Sałatka z tortellini według receptury Ewy Wachowicz. Prosty przepis na szybki i sycący obiad. Mniam!

Sałatka z tortellini według receptury Ewy Wachowicz to szybki, pyszny i naprawdę sycący posiłek. Jest też bardzo prosty w przygotowaniu, więc każdy da sobie radę. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Szukacie pomysłu na pyszny, szybki i sycący obiad? Znudziły wam się tradycyjne przepisy? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu. Nasza propozycja to sałatka z tortellini, czyli z włoskimi pierożkami z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. Przepis na sałatkę pochodzi z 148. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki.

Tortellini to tradycyjne, niewielkie włoskie pierożki, które zazwyczaj nadziewa się grzybami, szpinakiem, mięsem lub serem.Sałatka z tortellini - pomysł na pyszną kolację

Sałatka z tortellini jest sycąca. Składniki są dobrym źródłem białka

Do przygotowania sałatki z włoskimi pierożkami potrzebujesz następujących produktów:

  • tortellini nadziewanych mięsem - opakowania,
  • szynki konserwowej - ćwierci kilograma,
  • kukurydzy w puszce,
  • jajek (ugotowanych na twardo) - 3 sztuk,
  • ogórków konserwowych - 3 sztuk,
  • majonezu - kilku łyżek,
  • przypraw - garści posiekanej natki pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.

Sałatka z tortelliniSałatka z tortellini i z suszonymi pomidorami

Sałatka z tortellini jest bardzo łatwa do zrobienia. To naprawdę szybki posiłek

Przygotowanie sałatki zacznij od preparowania składników:

  1. Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź;
  2. Szynkę i ogórki pokrój w niedużą kostkę, a kukurydzę odcedź;
  3. Jajka ugotuj na twardo, ostudź nieco i również pokrój w kostkę;
  4. Pierożki wraz z przygotowanymi składnikami umieść w szklanej misce; 
  5. Dodaj majonez oraz sól i pieprz, po czym wymieszaj starannie całość;
  6. Wierzch sałatki posyp posiekaną pietruszką;

Gotową potrawę możesz podawać jeszcze ciepłą bądź schłodzoną w lodówce. Dodatkowo ozdób porcje na talerzu szczyptą posiekanej natki pietruszki. 

Smacznego!

Więcej o: