Sałatka na święta Bożego Narodzenia. Mięso przepiórcze z pewnością zaskoczy wszystkich
Sałatka na święta Bożego Narodzenia powinna być niepowtarzalna i wyjątkowa. Propozycja z mięsem przepiórczym i rukolą z parmezanem z pewnością taka jest. Sałatka poza tym, że jest smaczna i sycąca jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.
Sałatka z burakiem - kolorowy melanż smaków zachwyci niejedno podniebienie
Składniki:
- 8 piersi przepiórczych,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 200 g rukoli,
- połówka posiekanej cebuli,
- 20 g prażonych orzechów,
- 3-4 łyżki oleju z orzecha,
- pół łyżki octu balsamicznego,
- 50 g parmezanu (startego),
- sól, pieprz.
Sałatki na święta. zdjęcie ilustracyjne/ iStock
Wykonanie:
- Mięso umyć i usmażyć na oliwie na złocisty kolor.
- Rukolę opłukać i wymieszać z cebulą.
- Dołożyć orzeszki.
- Doprawić olejem, octem i przyprawami. Wymieszać.
- Piersi ułożyć na sałacie i posypać parmezanem.
Zobacz wideo
Śledź pod szubą
Przepis na sałatkę na święta. Sałatka z kurczakiem, orzechami i shiso z pewnością zrobi furorę
Przepis na sałatkę na święta może być egzotyczny. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych produktów i pozwalamy na naszych stołach zagościć tym mniej znanym, które na co dzień nie goszczą w naszym menu. Sałatka z kurczakiem z połączeniu z orzechami i japońską sałatą może pozytywnie zaskoczyć naszych gości.
Składniki:
- 1/4 główki sałaty lodowej,
- 250 g mięsa z kurczaka (wędzonego),
- 60 g orzechów,
- 1 opakowanie sałaty shiso,
- sól, pieprz do smaku.
Składniki na pesto:
- pęczek bazylii,
- 50 g orzechów pinii,
- 50 g parmezanu,
- kilka ząbków czosnku,
- szklanka oliwy z oliwek,
- sól oraz pieprz.
Wykonanie:
- Składniki na pesto umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Sałatę lodową dokładnie umyj, osusz i cienko pokrój.
- Mięso pokrój w kostkę.
- Całość wymieszaj i dodaj orzeszki. Dołóż pesto. Dopraw solą i pieprzem.
- Udekoruj umytymi liśćmi shiso.
Sałatki świąteczne, wigilijne, na kolację w gronie najbliższych i na poczęstunek w pracy. Która jest najlepsza Fot. Shutterstock/ Elena Hramova
Jakie sałatki na święta? Postaw na sałatkę z endywii z dodatkiem boczku
Jakie sałatki na święta zaserwować na świąteczny i wykwintny obiad? Dobrze w tej roli sprawdzi się sałatka z dodatkiem mięsnym. Do jej wykonania będziemy potrzebować:
Składniki:
- 15 plastrów boczku,
- pojemnik pomidorków koktajlowych,
- 1/2 posiekanej cebuli,
- 250 g drobno pokrojonej endywii,
- łyżka creme frache,
- łyżka musztardy,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury około 150°C.
- Boczek ułóż na blasze.
- Piecz przez około 12 minut - aż boczek będzie chrupiący.
- Pomidorki dokładnie umyj i przekrój na połówki.
- Wymieszaj z pokrojoną endywią.
- Dodaj cebulę. Przygotuj dressing z creme frache i musztardy oraz oliwy. Dopraw i wymieszaj z całością. Udekoruj chrupiącym boczkiem.
Mięsa pieczone na święta. Sprawdź, jak przyrządzić mięso na świąteczną ucztę
Sałatka mesclun - krok po kroku
Sałatka z krewetkami zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. I wbrew pozorom może bardzo dobrze wpasować się w świąteczne menu.
Składniki na sos koktajlowy:
- łyżka majonezu,
- łyżka ketchupu,
- łyżka koniaku,
- łyżka sherry,
- sól, pieprz - do smaku.
Składniki:
- 200 g mesclun – czyli mieszanki bardzo młodych sałat,
- sól, pieprz,
- 200 g krewetek ,
- 6 łyżek dressingu francuskiego.
Składniki na dressing francuski:
- 1/2 pokrojonej cebuli,
- 100 ml octu z białego wina,
- sól, pieprz,
- 300 ml oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na sos koktajlowy dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Składniki na dressing francuski połącz ze sobą i dodaj do umytej sałaty.
- Umyj sałatę i polej ją przygotowanym dressingiem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Krewetki rozłóż na sałacie. Sos koktajlowy podawaj w oddzielnym pojemniku.
Zobacz też: Ciasto na święta. Nie masz pomysłu na bożonarodzeniowe wypieki? Te z pewnością wyjdą idealnie