Składniki (4porcje)
-
Mak niebieski - szklankaMiód pszczeli - pół szklankiRodzynki - szklankaBakalie - dowolne według uznaniaOrzechy laskowe - jedna szklanka mieszanych orzechówWanilia - jedna laskaŚmietana kremówka 36 proc. - do polaniaPszenica ziarna - szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pszenicę zalej wodą i odstaw na noc, żeby namiękła. Mak zalej wrzącą wodą i również odstaw na kilka godzin. Następnego dnia ugotuj pszenicę na małym ogniu do miękkości (weź sporo wody, bo inaczej pszenica się przypali), dobrze osącz. Osącz także mak, przepuść go trzy razy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Ostudź mak i pszenicę. Rodzynki zalej ciepłą wodą lub rumem i odstaw na 15-20 minut, dokładnie osącz. Orzechy i migdały krótko podpraż w piekarniku i posiekaj. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż, czubkiem ostrego noża wydrąż ziarenka ze środka. Dobrze wymieszaj mak, pszenicę, miód, osączone rodzynki, orzechy i migdały, przypraw do smaku ziarenkami wanilii. Możesz dodać także inne ulubione bakalie. Miskę z masą przykryj i wstaw do lodówki - najlepiej na kilka dni. Kutię podawaj zawsze dobrze schłodzoną. Najlepiej smakuje polana zimną słodką śmietanką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory