Tortellini - przepis na włoskie pierożki z nadzieniem. Podane z tym sosem smakują wybornie

Przepis na tortellini to świetny wybór zarówno na obiad, jak i na kolację. Te małe pierożki z nadzieniem są popularnym daniem kuchni włoskiej i jednocześnie ciekawą alternatywą dla klasycznego makaronu. Jeśli nie znasz tej potrawy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na tradycyjne tortellini z sosem pomidorowym i parmezanem.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Tortellini to niewielkie włoskie pierożki, a tradycyjny przepis na nie jest poszukiwany przez wielu blogerów kulinarnych. Finezyjnie zawinięte pierożki, z farszem z mięsa, grzybów lub sera, można podawać na różne sposoby. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, serowym lub śmietanowym. To pyszne danie przygotujesz w zaledwie kilka minut, a odpowiednio dobrane dodatki wzbogacą jego niepowtarzalny smak. Przepis na tortellini, który zawsze wychodzi, podajemy poniżej.

Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej znajdziesz w naszym artykule: Lazania - przepis na włoską ucztę w twojej kuchni. Idealny obiad dla całej rodziny

Tortellini - przepis na włoski makaron z dodatkiem farszu

Przygotowanie tortellini nie jest skomplikowane, jednak wymaga pewnych umiejętności i cierpliwości. Tradycyjnie przygotowuje się je własnoręcznie w domu, ale na szczęście w sklepach możemy liczyć na olbrzymi wybór gotowych już pierożków. Najczęściej nadziewane są farszem mięsnym lub serowym, a podaje się je z sosem pomidorowym, lub dodatkiem oliwy i sera. Świeża zielenina, taka jak rukola, szpinak czy pietruszka wzbogaci smak i sprawi, że danie będzie się pięknie prezentować. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to smaczne włoskie danie na obiad.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 250 g tortellini,
  • puszka pomidorów z puszki (całych),
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • dwa ząbki czosnku,
  • parmezan,
  • oliwa,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do rondelka dodajemy odrobinę oliwy, podsmażamy czosnek i wlewamy pomidory - które lekko zgniatamy widelcem. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. 

Tortellini przygotowujemy według zaleceń producenta - ważne, by nie były rozgotowane. 

Do sosu pomidorowego dodajemy szpinak, mieszamy. 

Na małą patelnię nakładamy porcję sosu i tortellini. Całość mieszamy i posypujemy dużą ilością startego parmezanu. Przekładamy na talerz i gotowe. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.