Farsz na pierogi - kapusta z grzybami i coś dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi daniami wigilijnymi

Farsz na pierogi świąteczne zazwyczaj wykonuje się z kapusty i grzybów. W artykule jednak poza tradycyjnym nadzieniem przedstawimy kilka wariantów na nietypowy świąteczny farsz. Wybór należy do ciebie.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami - jak go zrobić?

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest niezwykle istotny. Musi być aromatyczny i dobrze przyprawiony. To w głównej mierze od jego jakości, będzie zależało, czy pierogi przypadną do gustu gościom. Świąteczny farsz na pierogi wykonuje się z kwaszonej kapusty z dodatkiem grzybów. Sprawdź recepturę na świąteczny farsz, przepis znajdziesz poniżej.

Karp na święta. Przepis Ewy Wachowicz na drogocenną rybę. Zdjęcie ilustracyjneKarp na święta. Przepis Ewy Wachowicz vs marynata do ryby Magdy Gessler

Przepis na farsz do pierogów - krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką - dobrej jakości
  • około 80 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

  1. Kapustę opłucz. Odciśnij nadmiar soku. Włóż kapustę do garnka.
  2. Grzyby opłucz i dodaj do kapusty
  3. Garnek zalej wodą. Dodaj przyprawy. Przejdź do gotowania.
  4. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Podsmaż i dodaj do kapusty.
  5. Tak przygotowaną kapustę przestudź i pokrój.
  6. Farsz przełóż na patelnię i podsmaż.
  7. Farsz jest gotowy.
Zobacz wideo Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Farsz na pierogi - przepis z pieczarkami i serem

Przepis na farsz na pierogi z dodatkiem pieczarek i sera jest soczysty i aromatyczny. Pierogi z pieczarkami nie mają sobie równych. Do wykonania popisowego dania można użyć niemal każdego żółtego sera. 

Przepis na dobry farsz na pierogi:

Składniki:

  • 300 g startego żółtego sera
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • warzywa z rosołu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze części.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobno.
  3. Cebulę i grzyby umieść na patelni. Dołóż masło i przyprawy.
  4. Podsmaż.
  5. Wymieszaj z serem i posiekanymi warzywami z rosołu. Dopraw do smaku.
  6. Opcjonalnie można dołożyć łyżkę rosołu.

Dobry farsz na pierogi z cukinii, czyli małe co nieco dla ceniących nieco bardziej nowoczesne smaki

Dobry farsz na pierogi z cukinią i fetą przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom niecodziennych smaków. Wykonanie farszu jest banalne. Przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 1-2 cukinie
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek
  • bazylia, tymianek, oregano
  • oliwa
  • ser feta

Wykonanie:

  1. Cukinie dokładnie umyć.
  2. Obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
  4. Podobnie zrobić z czosnkiem.
  5. Całość podsmażyć na oliwie z przyprawami.
  6. Pod koniec dołożyć fetę. Całość wymieszać.

Ciasto na pierogi jest kluczem do przepysznego świątecznego dania. Zdjęcie ilustracyjneCiasto na pierogi jest kluczem do przepysznego dania. Przepis Magdy Gessler

Idealne ciasto na pierogi - sprawdzona receptura znanej restauratorki

Idealne ciasto na pierogi według Magdy Gessler zagwarantuje nam kulinarny sukces. Z całą pewnością nasze pierogi zachwycą smakiem nawet najbardziej wymagających gości. Wystarczą trzy produkty:

Składniki:

  • sól
  • szklanka gorącej wody
  • 1/2 kg mąki

Wykonanie:

  • Mąkę przesiej. Wówczas ciasto będzie pulchne, a pierogi lepsze w smaku.
  • Wsadź do piekarnika na chwilę szklaną miskę, aby się delikatnie podgrzała. Powinna być ciepła.
  • Wymieszaj składniki na pierogi. Wyrób ciasto. Następnie przykryj masę ciepłą miską i odczekaj 10 minut.
  • Dalej rozwałkuj i wykonaj pierogi.

Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku

Więcej o: