Jak lepić pierogi? Pani Bożenka z baru mlecznego podpowiada szybki trik przed Bożym Narodzeniem

Jak się lepi pierogi? To pytanie pada coraz częściej. Nic dziwnego, w końcu zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a nie każdy musi być wybitnym kucharzem. Dlatego, aby ułatwić zadanie, przygotowaliśmy pewien sposób stosowany od lat przez nasze babcie. Zdradziła go pani Bożenka, która na od 40 lat pracuje w jednym z białostockich barów mlecznych. Dzięki niemu nie tylko przyspieszymy cały proces, ale także polubimy tę czynność.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Jak się lepi pierogi? Dla wielu to totalna zagadka. Nic w tym dziwnego, cały proces od zawsze kojarzy się z posiadaniem wybitnych zdolności manualnych. Choć doświadczonemu kucharzowi z pewnością łatwiej jest zrobić pierogi, to jednak są metody, aby także amator mógł je ulepić szybko i sprawnie.

Jaka mąka na pierogi, czyli po pierwsze ciasto

Aby pierogi były udane, miękkie i smaczne podstawą jest przygotowanie ciasta o odpowiedniej konsystencji. Istotny jest rodzaj użytej mąki. Najlepiej sprawdza się typ 500 lub 650. Dlaczego? Tym mąki to informacja dla klienta dotycząca ilości substancji mineralnych, jakie znajdują się w mące po zmieleniu ziarna.

Im więcej substancji zawiera, tym wyższy jest typ mąki, a z kolei im wyższy tym mąki, tym pierogi będą bardziej elastyczne i miękkie. Sprawdzi się także do pizzy, słodkich bułek czy klusek śląskich.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak lepić pierogi? Babciny sposób na szybkie gotowanie

Najwięcej czasu zajmuje wałkowanie ciasta, wykrawanie kółek szklanką i ręczne lepienie. Są dwa sposoby, aby przyspieszyć i ułatwić zadanie także amatorom. Pierwsza metoda to odcinanie z ciasta małych wałeczków przypominających kopytka. Za pomocą wałka robimy z nich cienkie placuszki. Za pomocą łyżeczki wkładamy farsz i zalepiamy, trzymając pieróg od dołu w lewej dłoni, a prawą łączymy ze sobą brzegi ciasta. 

Drugi trik to rozwałkowanie dużej części ciasta na cieniutki placek. Farsz układamy za pomocą łyżeczki, około 10 cm od krawędzi zachowując odstęp pomiędzy porcjami. Skrajną częścią ciasta okrywamy równo ułożone porcje farszu. Za pomocą szklanki odkrawamy każdy pieróg, zalepiamy krawędzie i gotowe. Taka metoda bardzo przyspiesza pracę podczas przygotowań przed Wigilią.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.