Farsz na pierogi z kapustą i grzybami - jak go zrobić?
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest niezwykle istotny. Musi być aromatyczny i dobrze przyprawiony. To w głównej mierze od jego jakości, będzie zależało, czy pierogi przypadną do gustu gościom. Świąteczny farsz na pierogi wykonuje się z kwaszonej kapusty z dodatkiem grzybów. Sprawdź recepturę na świąteczny farsz, przepis znajdziesz poniżej.
Przepis na farsz do pierogów - krok po kroku:
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty z marchewką - dobrej jakości
- około 80 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- Kapustę opłucz. Odciśnij nadmiar soku. Włóż kapustę do garnka.
- Grzyby opłucz i dodaj do kapusty
- Garnek zalej wodą. Dodaj przyprawy. Przejdź do gotowania.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Podsmaż i dodaj do kapusty.
- Tak przygotowaną kapustę przestudź i pokrój.
- Farsz przełóż na patelnię i podsmaż.
- Farsz jest gotowy.
Zobacz wideo Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego
Farsz na pierogi - przepis z pieczarkami i serem
Przepis na farsz na pierogi z dodatkiem pieczarek i sera jest soczysty i aromatyczny. Pierogi z pieczarkami nie mają sobie równych. Do wykonania popisowego dania można użyć niemal każdego żółtego sera.
Przepis na dobry farsz na pierogi:
Składniki:
- 300 g startego żółtego sera
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- warzywa z rosołu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze części.
- Cebulę obierz i pokrój na drobno.
- Cebulę i grzyby umieść na patelni. Dołóż masło i przyprawy.
- Podsmaż.
- Wymieszaj z serem i posiekanymi warzywami z rosołu. Dopraw do smaku.
- Opcjonalnie można dołożyć łyżkę rosołu.
Dobry farsz na pierogi z cukinii, czyli małe co nieco dla ceniących nieco bardziej nowoczesne smaki
Dobry farsz na pierogi z cukinią i fetą przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom niecodziennych smaków. Wykonanie farszu jest banalne. Przekonajcie się sami.
Składniki:
- 1-2 cukinie
- 1 cebula
- sól, pieprz, czosnek
- bazylia, tymianek, oregano
- oliwa
- ser feta
Wykonanie:
- Cukinie dokładnie umyć.
- Obrać i zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i posiekać na drobno.
- Podobnie zrobić z czosnkiem.
- Całość podsmażyć na oliwie z przyprawami.
- Pod koniec dołożyć fetę. Całość wymieszać.
Idealne ciasto na pierogi - sprawdzona receptura znanej restauratorki
Idealne ciasto na pierogi według Magdy Gessler zagwarantuje nam kulinarny sukces. Z całą pewnością nasze pierogi zachwycą smakiem nawet najbardziej wymagających gości. Wystarczą trzy produkty:
Składniki:
- sól
- szklanka gorącej wody
- 1/2 kg mąki
Wykonanie:
- Mąkę przesiej. Wówczas ciasto będzie pulchne, a pierogi lepsze w smaku.
- Wsadź do piekarnika na chwilę szklaną miskę, aby się delikatnie podgrzała. Powinna być ciepła.
- Wymieszaj składniki na pierogi. Wyrób ciasto. Następnie przykryj masę ciepłą miską i odczekaj 10 minut.
- Dalej rozwałkuj i wykonaj pierogi.
Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku