Ryba z piekarnika - karp z pieczarkami
Ryba z piekarnika w postaci karpia z dodatkiem aromatycznych pieczarek? Zdecydowanie tak! Wigilia nie musi opierać się na klasycznym karpiu czy śledziach. Poniżej przepis na karpia pieczonego w piekarniku pod pieczarkową pierzynką. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Smaczna ryba na Wigilię - karp pod grzybową pierzynką
Składniki:
- 1 płat karpia
- niepełna szklanka śmietany 36-procentowej
- 2 cebule
- kilka pieczarek
- mąka
- masło klarowane
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Oczyść rybę. Pokrój na kawałki.
- Później przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Następnie obtocz ją w mące.
- Rozpuść masło klarowane na patelni. Usmaż rybę na średnim ogniu.
- Cebulę obierz ze skórki. Posiekaj na drobno. Podsmaż na patelni.
- Później dodaj pokrojone pieczarki.
- Całość podsmaż na patelni. Wyrównaj temperaturę. Dodaj śmietankę.
- Przygotuj naczynie do pieczenia.
- Ułóż w nim warstwę ryby, dodaj sos pieczarkowo - cebulowy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]
Wigilijna ryba z ananasem? Dlaczego nie!
Wigilijna ryba z ananasem to świetny sposób na urozmaicenie świątecznego menu. Rybne dania są strzałem w dziesiątkę. Zwłaszcza przy takiej uroczystej okazji, jaką jest Wigilia. Poniżej przepis pani Joli na dorsza z ananasem. To połączenie może Was zaskoczyć.
Pyszna ryba na Wigilię - przepis krok po kroku:
Składniki:
- pół kilograma filetu z dorsza
- 2-3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka ananasa
- sól, pieprz, bazylia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + mąka pszenna do panierki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej roślinny
Wykonanie:
- Filety umyj, osusz. Posyp obficie przyprawami.
- Kawałki ryby obtocz w mące. Usmaż je na rozgrzanym oleju.
- Później dodaj obraną i posiekaną cebulę.
- Dołóż paprykę pokrojoną w słupki.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Kiedy cebula oraz papryka będzie miękka, dodaj pokrojonego ananasa. Dołóż kilka łyżek przecieru pomidorowego.
- W soku ananasowym rozprowadź mąkę.
- Dołóż do warzyw. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
- Weź naczynie na rybę. Ułóż warzywa, a na nich rybę. Powtórz cykl do zakończenia produktów.
Śledzie na Wigilię - przepis na szybko
Śledzie na Wigilię na szybko, to dobra opcja dla zabieganych. Poniżej przepis na proste i błyskawiczne śledzie. Oto i stara receptura:
Składniki:
- 10 filetów śledziowych
- pół szklanki octu
- liście laurowe, ziele angielskie
- 1-2 cebule
- sól, pieprz
- olej roślinny
Wykonanie:
- Śledzie opłucz. Później przełóż je do miski z wodą. Wypłucz je kilka razy z soli.
- Wlej ocet do miski. Zanurz każdy filet.
- Pokrój rybę na kawałki.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę.
- Skrop octem.
- Ułóż kawałki śledzia w naczyniu. Przełóż cebulą i przyprawami. Polej olejem. Śledzie umieść w lodówce przed podaniem.
Zobacz też: Ryba po grecku - ten przepis zdecydowanie przeniesie Wasze kubki smakowe na inny poziom