Jak sparzyć mak, aby nie był gorzki? Ten patent sprawi, że będzie idealny!

Jak sparzyć mak, aby przygotować go odpowiednio do bożonarodzeniowych potraw i wypieków? Mak to ten element menu, którego zdecydowanie nie może zabraknąć podczas świątecznej uczty. Sprawdź jak prawidłowo go przygotować.

Jak sparzyć mak do makowca - pamiętaj o jednej zasadzie

Jak sparzyć mak? To pytanie zadają sobie przede wszystkim osoby, które stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Oczywiście można skorzystać z gotowego, sparzonego maku, jednak jak wiadomo najlepiej smakują potrawy, które przygotowujemy od początku do końca sami. Zatem jak sparzyć mak do makowca? Mak to podstawowy składnik, jaki pojawia się podczas świąt Bożego Narodzenia. Dodajemy go do makowców, mako-serników, klusek, kutii. Mak wymaga jednak od nas przygotowania. 

Chcąc sparzyć mak, w pierwszej kolejności musimy dokładnie wypłukać go zimną wodą. Dalej, umieszczamy go w garnku i zalewamy wrzącą wodą lub mlekiem. Jeżeli chodzi o proporcje to przyjmuje się, że optymalnie powinno być to około 500 ml na 1 szklankę maku.

Jak długo trzeba parzyć mak? Ile powinien trwać proces parzenia?

To jak długo trzeba parzyć mak, aby był należycie przygotowany, zależy od kilku czynników. Jeżeli parzymy mak wrzątkiem i zachowamy powyższe proporcję, powinniśmy utrzymać go we wrzątku przez około 25-30 minut. Czas może różnić się w zależności od ilości maku, naczynia w którym go sparzamy czy temperatury płynu. 

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Jak sparzyć mak mielony mlekiem? Wypróbuj sprawdzony sposób

Jak sparzyć mak mielony mlekiem? Mak można sparzyć za pomocą dwóch metod: wrzącej wody oraz mleka. Drugi patent cieszy się dużą popularnością i jest niesamowicie skuteczny. Mimo iż wymaga on od nas nieco więcej pracy, to jednak, zdaniem wielu - mak przygotowany w taki sposób jest dużo lepszy. Łatwiej się rozprowadza. Poniżej receptura na "sparzanie" mlekiem: 

Składniki:

  • 1 l mleka krowiego,
  • 500 g maku.

Sposób wykonania:

  1. Zagotuj mleko.
  2. Wsyp mak do wrzątku.
  3. Gotuj przez około 5 minut.
  4. Zdejmij z palnika. Przykryj i pozostaw na około 4 godziny - do czasu, aż napęcznieje.
  5. Następnie, przełóż przez sito wyłożone gazą lub materiałową pieluszką.
  6. Odstaw do odsączenia.
  7. Przejdź do zmielenia maku za pomocą maszynki.
  8. Powtórz proces mielenia dwukrotnie.

Zobacz też: Makowiec japoński to pyszny wypiek podawany inaczej. Pominiesz jeden krok, a popsujesz wszystko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.