Jak zrobić masę makową, czyli innymi słowy, jak przygotować mak do makowców, to bardzo ważne zagadnienie, jeśli chcemy na święta zaskoczyć rodzinę i znajomych pysznymi wypiekami. Błędy w przygotowaniu mogą spowodować, że ciasto będzie suche i wiórowate. Samodzielnie zrobiona masa jest też dużo zdrowsza niż kupiona gotowa, bo mamy pewność co do składu, który sami komponujemy. Wpływamy też na jej smak, skoro samodzielnie wybieramy składniki.
Masa z białego maku bywa rzadziej spotykana na wigilijnych stołach niż ta z niebieskiego, ale nie jest mniej smaczna. Warto dowiedzieć się, jak ją wykonać, bo może też być wykorzystana na inne okazje. Należy wziąć 250 g maku, przepłukać i gotować przez 30 minut w ilości wody trochę większej niż poziom maku w naczyniu, a następnie zostawić do wystygnięcia. Mak odcedzamy albo na bardzo drobnym sitku, albo przez wyciśnięcie przez gazę. Następnie przekręcamy przez maszynkę według uznania - 2 albo 3 razy. Następnie należy wkruszyć do środka kilka biszkoptów, wsypać około szklanki cukru (lub ksylitolu), dodać wybrane bakalie (np. płatki migdałów, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce). Całość wymieszać z kilkoma łyżkami śmietanki. Taką masę możemy przechowywać w lodówce i użyć do wybranych wypieków - również w wersji przed dodaniem do maku pozostałych składników.
To uniwersalne rozwiązanie, które możemy użyć do różnych ciast i ciasteczek. Do masy makowej bez bakalii zawsze, w razie zmiany zdania, można dołożyć wybrane suszone orzechy i owoce - za każdym razem w innym połączeniu, co daje wiele możliwości smakowych. Tak przygotowaną masę, czy to z niebieskiego maku, czy z białego, można użyć np. do makowca czy rogalików z makiem lub innych ciastek. Masę można też zrobić w większej ilości i zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Bez względu na to, jaki mak wybierzemy, domowa masa makowa robiona jest w ten sam sposób. Najlepiej jest wykonać taką bez bakalii, jeśli chcemy mieć bazę do przygotowania różnych słodkości. Można też od razu zrobić ulubioną mieszankę, jeśli wiemy, że niezależnie od rodzaju deseru, wykorzystana będzie ta sama. Masa makowa wykonana samodzielnie jest na pewno dużo lepszym wyjściem niż kupno gotowego produktu.
Święta bez ciast z makiem trudno sobie wyobrazić, więc dobrze mieć sprawdzony przepis na masę makową i potem ewentualnie go tylko modyfikować lub dowolnie uzupełniać. Oto niezbędne składniki:
Masa makowa sama w sobie powinna być przygotowywana tak, jak już powyżej opisano - zwłaszcza ta w wersji podstawowej bez dodatków. Gdy już mamy samą, gotową masę (np. odmrożoną), czyli taką bazę, to do osobnego garnka lub takiego po gotowaniu maku dodajemy masło z miodem i cukrem (ksylitolem). Wsypujemy posiekane bakalie. Całość chwilę podgrzewamy i cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dokładamy przygotowany mak i aromaty.
Tak przygotowana masa powinna mieć wilgotną, kleistą konsystencję. Trzeba przypilnować, by nie była sucha. Jeśli wyjdzie jednak mało soczysta, można dodać sok z cytryny lub pomarańczy. Po przestudzeniu można wykorzystać do dalszej obróbki i dodać do ulubionego deseru, np. do makowca czy rogali.
Zobacz też: Tort makowy - różne oblicza świątecznego ciasta idealnego na Boże Narodzenie