lecz także ze względu na walory zdrowotne. Złote mleko świetnie rozgrzewa i odżywia, idealnie więc sprawdza się jako naturalny przeciwnik zimowego przeziębienia. Jak zrobić złote mleko? Zapraszamy do przepisu.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Złote mleko to absolutny hit wśród miłośników naturalnych sposobów wzmacniania odporności i walki z przeziębieniem. Jego smak jest wyjątkowy, a działanie rozgrzewające znalazło uznanie wśród fanów wszelkich aktywności zimowych. Jak zrobić złote mleko? Przepis jest bardzo prosty. Dodaj szczyptę pieprzu cayenne, a złote mleko rozgrzeje cię nawet podczas siarczystego mrozu.

Jajecznica Jajecznica Magdy Gessler. Tak puszystej jeszcze nie jedliście

Złote mleko - przepis:

  • 250 ml mleka krowiego (może być również roślinne)
  • dwie łyżeczki miodu
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • dwa plastry imbiru (może być suszony, wtedy dodaj dwie płaskie łyżeczki)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne

Złote mleko - sposób wykonania:

Wykonanie złotego mleka jest banalne i błyskawiczne. Do rondelka wlej mleko. Dodaj wszystkie składniki i podgrzej mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Dokładnie zamieszaj, by miód się rozpuścił. Mleko pij gorące.

Rolada makowa Makowiec na biszkopcie - puszysta propozycja na święta

Wskazówka: Jeśli chcesz zwiększyć zdrowotne działanie złotego mleka, dodaj więcej miodu i kurkumy. Kurkuma słynąca ze swoich właściwości leczniczych jest dodatkiem, dzięki któremu złote mleko świetnie sprawdzi się jako naturalny lek przy wielu dolegliwościach, nie tylko przy przeziębieniu. 

Zobacz wideo
Więcej o: