Ryba na Wigilię nie musi być nudna. Wigilia to dzień, w którym sięgamy po postne dania. Nie musimy jednak ograniczać się tylko do tradycyjnego karpia lub śledzi. Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej kilka nietypowych przepisów, które zaskoczą gości.
4
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Smaczna ryba na Wigilię - sum z koperkiem i bazylią
Smaczna ryba na Wigilię nie musi oznaczać podania karpia lub śledzi. Można przyrządzić inne rodzaje ryb. Jeżeli szukasz wyjątkowych przepisów rybnych na święta, to te receptury są dla Ciebie.
REKLAMA
Sum z koperkiem i bazylią:
Składniki:
1 kg suma dobrej jakości
sok z jednej cytryny
40 g masła do smażenia
1/2 bulwy selera
2-3 marchewki
7 łyżek wody
sól
zioła: koperek, mięta, szczypior, bazylia
1 listek selera
50 g masła
Sum z koperkiem. Zdjęcie ilustracyjneistock / JackF
Sposób wykonanie:
Rybę dokładnie oczyścić.
Pokroić na kawałki.
Skropić sokiem z cytryny.
Warzywa dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić na drobno.
Poddusić na rozgrzanym maśle.
Posypać ziołami i startym masłem.
Dusić pod przykryciem przez 20 minut.
Ryba z piekarnika - okoń duszony z białym winem. Ryba, którą warto spróbować
Ryba z piekarnika jest wyborna! Nikomu nie trzeba tego udowadniać. Dlatego też przychodzimy z wyśmienitym przepisem. W sam raz na uroczystą kolację.
Okoń duszony w sosie z białego wina
Składniki:
4 całe wypatroszone okonie
2-3 cebule
masło
sól
sok z cytryny
czosnek - kilka ząbków
200 ml białego wina
Składniki na biały sos:
mięso i ości z ryby
natka pietruszki (pęczek)
cebula
seler
kilka marchewek
1 l wody
sól do smaku
śmietana
Okoń w sosie. Zdjęcie ilustracyjneistock / Ezhukov
Wykonanie sosu:
Wszystkie składniki włożyć do zimnej wody.
Posolić i zagotować.
Tak gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Później odcedzić przez sito.
Doprawić śmietaną, ziołami oraz przyprawami.
Wykonanie ryby:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Pokroić na drobno cebulę i posypać dno naczynia. To samo uczynić z czosnkiem.
Dołożyć posiekaną pietruszkę.
Okonie umyć, posolić w środku.
Położyć w naczyniu.
Obsypać posiekaną cebulą, pietruszką, dołożyć kawałki masła (starte na tarce)
Zalać szklanką wina.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Do średniej temperatury. Przykryć papierem do wypieków. Piec przez pół godziny.
Sos doprawić. Polać rybę po upieczeniu.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]
Wigilijna ryba w nieco innym wydaniu. Słodkowodne ryby na Twoim stole
Wigilijna ryba to nie tylko i wyłącznie karp. Możemy podawać ryby, przyrządzone w nieco inny sposób. Dobrze sprawdzą się tutaj między innymi ryby słodkowodne we własnym sosie. Recepturę znajdziesz tutaj:
Składniki:
1 kg ryb (okoń, sandacz, szczupak, sieja, pstrąg)
2 pokrojone w kostkę cebule
sól, pieprz, liście laurowe, goździki
500 ml wody
200 ml białego wina
marchewki
zioła: pietruszka, mięta, koperek, tymianek
Składniki na sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml wywaru rybnego
Ryba zapiekana w sosieAhanov Michael /Shutterstock
Wykonanie:
Ugotować wino i wodę na małym ogniu z dodatkiem cebuli (całość gotować w garnku z wkładką do gotowania ryb).
Doprawić do smaku.
Pokroić marchewkę w plasterki. Dołożyć do wywaru.
Dodać posiekane zioła.
Odstawić do wystudzenia.
Rybę ułożyć na wkładce i włożyć do zimnego wywaru.
Gotować wszystko przez 15 minut na małym ogniu.
Nie doprowadzać do wrzenia.
Wykonać sos. Połączyć składniki na sos i zagotować. Rybę wyjąć. Ułożyć na półmisek, przybrać pietruszką i zalać gorącym sosem.
Pyszna ryba na Wigilię - pstrąg po młyńsku
Pyszna ryba na Wigilię? Smażony pstrąg będzie znakomitym wyborem. Przekonajcie się o tym sami. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Oto i on: