Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku
Szukacie pomysłu na pyszny, szybki i sycący obiad? Znudziły wam się tradycyjne przepisy? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu. Nasza propozycja to sałatka z tortellini, czyli z włoskimi pierożkami z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. Przepis na sałatkę pochodzi z 148. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki.
Sałatka z tortellini jest sycąca. Składniki są dobrym źródłem białka
Do przygotowania sałatki z włoskimi pierożkami potrzebujesz następujących produktów:
- tortellini nadziewanych mięsem - opakowania,
- szynki konserwowej - ćwierci kilograma,
- kukurydzy w puszce,
- jajek (ugotowanych na twardo) - 3 sztuk,
- ogórków konserwowych - 3 sztuk,
- majonezu - kilku łyżek,
- przypraw - garści posiekanej natki pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.
Sałatka z tortellini jest bardzo łatwa do zrobienia. To naprawdę szybki posiłek
Przygotowanie sałatki zacznij od preparowania składników:
- Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź;
- Szynkę i ogórki pokrój w niedużą kostkę, a kukurydzę odcedź;
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź nieco i również pokrój w kostkę;
- Pierożki wraz z przygotowanymi składnikami umieść w szklanej misce;
- Dodaj majonez oraz sól i pieprz, po czym wymieszaj starannie całość;
- Wierzch sałatki posyp posiekaną pietruszką;
Gotową potrawę możesz podawać jeszcze ciepłą bądź schłodzoną w lodówce. Dodatkowo ozdób porcje na talerzu szczyptą posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!