Ryba na Wigilię - jak przyrządzić rybę na wieczerzę? Co zamiast karpia? Kilka nietypowych przepisów

Ryba na Wigilię nie musi być nudna. Wigilia to dzień, w którym sięgamy po postne dania. Nie musimy jednak ograniczać się tylko do tradycyjnego karpia lub śledzi. Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej kilka nietypowych przepisów, które zaskoczą gości.

Smaczna ryba na Wigilię - sum z koperkiem i bazylią

Smaczna ryba na Wigilię nie musi oznaczać podania karpia lub śledzi. Można przyrządzić inne rodzaje ryb. Jeżeli szukasz wyjątkowych przepisów rybnych na święta, to te receptury są dla Ciebie.

Sum z koperkiem i bazylią:

Składniki:

  • 1 kg suma dobrej jakości
  • sok z jednej cytryny
  • 40 g masła do smażenia
  • 1/2 bulwy selera
  • 2-3 marchewki
  • 7 łyżek wody
  • sól
  • zioła: koperek, mięta, szczypior, bazylia
  • 1 listek selera
  • 50 g masła

Sum z koperkiem. Zdjęcie ilustracyjneSum z koperkiem. Zdjęcie ilustracyjne istock / JackF

Sposób wykonanie:

  1. Rybę dokładnie oczyścić.
  2. Pokroić na kawałki.
  3. Skropić sokiem z cytryny.
  4. Warzywa dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić na drobno.
  5. Poddusić na rozgrzanym maśle.
  6. Posypać ziołami i startym masłem.
  7. Dusić pod przykryciem przez 20 minut.

Ryba z piekarnika - okoń duszony z białym winem. Ryba, którą warto spróbować

Ryba z piekarnika jest wyborna! Nikomu nie trzeba tego udowadniać. Dlatego też przychodzimy z wyśmienitym przepisem. W sam raz na uroczystą kolację. 

Okoń duszony w sosie z białego wina

Składniki:

  • 4 całe wypatroszone okonie
  • 2-3 cebule
  • masło
  • sól
  • sok z cytryny
  • czosnek - kilka ząbków
  • 200 ml białego wina

Składniki na biały sos:

  • mięso i ości z ryby
  • natka pietruszki (pęczek)
  • cebula
  • seler
  • kilka marchewek
  • 1 l wody
  • sól do smaku
  • śmietana

Okoń w sosie. Zdjęcie ilustracyjneOkoń w sosie. Zdjęcie ilustracyjne istock / Ezhukov

Wykonanie sosu:

  1. Wszystkie składniki włożyć do zimnej wody.
  2. Posolić i zagotować.
  3. Tak gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Później odcedzić przez sito.
  4. Doprawić śmietaną, ziołami oraz przyprawami.

Wykonanie ryby:

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  2. Pokroić na drobno cebulę i posypać dno naczynia. To samo uczynić z czosnkiem.
  3. Dołożyć posiekaną pietruszkę.
  4. Okonie umyć, posolić w środku.
  5. Położyć w naczyniu.
  6. Obsypać posiekaną cebulą, pietruszką, dołożyć kawałki masła (starte na tarce)
  7. Zalać szklanką wina.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Do średniej temperatury. Przykryć papierem do wypieków. Piec przez pół godziny.
  9. Sos doprawić. Polać rybę po upieczeniu.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Wigilijna ryba w nieco innym wydaniu. Słodkowodne ryby na Twoim stole

Wigilijna ryba to nie tylko i wyłącznie karp. Możemy podawać ryby, przyrządzone w nieco inny sposób. Dobrze sprawdzą się tutaj między innymi ryby słodkowodne we własnym sosie. Recepturę znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 1 kg ryb (okoń, sandacz, szczupak, sieja, pstrąg)
  • 2 pokrojone w kostkę cebule 
  • sól, pieprz, liście laurowe, goździki
  • 500 ml wody
  • 200 ml białego wina
  • marchewki
  • zioła: pietruszka, mięta, koperek, tymianek

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml wywaru rybnego

Ryba zapiekana w sosieRyba zapiekana w sosie Ahanov Michael /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Ugotować wino i wodę na małym ogniu z dodatkiem cebuli (całość gotować w garnku z wkładką do gotowania ryb).
  2. Doprawić do smaku.
  3. Pokroić marchewkę w plasterki. Dołożyć do wywaru.
  4. Dodać posiekane zioła.
  5. Odstawić do wystudzenia.
  6. Rybę ułożyć na wkładce i włożyć do zimnego wywaru.
  7. Gotować wszystko przez 15 minut na małym ogniu.
  8. Nie doprowadzać do wrzenia.
  9. Wykonać sos. Połączyć składniki na sos i zagotować. Rybę wyjąć. Ułożyć na półmisek, przybrać pietruszką i zalać gorącym sosem.

Pyszna ryba na Wigilię - pstrąg po młyńsku

Pyszna ryba na Wigilię? Smażony pstrąg będzie znakomitym wyborem. Przekonajcie się o tym sami. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Oto i on:

Składniki:

  • 800 g filetów rybnych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • pietruszka, mięta

PstrągiPstrągi photocrew1 /SShutterstock

Wykonanie:

  1. Ryby oczyścić i przyprawić.
  2. Obtoczyć w mące oraz jajku. Dalej w bułce tartej.
  3. Smażyć przez około 5 minut.
  4. Przełożyć na drugą stronę.

Zobacz też: Makowiec z białego maku. Takiego ciasta na pewno nie jadłeś! Urozmaić swoje świąteczne wypieki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.