Sałatka na święta. Nieoczywiste przepisy na sałatki świąteczne, które przygotujesz na chwilę przed wigilią

Sałatki na święta powinny być wyjątkowe, tak samo jak okazja na którą są serwowane. Oprócz tych klasycznych, takich jak sałatka jarzynowa, warto wprowadzić do menu urozmaicenia, które zachwycą wszystkich biesiadników.

Sałatka na święta Bożego Narodzenia.  Mięso przepiórcze z pewnością zaskoczy wszystkich

Sałatka na święta Bożego Narodzenia powinna być niepowtarzalna i wyjątkowa. Propozycja z mięsem przepiórczym i rukolą z parmezanem z pewnością taka jest. Sałatka poza tym, że jest smaczna i sycąca jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. 

Składniki:

  • 8 piersi przepiórczych,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 200 g rukoli,
  • połówka posiekanej cebuli,
  • 20 g prażonych orzechów,
  • 3-4 łyżki oleju z orzecha,
  • pół łyżki octu balsamicznego,
  • 50 g parmezanu (startego),
  • sól, pieprz.

Sałatki na święta.Sałatki na święta. zdjęcie ilustracyjne/ iStock

Wykonanie:

  1. Mięso umyć i usmażyć na oliwie na złocisty kolor.
  2. Rukolę opłukać i wymieszać z cebulą.
  3. Dołożyć orzeszki.
  4. Doprawić olejem, octem i przyprawami. Wymieszać.
  5. Piersi ułożyć na sałacie i posypać parmezanem.
Zobacz wideo Śledź pod szubą

Przepis na sałatkę na święta. Sałatka z kurczakiem, orzechami i shiso z pewnością zrobi furorę

Przepis na sałatkę na święta może być egzotyczny. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych produktów i pozwalamy na naszych stołach zagościć tym mniej znanym, które na co dzień nie goszczą w naszym menu. Sałatka z kurczakiem z połączeniu z orzechami i japońską sałatą może pozytywnie zaskoczyć naszych gości. 

Składniki:

  • 1/4 główki sałaty lodowej,
  • 250 g mięsa z kurczaka (wędzonego),
  • 60 g orzechów,
  • 1 opakowanie sałaty shiso,
  • sól, pieprz do smaku.

Składniki na pesto:

  • pęczek bazylii,
  • 50 g orzechów pinii,
  • 50 g parmezanu,
  • kilka ząbków czosnku,
  • szklanka oliwy z oliwek,
  • sól oraz pieprz.

Wykonanie:

  1. Składniki na pesto umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  2. Sałatę lodową dokładnie umyj, osusz i cienko pokrój.
  3. Mięso pokrój w kostkę.
  4. Całość wymieszaj i dodaj orzeszki. Dołóż pesto. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Udekoruj umytymi liśćmi shiso.

Sałatki świąteczne, wigilijne, na kolację w gronie najbliższych i na poczęstunek w pracy. Która jest najlepszaSałatki świąteczne, wigilijne, na kolację w gronie najbliższych i na poczęstunek w pracy. Która jest najlepsza Fot. Shutterstock/ Elena Hramova

Jakie sałatki na święta? Postaw na sałatkę z endywii z dodatkiem boczku

Jakie sałatki na święta zaserwować na świąteczny i wykwintny obiad? Dobrze w tej roli sprawdzi się sałatka z dodatkiem mięsnym. Do jej wykonania będziemy potrzebować:

Składniki:

  • 15 plastrów boczku,
  • pojemnik pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 posiekanej cebuli,
  • 250 g drobno pokrojonej endywii,
  • łyżka creme frache,
  • łyżka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 150°C.
  2. Boczek ułóż na blasze.
  3. Piecz przez około 12 minut - aż boczek będzie chrupiący.
  4. Pomidorki dokładnie umyj i przekrój na połówki.
  5. Wymieszaj z pokrojoną endywią.
  6. Dodaj cebulę. Przygotuj dressing z creme frache i musztardy oraz oliwy. Dopraw i wymieszaj z całością. Udekoruj chrupiącym boczkiem.

Sałatka mesclun - krok po kroku

Sałatka z krewetkami zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. I wbrew pozorom może bardzo dobrze wpasować się w świąteczne menu.

Składniki na sos koktajlowy:  

  • łyżka majonezu,
  • łyżka ketchupu, 
  • łyżka koniaku, 
  • łyżka sherry,
  • sól, pieprz - do smaku.

Składniki: 

  • 200 g mesclun – czyli mieszanki bardzo młodych sałat, 
  • sól, pieprz,
  • 200 g krewetek ,
  • 6 łyżek dressingu francuskiego.

Składniki na dressing francuski:

  • 1/2 pokrojonej cebuli, 
  • 100 ml octu z białego wina, 
  • sól, pieprz,
  • 300 ml oliwy z oliwek. 

Sposób wykonania: 

  1. Wszystkie składniki na sos koktajlowy dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. 
  2. Składniki na dressing francuski połącz ze sobą i dodaj do umytej sałaty. 
  3. Umyj sałatę i polej ją przygotowanym dressingiem. 
  4. Dopraw solą i pieprzem. 
  5. Krewetki rozłóż na sałacie. Sos koktajlowy podawaj w oddzielnym pojemniku. 

Zobacz też: Ciasto na święta. Nie masz pomysłu na bożonarodzeniowe wypieki? Te z pewnością wyjdą idealnie

Więcej o:
Copyright © Agora SA