Ryba na Wigilię - dorsz z ananasem, zapiekany karp i śledzie. Smacznie, różnorodnie i na bogato!

Ryba na Wigilię to nie tylko smażony karp czy śledź w różnych smakach. Opcji jest znacznie więcej. W artykule znajdziesz przepisy, które pokochają nawet niejadki. Gotowi na pełnię smaku? Zaczynamy! Te ryby zdecydowanie ubogacą Wigilię!

Ryba z piekarnika - karp z pieczarkami

Ryba z piekarnika w postaci karpia z dodatkiem aromatycznych pieczarek? Zdecydowanie tak! Wigilia nie musi opierać się na klasycznym karpiu czy śledziach. Poniżej przepis na karpia pieczonego w piekarniku pod pieczarkową pierzynką. Przejdźmy do sposobu wykonania.

Smaczna ryba na Wigilię - karp pod grzybową pierzynką

Składniki:

  • 1 płat karpia
  • niepełna szklanka śmietany 36-procentowej
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek
  • mąka
  • masło klarowane
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Oczyść rybę. Pokrój na kawałki.
  2. Później przypraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Następnie obtocz ją w mące.
  4. Rozpuść masło klarowane na patelni. Usmaż rybę na średnim ogniu.
  5. Cebulę obierz ze skórki. Posiekaj na drobno. Podsmaż na patelni.
  6. Później dodaj pokrojone pieczarki.
  7. Całość podsmaż na patelni. Wyrównaj temperaturę. Dodaj śmietankę.
  8. Przygotuj naczynie do pieczenia.
  9. Ułóż w nim warstwę ryby, dodaj sos pieczarkowo - cebulowy.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  11. Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Wigilijna ryba z ananasem? Dlaczego nie!

Wigilijna ryba z ananasem to świetny sposób na urozmaicenie świątecznego menu. Rybne dania są strzałem w dziesiątkę. Zwłaszcza przy takiej uroczystej okazji, jaką jest Wigilia. Poniżej przepis pani Joli na dorsza z ananasem. To połączenie może Was zaskoczyć.

Pyszna ryba na Wigilię - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • pół kilograma filetu z dorsza
  • 2-3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka ananasa
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + mąka pszenna do panierki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Filety umyj, osusz. Posyp obficie przyprawami.
  2. Kawałki ryby obtocz w mące. Usmaż je na rozgrzanym oleju.
  3. Później dodaj obraną i posiekaną cebulę.
  4. Dołóż paprykę pokrojoną w słupki.
  5. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. Kiedy cebula oraz papryka będzie miękka, dodaj pokrojonego ananasa. Dołóż kilka łyżek przecieru pomidorowego.
  7. W soku ananasowym rozprowadź mąkę.
  8. Dołóż do warzyw. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
  9. Weź naczynie na rybę. Ułóż warzywa, a na nich rybę. Powtórz cykl do zakończenia produktów.

Śledzie na Wigilię - przepis na szybko

Śledzie na Wigilię na szybko, to dobra opcja dla zabieganych. Poniżej przepis na proste i błyskawiczne śledzie. Oto i stara receptura:

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych
  • pół szklanki octu
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Śledzie opłucz. Później przełóż je do miski z wodą. Wypłucz je kilka razy z soli.
  2. Wlej ocet do miski. Zanurz każdy filet.
  3. Pokrój rybę na kawałki.
  4. Cebule obierz, pokrój w kostkę.
  5. Skrop octem.
  6. Ułóż kawałki śledzia w naczyniu. Przełóż cebulą i przyprawami. Polej olejem. Śledzie umieść w lodówce przed podaniem.

Zobacz też: Ryba po grecku - ten przepis zdecydowanie przeniesie Wasze kubki smakowe na inny poziom

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.