Na liście ciast na Boże Narodzenie nie może zabraknąć makowca. Tym razem podajemy przepis na makowiec z jabłkami - jego delikatna struktura i owocowy aromat sprawiają, że znika ze stołu w ekstremalnie szybkim tempie. Jak go zrobić? Wystarczy przygotować mak, owoce i połączyć wszystkie składniki.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Makowiec z jabłkami - przepis na świąteczne ciasto
Do przygotowania makowca z jabłkami będziecie potrzebowali kaszę mannę, jajka, masło, mleko i olejek migdałowy. Sekret dobrego makowca tkwi w rodzaju jabłek, jakich do niego dodamy. Najlepiej użyć szarej renety.
Składniki:
- pół kilograma maku,
- szklanka kaszy manny,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół kilo cukru pudru,
- kostka masła,
- dwanaście jajek,
- pięć jabłek,
- olejek migdałowy,
- mleko.
Jak zrobić makowiec z jabłkami? To prostsze niż myślisz
Wykonanie makowca łącznie z pieczeniem zajmuje około dwóch godzin.
Przygotowanie:
- Zalej mak gorącym mlekiem, przykryj go talerzem i odstaw na około pół godziny. Odcedź mak na sitku i odciśnij z wody. Zmiel go trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
- Obierz jabłka i zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
- Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkami na puch. Ciągle mieszając masę na mniejszych obrotach dodawaj stopniowo kaszę mannę z proszkiem do pieczenia, starte jabłka, zmielony mak oraz kilka kropli olejku migdałowego.
- Ubij białka i połącz je z masą makową.
- Przygotuj formę na ciasto i przełóż do niej masę makową.
- Piecz ciasto w 180 st. C przez około jedną godzinę.
- Wystudzony makowiec można posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl