Sałatki na święta powinny być wyjątkowe, tak samo jak okazja na którą są serwowane. Oprócz tych klasycznych, takich jak sałatka jarzynowa, warto wprowadzić do menu urozmaicenia, które zachwycą wszystkich biesiadników.
3
Soft Light / Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka na święta Bożego Narodzenia. Mięso przepiórcze z pewnością zaskoczy wszystkich
Sałatka na święta Bożego Narodzenia powinna być niepowtarzalna i wyjątkowa. Propozycja z mięsem przepiórczym i rukolą z parmezanem z pewnością taka jest. Sałatka poza tym, że jest smaczna i sycąca jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.
REKLAMA
Składniki:
8 piersi przepiórczych,
2-3 łyżki oliwy,
200 g rukoli,
połówka posiekanej cebuli,
20 g prażonych orzechów,
3-4 łyżki oleju z orzecha,
pół łyżki octu balsamicznego,
50 g parmezanu (startego),
sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso umyć i usmażyć na oliwie na złocisty kolor.
Rukolę opłukać i wymieszać z cebulą.
Dołożyć orzeszki.
Doprawić olejem, octem i przyprawami. Wymieszać.
Piersi ułożyć na sałacie i posypać parmezanem.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Przepis na sałatkę na święta. Sałatka z kurczakiem, orzechami i shiso z pewnością zrobi furorę
Przepis na sałatkę na święta może być egzotyczny. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych produktów i pozwalamy na naszych stołach zagościć tym mniej znanym, które na co dzień nie goszczą w naszym menu. Sałatka z kurczakiem z połączeniu z orzechami i japońską sałatą może pozytywnie zaskoczyć naszych gości.
Składniki na pesto umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
Sałatę lodową dokładnie umyj, osusz i cienko pokrój.
Mięso pokrój w kostkę.
Całość wymieszaj i dodaj orzeszki. Dołóż pesto. Dopraw solą i pieprzem.
Udekoruj umytymi liśćmi shiso.
Jakie sałatki na święta? Postaw na sałatkę z endywii z dodatkiem boczku
Jakie sałatki na święta zaserwować na świąteczny i wykwintny obiad? Dobrze w tej roli sprawdzi się sałatka z dodatkiem mięsnym. Do jej wykonania będziemy potrzebować:
Składniki:
15 plastrów boczku,
pojemnik pomidorków koktajlowych,
1/2 posiekanej cebuli,
250 g drobno pokrojonej endywii,
łyżka creme frache,
łyżka musztardy,
sól, pieprz,
oliwa.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury około 150°C.
Boczek ułóż na blasze.
Piecz przez około 12 minut - aż boczek będzie chrupiący.
Pomidorki dokładnie umyj i przekrój na połówki.
Wymieszaj z pokrojoną endywią.
Dodaj cebulę. Przygotuj dressing z creme frache i musztardy oraz oliwy. Dopraw i wymieszaj z całością. Udekoruj chrupiącym boczkiem.
Sałatka mesclun - krok po kroku
Sałatka z krewetkami zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. I wbrew pozorom może bardzo dobrze wpasować się w świąteczne menu.
Składniki na sos koktajlowy:
łyżka majonezu,
łyżka ketchupu,
łyżka koniaku,
łyżka sherry,
sól, pieprz - do smaku.
Składniki:
200 g mesclun – czyli mieszanki bardzo młodych sałat,
sól, pieprz,
200 g krewetek ,
6 łyżek dressingu francuskiego.
Składniki na dressing francuski:
1/2 pokrojonej cebuli,
100 ml octu z białego wina,
sól, pieprz,
300 ml oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na sos koktajlowy dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Składniki na dressing francuski połącz ze sobą i dodaj do umytej sałaty.
Umyj sałatę i polej ją przygotowanym dressingiem.
Dopraw solą i pieprzem.
Krewetki rozłóż na sałacie. Sos koktajlowy podawaj w oddzielnym pojemniku.
Komentarze (0)
Sałatka na święta. Nieoczywiste przepisy na sałatki świąteczne, które przygotujesz na chwilę przed wigilią
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!