Makowiec na święta - ciasto "okraszone" legendą i ciekawostkami
Makowiec na święta Bożego Narodzenia to jedno z tradycyjnych ciast, które cieszy się dużą popularnością. Makowiec zachwyca nie tylko smakiem, ale także i różnego rodzaju ciekawostkami. Oto kilka z nich:
- Makowiec jest symbolem dobrobytu i bogactwa.
- Wedle chrześcijańskich legend mak, wyrósł w miejscu, w którym spadła krew Chrystusa podczas ukrzyżowania.
- Słowiańskie legendy, z kolei głoszą, że mak nawiązuje do życia pozagrobowego.
- Piekarz króla Jana III Sobieskiego wypiekał makowiec w postaci wizerunku ukochanej Marysieńki.
Makowiec - przepis jak u babci
Przepis na makowiec musi być sprawdzony. Wielopokoleniowa receptura sprawi, że nasze ciasto będzie udane. Przejdźmy zatem do konkretów, czyli krok po kroku przedstawimy przepis babci.
Przepis na makowiec:
Składniki na spód:
- 1/2 kostki masła
- 3-4 jaja
- około 2,5 szklanki mąki
- około 100 ml oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 2 puszki masy makowej
- 4 - 5 jajek
- około 100 g bakalii
- 1 budyń śmietankowy
- 350 ml mleka
- 1/2 kostki masła
Dodatkowo:
Makowiec to obowiązkowy element świątecznego menu. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay
Wykonanie spodu:
- Mąkę przesiać. Połączyć z proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzeć z jajami i cukrem na pulchną masę.
- Dołożyć ocet.
- Zmiksować na wolnych obrotach. Dodać stopniowo olej.
- Dołożyć mąkę i proszek do pieczenia.
- Ciasto ułożyć na blasze.
Wykonanie warstwy makowej:
- Ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
- Bakalie delikatnie oprószyć mąką.
- Masło rozpuścić. Następnie przestudzić.
- Wymieszać masę makową, jaja oraz bakalie.
- Dołożyć przestudzone masło i budyń.
- Wymieszać.
- Masę wyłożyć na spód ciasta.
- Piec przez godzinę w temperaturze około 170-180 stopni C.
- Po tym procesie zostawić ciasto na 20-30 minut w piekarniku. Otworzyć delikatnie drzwiczki.
- Ciasto po wystudzeniu, opcjonalnie ozdobić wiórkami kokosowymi.
- Ciasto jest gotowe do spożycia.
Zobacz wideo
Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Makowiec zawijany krok po kroku
Makowiec zawijany to ciasto, które zagniata się wieczorem, a następnie wstawia się do lodówki na noc. Warto mieć to na uwadze, przy planowaniu świątecznych przygotowań.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 7 g drożdży suszonych
- około 80 g cukru
- odrobina soli
- niepełna szklanka mleka
- 4 jaja
- około 200 g masła
- 1 puszka masy makowej
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 4 białka
Składniki na lukier:
- połówka cytryny
- 200 g cukru pudru
- skórka kandyzowana pomarańczowa
Makowiec zawijany Fot. Jarosław Kubalski / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Przesiać mąkę.
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać i dołożyć do mąki. Dodać sól i cukier. Całość dokładnie wymieszać.
- Stopniowo wbijać po 1 jajku.
- Cały czas miksować przez kwadrans.
- Dodawać stopniowo masło.
- Przykryć masę folią i wstawić do lodówki na noc.
Wykonanie masy makowej:
- Masę makową wymieszać z bułką tartą.
- Białka ubić na sztywno. Dodać do masy.
Dalsze przygotowanie:
- Wyjąć masę z lodówki.
- Wyrobić na stolnicy. Z ciasta wykonać kulę. Podzielić na 3 części.
- Rozwałkować na prostokąt.
- Nałożyć około 1/3 masy makowej, pozostawiając "wolny brzeg". Zawinąć w roladę. Zlepić.
- Rulony zawinąć w papier do pieczenia (pamiętać o pozostawieniu wolnej powierzchni na wyrośnięcie ciasta)
- Rolady odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny, aż wyrosną.
- Rozgrzać piekarnik.
- Piec przez 40 minut w temperaturze około 180 stopni.
- Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z ciepłym sokiem z cytryny. Dodać skórkę z pomarańczy i udekorować rolady.
Zobacz też: Ciasto na pierogi jest kluczem do popisowego dania na święta. Przepis Magdy Gessler na ciasto z 3 składników