Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Tortellini to niewielkie włoskie pierożki, a tradycyjny przepis na nie jest poszukiwany przez wielu blogerów kulinarnych. Finezyjnie zawinięte pierożki, z farszem z mięsa, grzybów lub sera, można podawać na różne sposoby. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, serowym lub śmietanowym. To pyszne danie przygotujesz w zaledwie kilka minut, a odpowiednio dobrane dodatki wzbogacą jego niepowtarzalny smak. Przepis na tortellini, który zawsze wychodzi, podajemy poniżej.
Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej znajdziesz w naszym artykule: Lazania - przepis na włoską ucztę w twojej kuchni. Idealny obiad dla całej rodziny
Przygotowanie tortellini nie jest skomplikowane, jednak wymaga pewnych umiejętności i cierpliwości. Tradycyjnie przygotowuje się je własnoręcznie w domu, ale na szczęście w sklepach możemy liczyć na olbrzymi wybór gotowych już pierożków. Najczęściej nadziewane są farszem mięsnym lub serowym, a podaje się je z sosem pomidorowym, lub dodatkiem oliwy i sera. Świeża zielenina, taka jak rukola, szpinak czy pietruszka wzbogaci smak i sprawi, że danie będzie się pięknie prezentować. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to smaczne włoskie danie na obiad.
Składniki:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do rondelka dodajemy odrobinę oliwy, podsmażamy czosnek i wlewamy pomidory - które lekko zgniatamy widelcem. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Tortellini przygotowujemy według zaleceń producenta - ważne, by nie były rozgotowane.
Do sosu pomidorowego dodajemy szpinak, mieszamy.
Na małą patelnię nakładamy porcję sosu i tortellini. Całość mieszamy i posypujemy dużą ilością startego parmezanu. Przekładamy na talerz i gotowe.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.