Ciasto salceson. Przepis Ewy Wachowicz, na deser z nutą cynamonu i jabłkami. Idealny na Boże Narodzenie

Ciasto salceson. Przepis Ewy Wachowicz jest bardzo prosty, dzięki czemu wykonamy deser z nutą cynamonu bez potrzeby długiego stania w kuchni. Dodatek kakao nadaje mu wyjątkowego smaku, a owoce sprawią, że będzie soczyste.
Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Ciasto salceson. Przepis Ewy Wachowicz na zimowy deser to propozycja, która sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia. Niezapowiedziani goście, czas spędzany w gronie rodziny upłynie przyjemnie, kiedy poczęstujemy się czymś smacznym.

Ciasto salceson. Przepis na udane Święta

Przygotowanie wieczerzy wigilijnej zajmuje sporo czasu. Lepienie pierogów, smażenie karpia, przyrządzanie ryb w galarecie, barszcz z uszkami. Dlatego, jeśli poza wytrawnymi daniami chcemy mieć w domu coś słodkiego do kawy, warto zrobić ciasto salceson. Przepis Ewy Wachowicz pozwoli nam zaoszczędzić czas. Jego prostota sprawi, że upieką go także osoby bez doświadczenia.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 2 i pół szklanki mąki,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 180 ml oleju z pestek winogron,
  • 3 gruszki,
  • 2 jabłka.

Przepis pochodzi z oficjalnej strony autorki, która nazwała go ciastem jabłkowo-gruszkowym. 

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto salceson. Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon.
  2. Jajka rozbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier. Ucieramy mikserem na gładką masę.
  3. Do jajek dolewamy olej, dodajemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy.
  4. Gruszki i jabłka myjemy, obieramy. Pozbawiamy owoce gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę.
  5. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  7. Kiedy salceson ostygnie, oprószamy go cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.