Placek z makiem suchym siostry Anastazji niewątpliwie zrobił kulinarną furorę. Dla wielu siostra Anastazja to wielki autorytet kulinarny, a jej proste przepisy są chętnie wykorzystywane. Sprawdź, jak wykonać popisowe ciasto z makiem.
3
istock / Maria Rzeszotarska
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Tradycyjny przepis siostry Anastazji - makowiec zawijany z bogatą historią
Tradycyjny przepis siostry Anastazji na makowca w formie rolady jest niezwykle popularny. Wynika to głównie z faktu, że ciasto jest obłędne w smaku. Makowiec to ciasto, którego z całą pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zanim przejdziemy do samego wykonania, warto napisać kilka słów o symbolice makowca. Historia ciasta jest bogata w różne ciekawostki.
REKLAMA
W dawnych czasach wierzono, iż mak wyrósł w miejscu skraplania się krwi Chrystusa.
Według tradycji Słowian mak miał pomagać w połączeniu ze światem pozagrobowym.
Królewski piekarz Jana III Sobieskiego wykonywał z maku podobizny ukochanej Marysieńki na wypiekach.
Stanisław August Poniatowski otrzymał kiedyś makowca o długości 4 metrów.
Przepis na ciasto siostry Anastazji w kilku prostych krokach:
Mąkę przesiać. Połączyć z posiekanym masłem. Dołożyć odrobinę soli i proszku do pieczenia.
Wykonać rozczyn z drożdży i cukru.
Płynną konsystencję wlać do mąki.
Dołożyć śmietanę i żółtka. Wyrobić dokładnie ciasto. Wykonać kulę. Następnie zanurzyć w wodzie. W chwili, gdy wypłynie, wyjąć z wody. Ułożyć na desce, aby ciasto obciekło. Ciasto powinno zacząć pęcznieć.
Wykonanie masy makowej:
Zmielony mak - sparzyć.
Masło rozpuścić. Dołożyć miód, cukier zwykły i waniliowy.
Później dodać bakalie, żółtka, sól, olejek, mak, migdały. Całość wymieszać i podsmażyć na patelni.
Odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywno. Dołożyć do ostudzonego maku.
Ciasto i masę podzielić na 3 części. Rozwałkować. Dołożyć do każdego placka masę i zwinąć w roladę. Zwinąć papierem do pieczenia. Włożyć do przygotowanej keksówki. Foremki włożyć do otwartego piekarnika, który jest nagrzany do 50 stopni. Po 30 minutach zamknąć i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez około 40-45 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, wykonać lukier. Połączyć składniki i polać. Na koniec posypać skórką pomarańczową.
Makowiec sułtański siostry Anastazji - "królewski wypiek" na Twoim stole
Makowiec sułtański siostry Anastazji to pyszna propozycja na nadchodzące święta. Ciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten fantastyczny przepis. Oto i on:
Ze składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę.
Podzieli na 2 części.
Umieścić w lodówce do schłodzenia.
Wykonanie masy makowej:
Mak sparzyć i zmielić.
Białka ubić z cukrem, żółtkami.
Dołożyć pozostałe składniki. Wymieszać
Rozłożyć masę na jednym spodzie i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Wykonanie polewy:
Czekoladę rozpuścić. Pamiętać o małej temperaturze ognia.
Polać ciasto i ozdobić orzechami.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Katarzynka wg siostry Anastazji - sprawdź jak zrobić
Katarzynka wg siostry Anastazji to z całą pewnością coś dla ceniących łatwość wykonania, a jednocześnie chcących, aby ciasto było wyjątkowe. Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, to zdecydowanie wypróbuj poniższy przepis.
Składniki:
10 jaj
1/2 kg cukru
3 szklanki mąki
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maku
2 łyżki kakao
500 g masła - musi być miękkie
duży słoik powideł śliwkowych
duża paczka biszkoptów
gotowa polewa czekoladowa
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem.
Dodaj stopniowo po żółtku.
Ubij pianę z białek.
Mąkę przesiej. Dodaj proszek do pieczenia.
Wszystko wymieszaj.
Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj mak. Do drugiej kakao. Trzecią pozostaw bez dodatków.
Przygotuj blaszkę. Połóż spód bez dodatków. Na nim umieść część powideł oraz połowę ilości biszkoptów. Wyłóż ciasto z makiem. Ułóż drugą połowę powideł. Rozłóż kolejną połowę biszkoptów. Na samym końcu rozsmaruj kakao. Piecz przez 60 minut w temperaturze 150 stopniach.