Leniwa drożdżówka, czyli hit z YouTube. Zrób to puszyste ciasto i przypomnij sobie babcine wypieki

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to jedna ze smakowitych propozycji z kanału na YouTube Henia Foks. Przepis jest banalny, a ciasto wychodzi puszyste jak chmurka. Jak je zrobić? Tak prosto, jak tylko się da! Jeśli żyjesz w przekonaniu, że ciasto drożdżowe jest trudne i skomplikowane, koniecznie sprawdź ten przepis. Tak właśnie smakowało ciasto u babci.

Więcej przepisów na łatwe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Leniwa drożdżówka to pyszne i puszyste ciasto, które praktycznie samo się robi, stąd pochodzi też jego druga nazwa - ciasto leniwej gospodyni. Jak zwał, tak zwał - takie ciacho smakuje po prostu genialnie, a od nas nie wymaga długiego zagniatania i drżenia "wyrośnie, czy nie wyrośnie". Na jednym z kanałów na YouTube, Henia Foks czaruje z ciastami, a my dziś zaprezentujemy wam przepis na proste ciasto drożdżowe. Wystarczy, że zanurzysz w nim zęby, a natychmiast powrócą wspomnienia z dzieciństwa.

 

Leniwe ciasto drożdżowe - przepis, który zawsze się udaje

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła (masło o wadze 200 g)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i dodaj łyżkę cukru. Następnie wlej mleko (musi być w temperaturze pokojowej) i całość wymieszaj. 
  2. Masło włóż do rondelka i rozpuść je. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  3. Rozczyn wlej do miski z przesianą mąką, dodaj żółtka, resztę cukru oraz stopione masło. 
  4. Składniki lekko wymieszaj drewnianą łyżką, następnie miskę przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny.
  5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę: szklankę mąki połącz ze stu gramami zimnego masła i trzema łyżkami cukru pudru. Całość dokładnie przesiekaj nożem. Możesz dodać także odrobinę ekstraktu z wanilii.
  6. Po upływie 4 godzin należy "przerobić ciasto", czyli przez chwilę mieszać ciepłymi dłońmi lub drewnianą łyżką, by składniki połączyły się w jednolitą masę. 
  7. Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj ją masłem. Następnie przełóż tam ciasto, wyrównaj wierzch i na wierzchu połóż kruszonkę. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania piecz przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto udekoruj cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe be wyrabianiaCiasto drożdżowe be wyrabiania Henia Foks /YouTube

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.