Wyrzucasz skórki od limonki? To błąd! Można je wykorzystać na różne sposoby

Lubisz limonki i chętnie dodajesz je do potraw lub koktajli? To świetnie, te cytrusowe owoce zawierają sporo witamin, działają także antywirusowo, a regularnie dodawane do wody wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Limonka to owoc cytrusowy o zielonym zabarwieniu i intensywnym aromacie. Świetnie komponuje się nie tylko z koktajlami, ale jest także rewelacyjnym dodatkiem to ciast, deserów, czy rybnych dań. Wykorzystać można jednak nie tylko soczysty miąższ, także skórka może doskonale wzbogacić smak potraw.

Zobacz wideo Lubisz pomarańcze? To świetnie! Sprawdź, jak możesz wykorzystać ich skórkę

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl.

Jak wykorzystać skórkę od limonki? Dodaj ją do napojów!

Skórki od limonek będą świetnym dodatkiem do koktajli, wzmocnią smak napojów i nadadzą im cytrusowego aromatu. Zamiast wykorzystywać miąższ, wrzuć do napoju sparzone wcześniej i wystudzone skórki. Możesz też zamrozić je w kostkach lodu i mieć pod zawsze wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na orzeźwiający napój.

kurczak garam masala, filet z kurczakaFilet z kurczaka na obiad inaczej? Kurczak garam masala zachwyca aromatem

Skórki od limonki wzbogacą smak deserów. Są świetnym dodatkiem do ciast

 Jeśli lubisz ciasta o cytrusowym aromacie, wykorzystaj skórki od limonki, aby wzbogacić i podkręcić w ten sposób smak wypieków. Posiekane lub starte skórki możesz dodać zarówno do samego ciasta, jak i do polewy. Ten drugi sposób nie tylko podkreśli smak ciasta, ale także nada mu nieco egzotycznego wyglądu. Skórki limonki możesz dodać także do innych deserów. Będą świetnie smakować z lodami, galaretkami i śmietankowymi kremami.

Dodaj skórkę od limonki do wytrawnych potraw. Będą świetnie smakować nie tylko z rybami

Owoce cytrusowe podkreślają smak rybnych dań. Ale będą dobrym dodatkiem także do innych posiłków „na słono". Wypróbuj ten dodatek z orientalnymi potrawami, albo dodaj do sosu, którym polejesz ulubioną sałatkę. Przygotowane jedzenie zyska dzięki temu pobudzający, orzeźwiający aromat. Skórkę od limonki możesz dodać nawet zup i mięsnych dań.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: