Jak suszyć pomarańcze na choinkę? To proste jak bułka z masłem. Zrobisz je w mgnieniu oka

Dekorowanie choinki to dla wielu osób jeden z najbardziej wyczekiwanych momentów w roku. Sięgamy wtedy po najróżniejsze ozdoby i bombki w rozmaitych kształtach. Obok bożonarodzeniowych świecidełek świetnie będą wyglądać też bardziej naturalne ozdoby, np. plasterki pomarańczy. Jak suszyć pomarańcze na choinkę? To naprawdę nie jest fizyka kwantowa.

Więcej świątecznych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Owoce to nieodłączny element świąt. Dodaje się je zarówno do ciast, jak i do mięs. W okresie bożonarodzeniowym szczególnie popularne są cytrusy, a zwłaszcza mandarynki i pomarańcze. Te drugie świetnie pasują nie tylko do aromatycznego i rozgrzewającego grzanego wina, lecz także bardzo dobrze sprawdzają się w roli ozdób choinkowych. Najpierw trzeba je jednak pokroić w plastry i ususzyć. Zastanawiasz się, jak suszyć pomarańcze na choinkę? Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku.

Pomarańcze na choinkę i do stroika. Jak przygotować owoce?

Przygotowanie ozdób z suszonych pomarańczy zaczyna się już na etapie wybierania owoców w sklepie. Przede wszystkim musisz ustalić potrzebną liczbę. Zwróć też uwagę na to, jak pomarańcze prezentują się na zewnątrz. Skórka powinna być twarda i gruba. 

Gdy już przyniesiesz owoce do domu, pokrój je na plasterki o grubości kilku milimetrów. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić miąższu pomarańczy - wtedy będzie się ładniej prezentować na choince. Odciśnij też nadmiar soku i możesz już przystąpić do suszenia.

Zobacz wideo Proste i piękne ozdoby świąteczne. Zrobisz je samodzielnie

Jak suszyć pomarańcze na choinkę? Kilka metod do wyboru

Jedną z opcji jest położenie plasterków na kaloryferze. To jednak rozwiązanie dla tych, którzy przygotowania do świąt zaczynają wcześniej i mają więcej czasu. Suszenie owoców na grzejniku może bowiem potrwać nawet kilka dni.

Innym sposobem suszenia pomarańczy jest włożenie ich do piekarnika. Plasterki należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić na około dwie godziny do urządzenia nagrzanego do 100 stopni Celsjusza, lub, w piekarnikach z termoobiegiem, 80. Jeśli zdecydujesz się na tę metodę, pamiętaj, aby regularnie obracać owoce i pilnować ich, żeby się nie przypaliły.

W suszeniu owoców pomocna będzie też mikrofalówka. Pod plastry należy podłożyć kilka arkuszy papieru do pieczenia, a kilkoma przykryć je z wierzchu. Suszenie pomarańczy powinno trwać maksymalnie kilka minut, lepiej nie ustawiać też najwyższej mocy urządzenia. Jeżeli obawiasz się, że owoce mogą się zniszczyć, możesz co jakiś czas przerwać proces i sprawdzić, jak wyglądają. Pamiętaj też, by je obrócić.

Suszone pomarańcze świetnie będą prezentować się zarówno na choince zawieszone na zwyczajnym sznureczku, jak i jako element świątecznego stroika. Jeśli lubisz własnoręcznie przygotowywać takie ozdoby, możesz też doczepić do plastrów kawałek cynamonu, innych wysuszonych owoców lub użyć kolorowej wstążki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA