Jak to zrobić? Wystarczy, że dobrze przyjrzysz się skórce pomarańczy, którą zamierzasz kupić. Właściwie bardzo dobry wzrok nie jest tu konieczny.
Najlepsze - bezpestkowe, słodkie i soczyste pomarańcze - to te z charakterystyczną dziurką na jednym z końców, trochę przypominającą pępek. Ten „pępek” to druga, nierozwinięta pomarańcza. Za najsmaczniejsze pomarańcze uważa się odmiany Washington Navel (w skrócie nazywane po prostu Navel, co w języku angielskim oznacza właśnie "pępek").
A jak łatwo obrać pomarańczę? Sprawdź nasze myki na poniższym filmie:
Sama obecność "pępka" nie gwarantuje jednak, że owoc będzie wyśmienity. Wybierając pomarańcze, kieruj się również wyglądem skórki. Powinna mieć ładny, intensywny kolor. To znak, że owoc jest dojrzały, czyli najzdrowszy i najbardziej wartościowy. Zazielenienia na skórce sygnalizują, że nie zdążyły one w pełni dojrzeć (a więc będą kwaśniejsze i mniej smaczne). Na jej powierzchni nie może być również żadnych skaz, przebarwień czy plam. To może oznaczać, że owoc zaczyna się psuć.
Cytrus powinien być jędrny, niezbyt twardy i nie za miękki. Jeśli skórka jest pofałdowana i luźna, miąższ jest zapewne mało soczysty i wiórowaty.
Bardzo wypukłe końcówki świadczą o tym, że owoc będzie miał grubszą skórkę. Najlepiej zatem wybierać te z bardziej zaokrąglonymi lub płaskimi końcówkami.
Warto również "zważyć" owoc w dłoni. Ciężki będzie bardziej soczysty. Dojrzały i soczysty powinien także delikatnie pachnieć.
Lśniąca skórka cytrusów nie świadczy o ich dobrej jakości. To znak, że zostały one pokryte woskiem. Woski te często miesza się z pestycydami lub konserwantami, dzięki którym owoce nie psują się podczas transportu. Przed jedzeniem dokładnie umyj je w ciepłej wodzie.