Makowiec: makowce mogą być różne, ale ten przepis wyróżnia się znakomitością

Makowiec to ciasto, które serwuje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnego makowca wykonuje się z ciasta drożdżowego, masy makowej z dodatkiem skórki pomarańczowej, miodu oraz bakalii.

Makowiec na święta - ciasto "okraszone" legendą i ciekawostkami

Makowiec na święta Bożego Narodzenia to jedno z tradycyjnych ciast, które cieszy się dużą popularnością. Makowiec zachwyca nie tylko smakiem, ale także i różnego rodzaju ciekawostkami. Oto kilka z nich:

  • Makowiec jest symbolem dobrobytu i bogactwa.
  • Wedle chrześcijańskich legend mak, wyrósł w miejscu, w którym spadła krew Chrystusa podczas ukrzyżowania.
  • Słowiańskie legendy, z kolei głoszą, że mak nawiązuje do życia pozagrobowego.
  • Piekarz króla Jana III Sobieskiego wypiekał makowiec w postaci wizerunku ukochanej Marysieńki.

Makowiec - przepis jak u babci

Przepis na makowiec musi być sprawdzony. Wielopokoleniowa receptura sprawi, że nasze ciasto będzie udane. Przejdźmy zatem do konkretów, czyli krok po kroku przedstawimy przepis babci. 

Przepis na makowiec:

Składniki na spód:

  • 1/2 kostki masła
  • 3-4 jaja
  • około 2,5 szklanki mąki
  • około 100 ml oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

  • 2 puszki masy makowej
  • 4 - 5 jajek
  • około 100 g bakalii
  • 1 budyń śmietankowy
  • 350 ml mleka
  • 1/2 kostki masła

Dodatkowo:

  • kokos do posypania

Makowiec to obowiązkowy element świątecznego menu.Makowiec to obowiązkowy element świątecznego menu. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Wykonanie spodu:

  1. Mąkę przesiać. Połączyć z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć z jajami i cukrem na pulchną masę.
  3. Dołożyć ocet.
  4. Zmiksować na wolnych obrotach. Dodać stopniowo olej.
  5. Dołożyć mąkę i proszek do pieczenia.
  6. Ciasto ułożyć na blasze.

Wykonanie warstwy makowej:

  1. Ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
  2. Bakalie delikatnie oprószyć mąką.
  3. Masło rozpuścić. Następnie przestudzić.
  4. Wymieszać masę makową, jaja oraz bakalie.
  5. Dołożyć przestudzone masło i budyń.
  6. Wymieszać.
  7. Masę wyłożyć na spód ciasta.
  8. Piec przez godzinę w temperaturze około 170-180 stopni C.
  9. Po tym procesie zostawić ciasto na 20-30 minut w piekarniku. Otworzyć delikatnie drzwiczki.
  10. Ciasto po wystudzeniu, opcjonalnie ozdobić wiórkami kokosowymi.
  11. Ciasto jest gotowe do spożycia.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Makowiec zawijany krok po kroku

Makowiec zawijany to ciasto, które zagniata się wieczorem, a następnie wstawia się do lodówki na noc. Warto mieć to na uwadze, przy planowaniu świątecznych przygotowań.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 7 g drożdży suszonych
  • około 80 g cukru
  • odrobina soli
  • niepełna szklanka mleka
  • 4 jaja
  • około 200 g masła
  • 1 puszka masy makowej
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 4 białka

Składniki na lukier:

  • połówka cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • skórka kandyzowana pomarańczowa

Makowiec zawijanyMakowiec zawijany Fot. Jarosław Kubalski / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Przesiać mąkę.
  2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać i dołożyć do mąki. Dodać sól i cukier. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Stopniowo wbijać po 1 jajku.
  4. Cały czas miksować przez kwadrans.
  5. Dodawać stopniowo masło.
  6. Przykryć masę folią i wstawić do lodówki na noc.

 Wykonanie masy makowej:

  1. Masę makową wymieszać z bułką tartą.
  2. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy.

Dalsze przygotowanie:

  1. Wyjąć masę z lodówki.
  2. Wyrobić na stolnicy. Z ciasta wykonać kulę. Podzielić na 3 części.
  3. Rozwałkować na prostokąt.
  4. Nałożyć około 1/3 masy makowej, pozostawiając "wolny brzeg". Zawinąć w roladę. Zlepić.
  5. Rulony zawinąć w papier do pieczenia (pamiętać o pozostawieniu wolnej powierzchni na wyrośnięcie ciasta)
  6. Rolady odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny, aż wyrosną.
  7. Rozgrzać piekarnik.
  8. Piec przez 40 minut w temperaturze około 180 stopni.
  9. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z ciepłym sokiem z cytryny. Dodać skórkę z pomarańczy i udekorować rolady.

Zobacz też: Ciasto na pierogi jest kluczem do popisowego dania na święta. Przepis Magdy Gessler na ciasto z 3 składników

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.