Wstajesz rano, a za oknem śnieg? To korzenne i sycące śniadanie rozgrzeje cię, nim wyjdziesz z domu

Zimowa aura nie każdemu się podoba, jednak trudno jej uniknąć w tym klimacie. Perspektywa porannego odśnieżania samochodu, drogi do pracy po śliskim chodniku i przenikającego aż do kości mrozu nie zachęcają do wstawania z łóżka. Warto więc rozpocząć dzień rozgrzewającym śniadaniem, które nasyci nas na cały poranek. W roli głównej kasza jaglana i korzenne przyprawy.

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i trudno się z tym nie zgodzić. To właśnie ten posiłek daje nam siłę na pierwsze godziny po wstaniu z łóżka. Jakie śniadania najlepiej przygotowywać zimą? W tym okresie idealnie sprawdzą się wszystkie rozgrzewające receptury. Jedną z nich jest przepis na korzenną jaglankę z owocami i orzechami. Spróbujesz raz, a z pewnością zrobisz ją ponownie. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • garść ulubionych orzechów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • pół łyżeczki imbiru sproszkowanego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta zmielonych goździków,
  • szczypta chilli,
  • 3 kostki deserowej czekolady.

Rozgrzewająca jaglanka w wersji korzennej. To śniadanie robi furorę zimą

  1. Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu.
  2. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą część przypraw, czyli cynamon, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Taką mieszanką korzenną doprawiamy gotującą się jaglankę. Do kaszy dodajemy także miód.
  3. W międzyczasie jabłko myjemy, banana obieramy ze skórki i oba owoce kroimy w plastry.
  4. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.
  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i doprawiamy ją dodatkiem chilli.

Gotową, gęstą jaglankę przekładamy do miski lub na głęboki talerz. Dekorujemy jej wierzch pokrojonymi owocami i prażonymi orzechami. Na koniec polewamy całość delikatnie pikantną czekoladą i podajemy. Korzenna baza i dodatek chilli w polewie z pewnością rozgrzeją każdego z samego rana. Dla takiego śniadania warto wstać nawet wcześniej niż zazwyczaj. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.