Makowiec to ciasto, które serwuje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnego makowca wykonuje się z ciasta drożdżowego, masy makowej z dodatkiem skórki pomarańczowej, miodu oraz bakalii.
4
istock / Dar1930
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Makowiec na święta - ciasto "okraszone" legendą i ciekawostkami
Makowiec na święta Bożego Narodzenia to jedno z tradycyjnych ciast, które cieszy się dużą popularnością. Makowiec zachwyca nie tylko smakiem, ale także i różnego rodzaju ciekawostkami. Oto kilka z nich:
Wedle chrześcijańskich legend mak, wyrósł w miejscu, w którym spadła krew Chrystusa podczas ukrzyżowania.
Słowiańskie legendy, z kolei głoszą, że mak nawiązuje do życia pozagrobowego.
Piekarz króla Jana III Sobieskiego wypiekał makowiec w postaci wizerunku ukochanej Marysieńki.
Makowiec - przepis jak u babci
Przepis na makowiec musi być sprawdzony. Wielopokoleniowa receptura sprawi, że nasze ciasto będzie udane. Przejdźmy zatem do konkretów, czyli krok po kroku przedstawimy przepis babci.
Zmiksować na wolnych obrotach. Dodać stopniowo olej.
Dołożyć mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto ułożyć na blasze.
Wykonanie warstwy makowej:
Ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
Bakalie delikatnie oprószyć mąką.
Masło rozpuścić. Następnie przestudzić.
Wymieszać masę makową, jaja oraz bakalie.
Dołożyć przestudzone masło i budyń.
Wymieszać.
Masę wyłożyć na spód ciasta.
Piec przez godzinę w temperaturze około 170-180 stopni C.
Po tym procesie zostawić ciasto na 20-30 minut w piekarniku. Otworzyć delikatnie drzwiczki.
Ciasto po wystudzeniu, opcjonalnie ozdobić wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest gotowe do spożycia.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Makowiec zawijany krok po kroku
Makowiec zawijany to ciasto, które zagniata się wieczorem, a następnie wstawia się do lodówki na noc. Warto mieć to na uwadze, przy planowaniu świątecznych przygotowań.