Placek z makiem suchym siostry Anastazji - poznaj kultowy przepis, który pokochały miliony

Placek z makiem suchym siostry Anastazji niewątpliwie zrobił kulinarną furorę. Dla wielu siostra Anastazja to wielki autorytet kulinarny, a jej proste przepisy są chętnie wykorzystywane. Sprawdź, jak wykonać popisowe ciasto z makiem.

Tradycyjny przepis siostry Anastazji - makowiec zawijany z bogatą historią

Tradycyjny przepis siostry Anastazji na makowca w formie rolady jest niezwykle popularny. Wynika to głównie z faktu, że ciasto jest obłędne w smaku. Makowiec to ciasto, którego z całą pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zanim przejdziemy do samego wykonania, warto napisać kilka słów o symbolice makowca. Historia ciasta jest bogata w różne ciekawostki.

  • W dawnych czasach wierzono, iż mak wyrósł w miejscu skraplania się krwi Chrystusa.
  • Według tradycji Słowian mak miał pomagać w połączeniu ze światem pozagrobowym.
  • Królewski piekarz Jana III Sobieskiego wykonywał z maku podobizny ukochanej Marysieńki na wypiekach.
  • Stanisław August Poniatowski otrzymał kiedyś makowca o długości 4 metrów.

Przepis na ciasto siostry Anastazji w kilku prostych krokach:

Składniki na ciasto:

  • 750 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • około 80 g drożdży - muszą być świeże
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • zimna woda - do zanurzenia kulki ciasta

Składniki na masę makową:

  • 400 g zmielonego maku
  • około 3/4 szklanki miodu - ważne, aby był płynny
  • około 150 g masła naturalnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów - posiekanych
  • 80 g migdałów
  • skórka pomarańczowa
  • 125 g cukru
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • odrobina soli
  • olejek migdałowy

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 lub połówki mandarynki 

Świąteczny makowiec (zdjęcie ilustracyjne)Świąteczny makowiec (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay

Sposób przyrządzenia:

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę przesiać. Połączyć z posiekanym masłem. Dołożyć odrobinę soli i proszku do pieczenia.
  2. Wykonać rozczyn z drożdży i cukru.
  3. Płynną konsystencję wlać do mąki.
  4. Dołożyć śmietanę i żółtka. Wyrobić dokładnie ciasto. Wykonać kulę. Następnie zanurzyć w wodzie. W chwili, gdy wypłynie, wyjąć z wody. Ułożyć na desce, aby ciasto obciekło. Ciasto powinno zacząć pęcznieć.

Wykonanie masy makowej:

  1. Zmielony mak - sparzyć.
  2. Masło rozpuścić. Dołożyć miód, cukier zwykły i waniliowy.
  3. Później dodać bakalie, żółtka, sól, olejek, mak, migdały. Całość wymieszać i podsmażyć na patelni.
  4. Odstawić do wystudzenia.
  5. Białka ubić na sztywno. Dołożyć do ostudzonego maku.
  6. Ciasto i masę podzielić na 3 części. Rozwałkować. Dołożyć do każdego placka masę i zwinąć w roladę. Zwinąć papierem do pieczenia. Włożyć do przygotowanej keksówki. Foremki włożyć do otwartego piekarnika, który jest nagrzany do 50 stopni. Po 30 minutach zamknąć i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez około 40-45 minut.
  7. Kiedy ciasto wystygnie, wykonać lukier. Połączyć składniki i polać. Na koniec posypać skórką pomarańczową.

Gęś pieczona na święta. Zdjęcie ilustracyjne Gęś pieczona na święta - korzenna, z jabłkami lub mandarynkami. Którą wybierzesz?

Makowiec sułtański siostry Anastazji - "królewski wypiek" na Twoim stole

Makowiec sułtański siostry Anastazji to pyszna propozycja na nadchodzące święta. Ciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten fantastyczny przepis. Oto i on:

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - kwaśna śmietana

Składniki na masę makową:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki suchego maku
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy

Składniki na polewę:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • 10 łyżek mleka

Makowiec zdj. ilustracyjneMakowiec zdj. ilustracyjne Fot. Shutterstock, StockphotoVideo

Wykonanie ciasta:

  1. Ze składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę.
  2. Podzieli na 2 części.
  3. Umieścić w lodówce do schłodzenia.

Wykonanie masy makowej:

  1. Mak sparzyć i zmielić.
  2. Białka ubić z cukrem, żółtkami.
  3. Dołożyć pozostałe składniki. Wymieszać
  4. Rozłożyć masę na jednym spodzie i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Wykonanie polewy:

  1. Czekoladę rozpuścić. Pamiętać o małej temperaturze ognia.
  2. Polać ciasto i ozdobić orzechami.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Karp na święta. Przepis Ewy Wachowicz na drogocenną rybę. Zdjęcie ilustracyjne Karp na święta. Przepis Ewy Wachowicz vs marynata do ryby Magdy Gessler

Katarzynka wg siostry Anastazji - sprawdź jak zrobić

Katarzynka wg siostry Anastazji to z całą pewnością coś dla ceniących łatwość wykonania, a jednocześnie chcących, aby ciasto było wyjątkowe. Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, to zdecydowanie wypróbuj poniższy przepis.

 Składniki:

  • 10 jaj
  • 1/2 kg cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g masła - musi być miękkie
  • duży słoik powideł śliwkowych
  • duża paczka biszkoptów
  • gotowa polewa czekoladowa

Wykonanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem.
  2. Dodaj stopniowo po żółtku.
  3. Ubij pianę z białek.
  4. Mąkę przesiej. Dodaj proszek do pieczenia.
  5. Wszystko wymieszaj.
  6. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj mak. Do drugiej kakao. Trzecią pozostaw bez dodatków.
  7. Przygotuj blaszkę. Połóż spód bez dodatków. Na nim umieść część powideł oraz połowę ilości biszkoptów. Wyłóż ciasto z makiem. Ułóż drugą połowę powideł. Rozłóż kolejną połowę biszkoptów. Na samym końcu rozsmaruj kakao. Piecz przez 60 minut w temperaturze 150 stopniach.
  8. Po wystudzeniu polej polewą.

Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku

Więcej o: