Mięso mielone - przepis na farsz do krokietów i naleśników. Więcej nie spróbujesz innego

Masz w lodówce mięso mielone i zastanawiasz się co z niego zrobić? Mamy trochę pomysłów na to, jak wykorzystać mięso mielone - przepisy są bardzo różnorodne. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych rodzajów tego składnika. Pozwala na przygotowanie wielu różnych potraw. Jak wykorzystać mięso mielone? Prezentujemy szybkie i proste przepisy na sprawdzony farsz! Z przepisów na mięso mielone przygotujesz smaczną wkładkę do naleśników, krokietów, czy pasztecików..

Mięso mielone - przepis na farsz w delikatnej odsłonie

Mięso mielone (dowolne) jest idealne do farszu do wielu potraw, np. pierogów, klusek śląskich, naleśników czy nawet do nadziewania warzyw jak papryka. Poniżej przepis na taki farsz. 

Składniki:

  • mięso mielone,
  • cebula,
  • pieczarki
  • papryka (słodka, surowa)
  • przyprawy - sól, pieprz etc.

Przygotowanie:

  1. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i duś aż wyparuje woda;
  2. Teraz dodaj mięso mielone, grzyby i warzywa. Dopraw pieprzem, solą i innymi przyprawami;
  3. Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu przez ok. 20 minut;
  4. Gotowym farszem nadziej np. pierogi czy naleśniki.

Mięso mielone - przepis na ostry farsz dla twardzieli!

Jesteś fanem ostrego smaku? W takim razie farsz z mięsa mielonego na ostro to przepis w sam raz dla ciebie. Będzie doskonałym nadzieniem do naleśników oraz krokietów.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 drobno posiekana papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki pulpy pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Mięso mielone - przepis

  1.  Pokrój drobno cebulę i posiekaj papryczkę chili. Czosnek wyciśnij na prasce. Całość podsmaż do zeszklenia na patelni. 
  2. Dodaj masło, mielone mięso oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę oraz oregano. Całość smaż przez ok. 15-20 minut, aż mięso nabierze brązowego koloru i stanie się wysmażone. 
  3. Po wymieszaniu i podsmażeniu mięsa, dodaj dwie łyżki sosu sojowego. Smaż całość jeszcze dwie minuty.
  4. Dodaj bulion, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień, gdy potrawa zacznie bulgotać. Na wolnym ogniu i pod przykryciem gotuj mięso jeszcze przez 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj pół puszki pulpy pomidorowej i dobrze wymieszaj z mięsem w bulionie. Gotuj całość przez ok. 5 do 7 minut pod pokrywą. Po tym czasie odparuj resztę płynu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.