Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem
Ciasto salceson. Przepis Ewy Wachowicz na zimowy deser to propozycja, która sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia. Niezapowiedziani goście, czas spędzany w gronie rodziny upłynie przyjemnie, kiedy poczęstujemy się czymś smacznym.
Ciasto salceson. Przepis na udane Święta
Przygotowanie wieczerzy wigilijnej zajmuje sporo czasu. Lepienie pierogów, smażenie karpia, przyrządzanie ryb w galarecie, barszcz z uszkami. Dlatego, jeśli poza wytrawnymi daniami chcemy mieć w domu coś słodkiego do kawy, warto zrobić ciasto salceson. Przepis Ewy Wachowicz pozwoli nam zaoszczędzić czas. Jego prostota sprawi, że upieką go także osoby bez doświadczenia.
Składniki:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- 2 i pół szklanki mąki,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka cynamonu,
- 180 ml oleju z pestek winogron,
- 3 gruszki,
- 2 jabłka.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony autorki, która nazwała go ciastem jabłkowo-gruszkowym.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto salceson. Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon.
- Jajka rozbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier. Ucieramy mikserem na gładką masę.
- Do jajek dolewamy olej, dodajemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy.
- Gruszki i jabłka myjemy, obieramy. Pozbawiamy owoce gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę.
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
- Kiedy salceson ostygnie, oprószamy go cukrem pudrem.