Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji
Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych rodzajów tego składnika. Pozwala na przygotowanie wielu różnych potraw. Jak wykorzystać mięso mielone? Prezentujemy szybkie i proste przepisy na sprawdzony farsz! Z przepisów na mięso mielone przygotujesz smaczną wkładkę do naleśników, krokietów, czy pasztecików..
Mięso mielone - przepis na farsz w delikatnej odsłonie
Mięso mielone (dowolne) jest idealne do farszu do wielu potraw, np. pierogów, klusek śląskich, naleśników czy nawet do nadziewania warzyw jak papryka. Poniżej przepis na taki farsz.
Składniki:
- mięso mielone,
- cebula,
- pieczarki
- papryka (słodka, surowa)
- przyprawy - sól, pieprz etc.
Przygotowanie:
- Cebulę zeszklij na patelni, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i duś aż wyparuje woda;
- Teraz dodaj mięso mielone, grzyby i warzywa. Dopraw pieprzem, solą i innymi przyprawami;
- Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu przez ok. 20 minut;
- Gotowym farszem nadziej np. pierogi czy naleśniki.
Mięso mielone - przepis na ostry farsz dla twardzieli!
Jesteś fanem ostrego smaku? W takim razie farsz z mięsa mielonego na ostro to przepis w sam raz dla ciebie. Będzie doskonałym nadzieniem do naleśników oraz krokietów.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 drobno posiekana papryczka chili
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 puszki pulpy pomidorowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Mięso mielone - przepis
- Pokrój drobno cebulę i posiekaj papryczkę chili. Czosnek wyciśnij na prasce. Całość podsmaż do zeszklenia na patelni.
- Dodaj masło, mielone mięso oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę oraz oregano. Całość smaż przez ok. 15-20 minut, aż mięso nabierze brązowego koloru i stanie się wysmażone.
- Po wymieszaniu i podsmażeniu mięsa, dodaj dwie łyżki sosu sojowego. Smaż całość jeszcze dwie minuty.
- Dodaj bulion, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień, gdy potrawa zacznie bulgotać. Na wolnym ogniu i pod przykryciem gotuj mięso jeszcze przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj pół puszki pulpy pomidorowej i dobrze wymieszaj z mięsem w bulionie. Gotuj całość przez ok. 5 do 7 minut pod pokrywą. Po tym czasie odparuj resztę płynu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.