Farsz na pierogi - kapusta z grzybami i coś dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi daniami wigilijnymi

Farsz na pierogi świąteczne zazwyczaj wykonuje się z kapusty i grzybów. W artykule jednak poza tradycyjnym nadzieniem przedstawimy kilka wariantów na nietypowy świąteczny farsz. Wybór należy do ciebie.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami - jak go zrobić?

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest niezwykle istotny. Musi być aromatyczny i dobrze przyprawiony. To w głównej mierze od jego jakości, będzie zależało, czy pierogi przypadną do gustu gościom. Świąteczny farsz na pierogi wykonuje się z kwaszonej kapusty z dodatkiem grzybów. Sprawdź recepturę na świąteczny farsz, przepis znajdziesz poniżej.

Przepis na farsz do pierogów - krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką - dobrej jakości
  • około 80 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

  1. Kapustę opłucz. Odciśnij nadmiar soku. Włóż kapustę do garnka.
  2. Grzyby opłucz i dodaj do kapusty
  3. Garnek zalej wodą. Dodaj przyprawy. Przejdź do gotowania.
  4. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Podsmaż i dodaj do kapusty.
  5. Tak przygotowaną kapustę przestudź i pokrój.
  6. Farsz przełóż na patelnię i podsmaż.
  7. Farsz jest gotowy.
Zobacz wideo Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Farsz na pierogi - przepis z pieczarkami i serem

Przepis na farsz na pierogi z dodatkiem pieczarek i sera jest soczysty i aromatyczny. Pierogi z pieczarkami nie mają sobie równych. Do wykonania popisowego dania można użyć niemal każdego żółtego sera. 

Przepis na dobry farsz na pierogi:

Składniki:

  • 300 g startego żółtego sera
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • warzywa z rosołu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze części.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobno.
  3. Cebulę i grzyby umieść na patelni. Dołóż masło i przyprawy.
  4. Podsmaż.
  5. Wymieszaj z serem i posiekanymi warzywami z rosołu. Dopraw do smaku.
  6. Opcjonalnie można dołożyć łyżkę rosołu.

Dobry farsz na pierogi z cukinii, czyli małe co nieco dla ceniących nieco bardziej nowoczesne smaki

Dobry farsz na pierogi z cukinią i fetą przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom niecodziennych smaków. Wykonanie farszu jest banalne. Przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 1-2 cukinie
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek
  • bazylia, tymianek, oregano
  • oliwa
  • ser feta

Wykonanie:

  1. Cukinie dokładnie umyć.
  2. Obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
  4. Podobnie zrobić z czosnkiem.
  5. Całość podsmażyć na oliwie z przyprawami.
  6. Pod koniec dołożyć fetę. Całość wymieszać.

Idealne ciasto na pierogi - sprawdzona receptura znanej restauratorki

Idealne ciasto na pierogi według Magdy Gessler zagwarantuje nam kulinarny sukces. Z całą pewnością nasze pierogi zachwycą smakiem nawet najbardziej wymagających gości. Wystarczą trzy produkty:

Składniki:

  • sól
  • szklanka gorącej wody
  • 1/2 kg mąki

Wykonanie:

  • Mąkę przesiej. Wówczas ciasto będzie pulchne, a pierogi lepsze w smaku.
  • Wsadź do piekarnika na chwilę szklaną miskę, aby się delikatnie podgrzała. Powinna być ciepła.
  • Wymieszaj składniki na pierogi. Wyrób ciasto. Następnie przykryj masę ciepłą miską i odczekaj 10 minut.
  • Dalej rozwałkuj i wykonaj pierogi.

Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku

Więcej o: