Tradycyjny przepis siostry Anastazji - makowiec zawijany z bogatą historią
Tradycyjny przepis siostry Anastazji na makowca w formie rolady jest niezwykle popularny. Wynika to głównie z faktu, że ciasto jest obłędne w smaku. Makowiec to ciasto, którego z całą pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zanim przejdziemy do samego wykonania, warto napisać kilka słów o symbolice makowca. Historia ciasta jest bogata w różne ciekawostki.
- W dawnych czasach wierzono, iż mak wyrósł w miejscu skraplania się krwi Chrystusa.
- Według tradycji Słowian mak miał pomagać w połączeniu ze światem pozagrobowym.
- Królewski piekarz Jana III Sobieskiego wykonywał z maku podobizny ukochanej Marysieńki na wypiekach.
- Stanisław August Poniatowski otrzymał kiedyś makowca o długości 4 metrów.
Przepis na ciasto siostry Anastazji w kilku prostych krokach:
Składniki na ciasto:
- 750 g mąki pszennej
- 350 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- około 80 g drożdży - muszą być świeże
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- zimna woda - do zanurzenia kulki ciasta
Składniki na masę makową:
- 400 g zmielonego maku
- około 3/4 szklanki miodu - ważne, aby był płynny
- około 150 g masła naturalnego
- 1 cukier waniliowy
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów - posiekanych
- 80 g migdałów
- skórka pomarańczowa
- 125 g cukru
- 4 żółtka
- 6 białek
- odrobina soli
- olejek migdałowy
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 lub połówki mandarynki
Świąteczny makowiec (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay
Sposób przyrządzenia:
Wykonanie ciasta:
- Mąkę przesiać. Połączyć z posiekanym masłem. Dołożyć odrobinę soli i proszku do pieczenia.
- Wykonać rozczyn z drożdży i cukru.
- Płynną konsystencję wlać do mąki.
- Dołożyć śmietanę i żółtka. Wyrobić dokładnie ciasto. Wykonać kulę. Następnie zanurzyć w wodzie. W chwili, gdy wypłynie, wyjąć z wody. Ułożyć na desce, aby ciasto obciekło. Ciasto powinno zacząć pęcznieć.
Wykonanie masy makowej:
- Zmielony mak - sparzyć.
- Masło rozpuścić. Dołożyć miód, cukier zwykły i waniliowy.
- Później dodać bakalie, żółtka, sól, olejek, mak, migdały. Całość wymieszać i podsmażyć na patelni.
- Odstawić do wystudzenia.
- Białka ubić na sztywno. Dołożyć do ostudzonego maku.
- Ciasto i masę podzielić na 3 części. Rozwałkować. Dołożyć do każdego placka masę i zwinąć w roladę. Zwinąć papierem do pieczenia. Włożyć do przygotowanej keksówki. Foremki włożyć do otwartego piekarnika, który jest nagrzany do 50 stopni. Po 30 minutach zamknąć i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez około 40-45 minut.
- Kiedy ciasto wystygnie, wykonać lukier. Połączyć składniki i polać. Na koniec posypać skórką pomarańczową.
Makowiec sułtański siostry Anastazji - "królewski wypiek" na Twoim stole
Makowiec sułtański siostry Anastazji to pyszna propozycja na nadchodzące święta. Ciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten fantastyczny przepis. Oto i on:
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 6 żółtek
- 250 g margaryny
- szklanka cukru pudru
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie - kwaśna śmietana
Składniki na masę makową:
- 5 jajek
- 2 szklanki suchego maku
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 200 g bakalii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
Składniki na polewę:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- orzechy włoskie do dekoracji
- 10 łyżek mleka
Makowiec zdj. ilustracyjne Fot. Shutterstock, StockphotoVideo
Wykonanie ciasta:
- Ze składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę.
- Podzieli na 2 części.
- Umieścić w lodówce do schłodzenia.
Wykonanie masy makowej:
- Mak sparzyć i zmielić.
- Białka ubić z cukrem, żółtkami.
- Dołożyć pozostałe składniki. Wymieszać
- Rozłożyć masę na jednym spodzie i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Wykonanie polewy:
- Czekoladę rozpuścić. Pamiętać o małej temperaturze ognia.
- Polać ciasto i ozdobić orzechami.
Zobacz wideo
Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Katarzynka wg siostry Anastazji - sprawdź jak zrobić
Katarzynka wg siostry Anastazji to z całą pewnością coś dla ceniących łatwość wykonania, a jednocześnie chcących, aby ciasto było wyjątkowe. Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, to zdecydowanie wypróbuj poniższy przepis.
Składniki:
- 10 jaj
- 1/2 kg cukru
- 3 szklanki mąki
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- 500 g masła - musi być miękkie
- duży słoik powideł śliwkowych
- duża paczka biszkoptów
- gotowa polewa czekoladowa
Wykonanie:
- Masło utrzyj z cukrem.
- Dodaj stopniowo po żółtku.
- Ubij pianę z białek.
- Mąkę przesiej. Dodaj proszek do pieczenia.
- Wszystko wymieszaj.
- Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj mak. Do drugiej kakao. Trzecią pozostaw bez dodatków.
- Przygotuj blaszkę. Połóż spód bez dodatków. Na nim umieść część powideł oraz połowę ilości biszkoptów. Wyłóż ciasto z makiem. Ułóż drugą połowę powideł. Rozłóż kolejną połowę biszkoptów. Na samym końcu rozsmaruj kakao. Piecz przez 60 minut w temperaturze 150 stopniach.
- Po wystudzeniu polej polewą.
Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku