cytrusy
-
Wyrzucasz skórki od limonki? To błąd! Można je wykorzystać na różne sposoby
Lubisz limonki i chętnie dodajesz je do potraw lub koktajli? To świetnie, te cytrusowe owoce zawierają sporo witamin, działają także antywirusowo, a regularnie dodawane do wody wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
-
Jak przechowywać mandarynki? Czy można trzymać je w lodówce? Uwaga na temperaturę
Zimą mandarynki królują w polskich domach. Często objadamy się nimi bez opamiętania, ich skórkę lub sok wykorzystujemy do deserów czy zrobienia lukru. Jak jednak powinniśmy przechowywać mandarynki? Czy lodówka lub parapet są odpowiednimi miejscami...
-
Polacy w grudniu składają się z mandarynek. Środek zjadamy, a skórka... No właśnie, jak ją wykorzystać?
Skórki mandarynek wydają się po prostu odpadem, który należy wrzucić do pojemnika na bio. Zanim się ich pozbędziesz, sprawdź, do czego można je wykorzystać. Mamy kilka wskazówek.
-
Najlepsze są słodkie i soczyste - ale jak to rozpoznać? Podpowiadamy, jak wybrać dobre mandarynki
Grudzień już za pasem, a to oznacza, że pora na mandarynki. Te pachnące i pyszne owoce to nieodzowny element sezonu przedświątecznego. Zanim kupicie mandarynki, sprawdźcie, jak wybrać te najlepsze.
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
Skórka z cytryny często jest używana do przygotowania pysznych wypieków. Czy wiecie, że można ją wykorzystać także do innych rzeczy? Sprawdźcie kilka nietypowych pomysłów na zastosowanie skórki z cytryny
-
Lemon curd - krem cytrynowy do ciast, deserów i naleśników. Jak go zrobić? Podajemy prosty przepis
Lemon curd to pyszny i aromatyczny krem, który można wykorzystać do wielu wypieków. Kwaśno-słodki, intensywnie żółty i pięknie pachnący lemon curd jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wyjaśniamy, jak go przygotować!
-
Cytrusowe słodkości - w sam raz na karnawał!
Zimą, gdy brak nam świeżych, krajowych owoców, warto sięgnąć po cytrusy. Sezon na nie trwa od początku grudnia do marca, więc teraz są najlepsze. Słodko-kwaśne i soczyste, świetnie sprawdzą się w karnawałowych deserach. Pamiętaj tylko, by - przed...
-
Cukier, soda, cytryna - te produkty na pewno masz w kuchni, ale czy znasz ich wszystkie zastosowania?
Cukier i soda oczyszczona są obecne w każdej kuchni, jednak zazwyczaj korzysta się z nich wyłącznie przy gotowaniu. A szkoda! Mogą przecież przydać się chociażby przy przechowywaniu żywności czy sprzątaniu, a potencjał innych produktów żywnościowy...
-
Cytrusy w kuchni i nie tylko. Jak szybko obrać pomarańczę i do czego wykorzystać cytrynę?
Cytrusy w okresie świątecznym mogą przydać się nie tylko w kuchni, lecz także przy porządkach i odświeżaniu domu. Do czego je wykorzystywać, by ograniczyć ilość odpadów? Na jakie zabrudzenia sok z cytryny działa najlepiej? Te i jeszcze inne...
-
Trzy cięcia nożem i pomarańcza obrana. Mamy triki na to, jak zrobić to naprawdę szybko i bez pryskania [WIDEO]
Lubisz pomarańcze, ale rzadko po nie sięgasz, bo zniechęca cię ich obieranie? Mamy trzy sposoby na to, jak zrobić to o wiele szybciej i sprawniej - sam wybierz, który będzie dla ciebie najlepszy.
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
- Czy można rozpalić ognisko na działce ROD? Gdzie można legalnie zrobić ognisko w mieście lub lesie? Sprawdzamy
- Typy mąki pszennej - sprawdź, jakie są i czym się od siebie różnią
- Naleśniki biszkoptowe to przepis na bardzo puszyste smakołyki. Nie tylko dzieci je pokochają
- Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią
- Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Mamy 4 sprawdzone triki, które zapewnią klarowność rosołu
-
Po czym poznać najlepsze pomarańcze? Mają na skórce "pępek" [ZDJĘCIA]
Znów kupiłeś kilogram pomarańczy, które nie nadają się do jedzenia. Miąższ jak wiór, a do tego pełno pestek? Jest prosty sposób, by zawsze kupować tylko te najlepsze.
-
Kumkwat - maleńki cytrus, którego możesz jeść razem ze skórką
Kumkwat to jeden z tajemniczych owoców, które można przywieźć z zagranicznych wycieczek lub kupić podczas tematycznych akcji w supermarketach. Do czego kumkwat sprawdzi się najlepiej? Jakiego smaku należy się spodziewać? Wszystko wyjaśniamy!
-
Kaffir, czyli niemożliwy do zastąpienia sekret tajskiej kuchni
Kaffir, czyli małe owoce, przypominające limonkę, to niezbędny składnik wielu tajskich i indonezyjskich potraw. W kuchni wykorzystuje się nie tylko ich skórkę i sok, ale również liście. Jak i do czego ich używać?
-
Pomelo - owoc, który przywoła słońce nawet w pochmurne dni
Owoc pomelo staje się coraz popularniejszy i często pojawia się na półkach w supermarketach. Jest jednym z tych owoców, które warto spróbować - nie tylko, by poznać jego smak, ale także, by dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych. Jak...
-
Czym się różnią mandarynki od klementynek? Jest kilka szczegółów, dzięki którym je rozpoznasz
Na przełomie jesieni i zimy w sklepach zaczynają królować cytrusy. Im bliżej świąt, tym chętniej sięgamy zwłaszcza po mandarynki i klementynki. Sądzicie, że to te same owoce? Nie do końca.