Makowiec z jabłkami - prosty przepis na fenomenalne ciasto bożonarodzeniowe. Prawdziwa pychota!

Makowiec to jedno z ciast, które co roku pojawiają się na świątecznych stołach. Przedstawiamy przepis na makowiec z jabłkami. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak wprost genialny. Po upieczeniu można udekorować go polewą czekoladową.

Na liście ciast na Boże Narodzenie nie może zabraknąć makowca. Tym razem podajemy przepis na makowiec z jabłkami - jego delikatna struktura i owocowy aromat sprawiają, że znika ze stołu w ekstremalnie szybkim tempie. Jak go zrobić? Wystarczy przygotować mak, owoce i połączyć wszystkie składniki. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Makowiec z jabłkami - przepis na świąteczne ciasto

Do przygotowania makowca z jabłkami będziecie potrzebowali kaszę mannę, jajka, masło, mleko i olejek migdałowy. Sekret dobrego makowca tkwi w rodzaju jabłek, jakich do niego dodamy. Najlepiej użyć szarej renety.

Składniki:

  • pół kilograma maku,
  • szklanka kaszy manny,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół kilo cukru pudru,
  • kostka masła,
  • dwanaście jajek,
  • pięć jabłek,
  • olejek migdałowy,
  • mleko.

Jak zrobić makowiec z jabłkami? To prostsze niż myślisz 

Wykonanie makowca łącznie z pieczeniem zajmuje około dwóch godzin.

Przygotowanie:

  1. Zalej mak gorącym mlekiem, przykryj go talerzem i odstaw na około pół godziny. Odcedź mak na sitku i odciśnij z wody. Zmiel go trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Obierz jabłka i zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
  3. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkami na puch. Ciągle mieszając masę na mniejszych obrotach dodawaj stopniowo kaszę mannę z proszkiem do pieczenia, starte jabłka, zmielony mak oraz kilka kropli olejku migdałowego.
  4. Ubij białka i połącz je z masą makową.
  5. Przygotuj formę na ciasto i przełóż do niej masę makową.
  6. Piecz ciasto w 180 st. C przez około jedną godzinę. 
  7. Wystudzony makowiec można posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA