Makowiec japoński to pyszny wypiek podawany inaczej. Pominiesz jeden krok, a popsujesz wszystko

Makowiec japoński to zdecydowanie ciasto dla wszystkich tych, którzy przepadają za makiem w dużych ilościach. Wykonanie jest proste, a smak nie do podrobienia. Trzeba jednak pamiętać o jednej ważnej czynności. Pominięcie jej może skutkować zepsuciem ciasta.

Japońska makowa propozycja to wypiek, który kojarzą wszystkie babcie. Przepis na ciasto publikowany był w książkach kucharskich już w okresie PRL-u. Jego nazwa może zastanawiać wiele osób. Jednak nigdzie nie można znaleźć informacji, dlaczego jest tak określany. Z Japonią z pewnością nie ma nic wspólnego, a jego nazwa może jedynie nadawać mu oryginalności. Ta receptura nieco różni się od klasycznego strucla z makiem. Można powiedzieć, że oba wypieki są różne, ale tak samo smaczne. Przygotowany placek serwuje się z lukrem i orzechami.

Aby ciasto zawsze wychodziło idealne, nie można zapomnieć o jednym bardzo ważnym kroku. Mowa tu o obróbce białek. Odpowiednio ubite i wymieszane z masą nadadzą ciastu lekkości, a dodatkowo sprawią, że będzie puszyste.

Przepis na makowiec japoński, jaki robiły nasze babcie

Składniki:

  • 800 g gotowej masy makowej,
  • 7 jajek,
  • 8 jabłek,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 60 g migdałów,
  • 60 g suszonych moreli,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g suchej kaszy manny,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wszystkie orzechy i suszone owoce drobno posiekaj.
  3. Następnie dokładnie oddziel białka od żółtek. Białka porządnie ubij na sztywną pianę. Aby sprawdzić, czy piana jest ubita wystarczy odwrócić naczynie do góry dnem. Jeśli nie wypłynie jest gotowa.
  4. W większej misce umieść masę makową, żółtka, kaszę manną, olej i proszek do pieczenia. Całą masę dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  5. Kolejnym, ale bardzo kluczowym momentem jest dodanie ubitych białek. Jeśli zapomnisz o tym kroku ciasto nie wyjdzie już tak pyszne. Pamiętaj jednak, aby dodawać białka stopniowo, w niewielkich odstępach czasowych. Ważne jest również to, aby połączyć składniki za pomocą szpatułki. Wybranie miksera nie byłoby dobre.
  6. Na sam koniec dodaj jabłka i bakalie. W tym przypadku także delikatnie wymieszaj produkty za pomocą szpatułki lub łyżki.
  7. Gotową masę przelej do blaszki, którą wcześniej wyłożyłeś pergaminem.
  8. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około godzinę.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.