Tego ciasta nie trzeba reklamować! To coroczny hit na święta Bożego Narodzenia

Ciasta bez pieczenia są dobrym rozwiązaniem zwłaszcza dla początkujących. Nie musimy obawiać się zakalców. Ponadto to dobry sposób na oszczędzanie energii. Pysznie, tanio i szybko. Zajrzyj do dalszej części artykułu, znajdziesz tam kultowe ciasta na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto bez pieczenia - 3 bit na herbatnikach według Joli

Ciasta bez pieczenia na święta mają wiele zalet. Rzadko kiedy nie wychodzą pyszne. Ponadto nie trzeba poświęcać mnóstwa czasu na pieczenie. Poniżej prezentujemy prosty przepis na ciasto bez pieczenia. 

Ciasto bez pieczenia na Boże Narodzenie - 3 bit:

Składniki:

  • 2-3 opakowania herbatników
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 250 g sera typu mascarpone
  • około 3 łyżek cukru pudru + 2 łyżki białego cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • około 2 szklanek mleka
  • 150 g masła (należy wyjąć je z lodówki)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki mleka i cukrem.
  2. Pozostałą część mleka zagotuj.
  3. Wlej masę budyniową do gotującego się mleka.
  4. Wymieszaj.
  5. Kiedy się zagotuje, ostudź.
  6. Masło zmiksuj na puch. Następnie dodawaj stopniowo przestudzony budyń, jednocześnie pamiętając o miksowaniu.
  7. Ubij śmietankę z serkiem mascarpone oraz cukrem. W taki sposób, aby uzyskać sztywną masę.
  8. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją herbatnikami.
  9. Na nich umieść masę kajmakową.
  10. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  11. Dalej masę z bitej śmietany.
  12. Zetrzyj czekoladę na tarce. Posyp nią wierzch ciasta.
  13. Ciasto umieść w lodówce na co najmniej kilka godzin. Najlepiej podawać je następnego dnia.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto świąteczne bez pieczenia - sernik na jogurcie 

Ciasto świąteczne bez pieczenia takie, jak zimny sernik jest znakomite nie tylko pod względem smakowym, ale i wizualnym. Wyglądem przypomina ono mini torcik. Z pewnością będzie popisowym deserem podczas świątecznego podwieczorku.

Składniki:

  • 100 g herbatników kakaowych
  • około 50 g masła w pokojowej temperaturze

Składniki na masę:

  • 330-350 ml śmietany 30-procentowej (ważne: musi być zimna)
  • około 125 g zimnego serka mascarpone
  • połowa tabliczki gorzkiej, dobrej jakościowo czekolady + 1/4 mlecznej czekolady
  • szklanka białego cukru
  • jogurt naturalny 250 g
  • 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 5-6 łyżeczek sproszkowanej żelatyny
  • 8 łyżek wody - zimnej i przefiltrowanej

Składniki na mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 6 łyżek zimnej wody - najlepiej przefiltrowanej
  • około 4 łyżeczek sproszkowanej żelatyny

Sposób wykonania:

  1. Pokrusz herbatniki. Połącz je z masłem.
  2. Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż herbatniki. 
  3. Jogurt wymieszaj dokładnie z cukrem.
  4. Żelatynę rozrób z wodą. Odstaw na około 10-15 minut.
  5. Później, gdy napęcznieje, rozpuść ją w kąpieli wodnej. Ważne: Nie możesz jej zagotować, a tylko podgrzać. W przeciwnym razie nie będzie posiadała właściwości żelujących.
  6. Następnie odstaw do przestudzenia.
  7. W międzyczasie przygotuj śmietankę i serek. Wrzuć je do miski i ubij na sztywną masę.
  8. Obie czekolady pokrój na drobno.
  9. Śmietanę dodaj do żelatyny i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  10. Później dorzuć pokruszoną czekoladę i dodaj jogurt. Całość wymieszaj.
  11. Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy. Potem umieść ją w lodówce, do stężenia.
  12. Wykonaj mus z truskawek. Rozmrożone owoce zmiksuj. Dodaj rozpuszczoną żelatynę (przygotuj ją tak samo jak poprzednią).
  13. Całość zmiksuj.
  14. Przygotowany mus z owoców umieść na cieście i pozostaw do stężenia.

Zobacz też: Ryba na Wigilię - jak przyrządzić rybę na wieczerzę? Co zamiast karpia? Kilka nietypowych przepisów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.