Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to jedna ze smakowitych propozycji z kanału na YouTube Henia Foks. Przepis jest banalny, a ciasto wychodzi puszyste jak chmurka. Jak je zrobić? Tak prosto, jak tylko się da! Jeśli żyjesz w przekonaniu, że ciasto drożdżowe jest trudne i skomplikowane, koniecznie sprawdź ten przepis. Tak właśnie smakowało ciasto u babci.
2
Aleksandra Budnik /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na łatwe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Leniwa drożdżówka to pyszne i puszyste ciasto, które praktycznie samo się robi, stąd pochodzi też jego druga nazwa - ciasto leniwej gospodyni. Jak zwał, tak zwał - takie ciacho smakuje po prostu genialnie, a od nas nie wymaga długiego zagniatania i drżenia "wyrośnie, czy nie wyrośnie". Na jednym z kanałów na YouTube, Henia Foks czaruje z ciastami, a my dziś zaprezentujemy wam przepis na proste ciasto drożdżowe. Wystarczy, że zanurzysz w nim zęby, a natychmiast powrócą wspomnienia z dzieciństwa.
Leniwe ciasto drożdżowe - przepis, który zawsze się udaje
Potrzebne składniki:
3 szklanki mąki pszennej
szczypta cukru
4 żółtka
pół szklanki cukru
1/3 kostki masła (masło o wadze 200 g)
3/4 szklanki mleka
40 g świeżych drożdży
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i dodaj łyżkę cukru. Następnie wlej mleko (musi być w temperaturze pokojowej) i całość wymieszaj.
Masło włóż do rondelka i rozpuść je. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Rozczyn wlej do miski z przesianą mąką, dodaj żółtka, resztę cukru oraz stopione masło.
Składniki lekko wymieszaj drewnianą łyżką, następnie miskę przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę: szklankę mąki połącz ze stu gramami zimnego masła i trzema łyżkami cukru pudru. Całość dokładnie przesiekaj nożem. Możesz dodać także odrobinę ekstraktu z wanilii.
Po upływie 4 godzin należy "przerobić ciasto", czyli przez chwilę mieszać ciepłymi dłońmi lub drewnianą łyżką, by składniki połączyły się w jednolitą masę.
Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj ją masłem. Następnie przełóż tam ciasto, wyrównaj wierzch i na wierzchu połóż kruszonkę. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania piecz przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto udekoruj cukrem pudrem.