Jedni go kochają, inni nienawidzą. Jednak bez jego zapachu trudno wyobrazić sobie Wigilię

Świąteczne napoje są równie ważne co wigilijne potrawy. Podajemy dwa przepisy na tradycyjny świąteczny napój, bez którego nie ma prawdziwej Wigilii. Mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Kompot wigilijny ze śliwek - przepis pani Joli zrobi furorę

Kompot wigilijny ze śliwek musi być wyjątkowy. Dlatego też potrzebujemy odpowiedniego przepisu. W takich sytuacjach pomoże nam ekspertka pani Joli, której chyba nie trzeba już nikomu przestawiać. Liczne publikacje, wpisy blogowe czy nawet filmy instruktażowe wideo, mówią same za siebie. Czas przejść do sposobu wykonania.

Kompot z suszonych śliwek wigilijny - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 100 g suszonych gruszek
  • 250 g suszonych śliwek
  • 250 g suszonych jabłek
  • 3 łyżki rodzynek
  • kilka goździków do smaku
  • woda
  • 100 g suszonych moreli
  • cynamon
  • cukier
  • dwie pomarańcze

Wykonanie:

  1. Owoce suszone umyj, zalej wodą i odstaw na całą noc.
  2. Kolejnego dnia dodaj do nich cukier, kilka goździków.
  3. Wsyp cynamon - do smaku.
  4. Całość gotuj przez około 15-20 minut. Później wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj go do kompotu i pozostaw do wystudzenia.
Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Kompot ze śliwek suszonych inny niż wszystkie

Świąteczny kompot ze śliwek suszonych w tradycyjnym przepisie nie posiada w sobie mango ani cukru brązowego. Jednakże kto zabroni nam eksperymentować? Zwłaszcza w kuchni? Taki kompot na pewno zaskoczy Twoich gości.

Kompot z suszonych śliwek na Wigilię:

Składniki:

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonego mango
  • 1-2 pomarańcze
  • kilka goździków
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • 2 l wody
  • imbir

Wykonanie:

  1. Wszystkie suszone owoce wrzuć do garnka. Obierz pomarańcze, dodaj do reszty.
  2. Dołóż przyprawy i zalej wrzątkiem. Dołóż imbir do smaku.
  3. Odstaw na 2-3 godziny. 
  4. Kompot podawaj z kawałkami pomarańczy. Najlepiej w przezroczystych szklankach.

Poznaj właściwości kompotu 

Tradycyjny wigilijny kompot z suszu ma charakterystyczny smak, z tego też powodu nie każdemu przypadnie on do gustu. Na szczęście przepisy możemy modyfikować. Mało kto zna jednak jego pochodzenie. Kompot bowiem wziął się od Łemków, którzy suszyli owoce latem, a zimą przygotowywali z nich soki. Warto wiedzieć, że kompot z suszu jest bardzo zdrowy. Oto kilka przykładowych zalet:

  • Kompot z suszu wspomaga procesy trawienne
  • Posiada w sobie witaminę A, C, E, K, a także witaminy z grupy B
  • Wspiera układ nerwowy
  • Wspomaga organizm w trakcie anemii
  • Chroni serce
  • Pomocny przy chorobach tarczycy

Jak zmodyfikować przepis na kompot ze śliwek, aby pozostać wiernym tradycji, ale i upodobaniom domowników?

Tak jak już wspominaliśmy kompot z suszonych śliwek, ma charakterystyczny smak. Nie każdy za nim przepada. Zwłaszcza jeżeli idzie o małych smakoszy. Na szczęście przepis można modyfikować. Chcąc cieszyć się dobrym smakiem, a jednocześnie poczuć wigilijny klimat, należy ograniczyć ilość suszonych owoców i zastąpić je świeżymi.

Zobacz też: Sałatka na święta - jarzynowa, trochę egzotyki i śledzia. Must-have na Twoim wigilijnym stole

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.