Placek z makiem suchym siostry Anastazji - poznaj kultowy przepis, który pokochały miliony

Placek z makiem suchym siostry Anastazji niewątpliwie zrobił kulinarną furorę. Dla wielu siostra Anastazja to wielki autorytet kulinarny, a jej proste przepisy są chętnie wykorzystywane. Sprawdź, jak wykonać popisowe ciasto z makiem.

Tradycyjny przepis siostry Anastazji - makowiec zawijany z bogatą historią

Tradycyjny przepis siostry Anastazji na makowca w formie rolady jest niezwykle popularny. Wynika to głównie z faktu, że ciasto jest obłędne w smaku. Makowiec to ciasto, którego z całą pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zanim przejdziemy do samego wykonania, warto napisać kilka słów o symbolice makowca. Historia ciasta jest bogata w różne ciekawostki.

  • W dawnych czasach wierzono, iż mak wyrósł w miejscu skraplania się krwi Chrystusa.
  • Według tradycji Słowian mak miał pomagać w połączeniu ze światem pozagrobowym.
  • Królewski piekarz Jana III Sobieskiego wykonywał z maku podobizny ukochanej Marysieńki na wypiekach.
  • Stanisław August Poniatowski otrzymał kiedyś makowca o długości 4 metrów.

Przepis na ciasto siostry Anastazji w kilku prostych krokach:

Składniki na ciasto:

  • 750 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • około 80 g drożdży - muszą być świeże
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • zimna woda - do zanurzenia kulki ciasta

Składniki na masę makową:

  • 400 g zmielonego maku
  • około 3/4 szklanki miodu - ważne, aby był płynny
  • około 150 g masła naturalnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów - posiekanych
  • 80 g migdałów
  • skórka pomarańczowa
  • 125 g cukru
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • odrobina soli
  • olejek migdałowy

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 lub połówki mandarynki 

Świąteczny makowiec (zdjęcie ilustracyjne)Świąteczny makowiec (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay

Sposób przyrządzenia:

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę przesiać. Połączyć z posiekanym masłem. Dołożyć odrobinę soli i proszku do pieczenia.
  2. Wykonać rozczyn z drożdży i cukru.
  3. Płynną konsystencję wlać do mąki.
  4. Dołożyć śmietanę i żółtka. Wyrobić dokładnie ciasto. Wykonać kulę. Następnie zanurzyć w wodzie. W chwili, gdy wypłynie, wyjąć z wody. Ułożyć na desce, aby ciasto obciekło. Ciasto powinno zacząć pęcznieć.

Wykonanie masy makowej:

  1. Zmielony mak - sparzyć.
  2. Masło rozpuścić. Dołożyć miód, cukier zwykły i waniliowy.
  3. Później dodać bakalie, żółtka, sól, olejek, mak, migdały. Całość wymieszać i podsmażyć na patelni.
  4. Odstawić do wystudzenia.
  5. Białka ubić na sztywno. Dołożyć do ostudzonego maku.
  6. Ciasto i masę podzielić na 3 części. Rozwałkować. Dołożyć do każdego placka masę i zwinąć w roladę. Zwinąć papierem do pieczenia. Włożyć do przygotowanej keksówki. Foremki włożyć do otwartego piekarnika, który jest nagrzany do 50 stopni. Po 30 minutach zamknąć i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez około 40-45 minut.
  7. Kiedy ciasto wystygnie, wykonać lukier. Połączyć składniki i polać. Na koniec posypać skórką pomarańczową.

Makowiec sułtański siostry Anastazji - "królewski wypiek" na Twoim stole

Makowiec sułtański siostry Anastazji to pyszna propozycja na nadchodzące święta. Ciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten fantastyczny przepis. Oto i on:

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - kwaśna śmietana

Składniki na masę makową:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki suchego maku
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy

Składniki na polewę:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • 10 łyżek mleka

Makowiec zdj. ilustracyjneMakowiec zdj. ilustracyjne Fot. Shutterstock, StockphotoVideo

Wykonanie ciasta:

  1. Ze składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę.
  2. Podzieli na 2 części.
  3. Umieścić w lodówce do schłodzenia.

Wykonanie masy makowej:

  1. Mak sparzyć i zmielić.
  2. Białka ubić z cukrem, żółtkami.
  3. Dołożyć pozostałe składniki. Wymieszać
  4. Rozłożyć masę na jednym spodzie i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Wykonanie polewy:

  1. Czekoladę rozpuścić. Pamiętać o małej temperaturze ognia.
  2. Polać ciasto i ozdobić orzechami.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Katarzynka wg siostry Anastazji - sprawdź jak zrobić

Katarzynka wg siostry Anastazji to z całą pewnością coś dla ceniących łatwość wykonania, a jednocześnie chcących, aby ciasto było wyjątkowe. Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, to zdecydowanie wypróbuj poniższy przepis.

 Składniki:

  • 10 jaj
  • 1/2 kg cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g masła - musi być miękkie
  • duży słoik powideł śliwkowych
  • duża paczka biszkoptów
  • gotowa polewa czekoladowa

Wykonanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem.
  2. Dodaj stopniowo po żółtku.
  3. Ubij pianę z białek.
  4. Mąkę przesiej. Dodaj proszek do pieczenia.
  5. Wszystko wymieszaj.
  6. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj mak. Do drugiej kakao. Trzecią pozostaw bez dodatków.
  7. Przygotuj blaszkę. Połóż spód bez dodatków. Na nim umieść część powideł oraz połowę ilości biszkoptów. Wyłóż ciasto z makiem. Ułóż drugą połowę powideł. Rozłóż kolejną połowę biszkoptów. Na samym końcu rozsmaruj kakao. Piecz przez 60 minut w temperaturze 150 stopniach.
  8. Po wystudzeniu polej polewą.

Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.