Limonka to owoc cytrusowy o zielonym zabarwieniu i intensywnym aromacie. Świetnie komponuje się nie tylko z koktajlami, ale jest także rewelacyjnym dodatkiem to ciast, deserów, czy rybnych dań. Wykorzystać można jednak nie tylko soczysty miąższ, także skórka może doskonale wzbogacić smak potraw.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl.
Skórki od limonek będą świetnym dodatkiem do koktajli, wzmocnią smak napojów i nadadzą im cytrusowego aromatu. Zamiast wykorzystywać miąższ, wrzuć do napoju sparzone wcześniej i wystudzone skórki. Możesz też zamrozić je w kostkach lodu i mieć pod zawsze wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na orzeźwiający napój.
Jeśli lubisz ciasta o cytrusowym aromacie, wykorzystaj skórki od limonki, aby wzbogacić i podkręcić w ten sposób smak wypieków. Posiekane lub starte skórki możesz dodać zarówno do samego ciasta, jak i do polewy. Ten drugi sposób nie tylko podkreśli smak ciasta, ale także nada mu nieco egzotycznego wyglądu. Skórki limonki możesz dodać także do innych deserów. Będą świetnie smakować z lodami, galaretkami i śmietankowymi kremami.
Owoce cytrusowe podkreślają smak rybnych dań. Ale będą dobrym dodatkiem także do innych posiłków "na słono". Wypróbuj ten dodatek z orientalnymi potrawami albo dodaj do sosu, którym polejesz ulubioną sałatkę. Przygotowane jedzenie zyska dzięki temu pobudzający, orzeźwiający aromat. Skórkę od limonki możesz dodać nawet zup i mięsnych dań.