Pierogi na święta to popisowe danie wielu Polaków. Zobacz, jak eksperci robią ciasto i nietypowy farsz

Pierogi na święta to obowiązkowa pozycja. Co więcej, świąteczne pierogi to z całą pewnością popisowe danie wielu osób. Jak zrobić najsmaczniejsze pierogi? Mamy na to sprawdzone sposoby.

Pierogi na święta z kapustą i suszonymi grzybami. Tego przepisu nie da się pominąć

Pierogi na święta z kapustą i grzybami to prawdziwy klasyk. Pierogów o takim nadzieniu nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia, a już na pewno podczas Wigilii. Przejdźmy do wykonania pierogów.

Jak zrobić pierogi na święta? Oto prosty przepis:

Składniki na ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • około 3-4 szklanek mąki
  • odrobina soli
  • pół kostki masła

Składniki na farsz:

  • 500 g suszonych grzybów
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Wysyp ją na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki na ciasto. Zagnieć je porządnie. Później przykryj ciasto i odłóż.
  2. Wstaw grzyby do namoczenia.
  3. Później zagotuj je.
  4. Ugotuj kapustę do miękkości.
  5. Cebulę obierz i zeszklij go na maśle.
  6. Dodaj posiekane grzyby i kapustę. Dopraw do smaku przyprawami.
  7. Całość dokładnie wymieszaj. Weź ciasto, wykrój z niego pierogi. Napełnij farszem. Zaklej
  8. Ugotuj w osolonej wodzie. Chcąc podkręcić smak dania, możemy okrasić ją podsmażoną cebulką.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Jakie pierogi na Wigilię? Czas na coś nowego!

Jakie pierogi będą dobre na Wigilię oprócz tych klasycznych? Wypróbuj farsz z rybą. Propozycja rybna, może być całkiem udana. Przekonajcie się sami o ich smaku.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka wody gazowanej - dzięki niej pierogi będą pulchne
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 2 żółtka
  • 1/2 twardej bułki
  • 1 kg mrożonej ryby - dowolnej
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Zagnieć składniki na ciasto.
  2. Odstaw je pod przykryciem.
  3. Przygotuj rybę.
  4. Rybę ugotuj na parze. Posól do smaku.
  5. Bułkę namocz w wodzie lub w mleku.
  6. Dalej posiekaj ją na drobno.
  7. Skrop rybę sokiem z cytryny.
  8. Natkę pietruszki posiekaj na drobno i dodaj do ryby.
  9. Dopraw do smaku przyprawami. Dołóż bułkę i bułkę tartą.
  10. Całość zagnieć.
  11. Wytnij pierogi z ciasta. Napełnij je farszem.
  12. Zagotuj je w osolonej wodzie.
  13. Chcąc urozmaicić smak, można serwować je z cebulką.

Farsz na pierogi rybne z papryką

Z czym pierogi na święta? Jeżeli szukacie nieco bardziej urozmaiconych smaków, które niejako odbiegają od klasyki, to mamy dla Was propozycję. Podajemy przepis na farsz z tuńczykiem i papryką. Jeżeli chodzi o samo ciasto, to można skorzystać z wcześniejszego przepis.

Składniki na farsz:

  • sól, pieprz, czosnek
  • natka pietruszki
  • tuńczyk
  • 1 cebula
  • 1 papryka

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle.
  2. Paprykę umyj i posiekaj na drobno.
  3. Dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Dodaj tuńczyka z puszki.
  5. Wymieszaj, dopraw do smaku.
  6. Odstaw w zimne miejsce.
  7. Napełnij pierogi farszem.
  8. Gotuj w osolonej wodzie.

Zobacz też: Czy wiesz, kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Zapisz tę datę w kalendarzu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.