• Link został skopiowany

Sernik na święta. Receptury, dzięki którym sernik będzie puszysty i "nie pęknie"

Sernik na święta to ten rodzaj ciasta, które powinno pojawić się w naszym świątecznym menu. Można go przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Poniżej podajemy kilka przepisów na przepyszny sernik. Sprawdź jakie są proste.
Sernik na święta pojawia się niemal w każdym domu.
zdjęcie ilustracyjne/ nata_vkusidey, iStock

Pyszny sernik na Boże Narodzenie z pomarańczową skórką. Przepis krok po kroku

Pyszny sernik na Boże Narodzenie z dodatkiem pomarańczowej skórki jest przepisem, który wielu przywodzi na myśl świąteczny klimat. Aromatyczna skórka, puszysty mus z dobrej jakości sera i dodatek ciemnej czekolady jest świetnym połączeniem, które sprawia, że ciasto zniknie z talerzy po kilku chwilach. 

Składniki na ciasto:

  • 70 g czekolady czarnej,
  • 70 g masła,
  • 50 g drobnego cukru białego,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika.

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu do sernika,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka skórki pomarańczowej,
  • 5 jajek,
  • 1/3 szklanki śmietanki "kremówki",
  • 2 łyżeczki wanilii,
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub ekstraktu o smaku pomarańczowym,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 100 g rodzynków.

Składniki do dekoracji:

  • 100 g konfitury o smaku pomarańczowej,
  • szklanka śmietany 18-procentowej.

Sposób wykonania ciasta:

  1. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170°C.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. W między czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. W oddzielnym naczyniu ubij jajko na piankę. 
  4. Mąkę przesiej.
  5. Połącz kolejno: czekoladę z masłem. Następnie dodaj mąkę z przyprawą do piernika, a na końcu jajko.
  6. Tak przygotowaną masę przełóż ją do foremki. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut.
Sernik kakaowy
Sernik kakaowyFot. Pixabay

Sposób wykonania masy serowej:

  1. Ser twarogowy zmiksuj. Dołóż serek mascarpone. Połącz. Dołóż przesianą mąkę z cukrem i skórką pomarańczową. Zmiksuj dokładnie na gładką masę.
  2. Wbijaj stopniowo jajka i mieszaj dalej.
  3. Zmiksuj śmietankę z wanilią i pomarańczowym ekstraktem. Dołóż skórkę i sparzone, posiekane rodzynki.
  4. Tak przygotowaną masę wylej na czekoladowy spód.
  5. Wstaw na około 15-20 minut. Zmniejsz temperaturę do około 120°C.
  6. Piecz przez 1,5 godziny.

Przygotowanie wierzchu:

  1. Konfiturę zmiksuj ze śmietaną.
  2. Wyciągnij sernik z piekarnika.
  3. Posmaruj nią sernik. Wstaw z powrotem do piekarnika na około 15-20 minut.
  4. Po tym czasie stopniowo wystudź i wyciągnij z piekarnika. Po wystudzeniu, wyciągnąć z obręczy. Wstaw do lodówki na noc.

Małe wskazówki: Składniki muszą być w pokojowej temperaturze. Sernik przygotuj dzień przed podaniem.

Zobacz wideo Przepis na przepyszny sernik japoński

Przepisy na serniki świąteczne - sernik z karmelowym i białą czekoladą

Przepisy na serniki świąteczne różnią się zazwyczaj od tych, które serwujemy na co dzień. Dobrym kierunkiem jest wykorzystanie karmelu i orzechów. Tutaj znajdziecie przepis na ten nietuzinkowy sernik:

Składniki:

  • 200 g ciastek zbożowych,
  • 50 g masła,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 200 g białej czekolady,
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru białego,
  • 1 budyń o smaku np. waniliowym,
  • 450 g gotowej masy krówkowej.
  • szklanka orzeszków ziemnych.

Wykonanie:

  1. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Ciastka pokrusz. Rozpuść masło. Wlej je do ciastek i wymieszaj.
  3. Wyłóż blaszkę ciasteczkową masą. Lekko ubij.
  4. Twaróg wymieszaj z dwoma cukrami oraz budyniem.
  5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Dołóż rozpuszczoną czekoladę do masy. Na końcu dodaj jajka. Wymieszaj.
  7. Masę ułóż na ciasteczkowym spodzie.
  8. Piecz przez godzinę w temperaturze około 160-170°C. Pozostaw w piekarniku, aż wystygnie. Później, przełóż do lodówki.
  9. Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową z orzechami.

Sernik na Boże Narodzenie - przepis z dynią, brzoskwinią i wanilią

Sernik na Boże Narodzenie - przepis z brzoskwiniami i dynią z nutką wanilii jest bardzo ciekawym wypiekiem. Wspaniale wkomponuje się on w bożonarodzeniowe menu na spotkania z bliskimi. Przepis na wyjątkowe świętowanie? Dyniowy sernik z filiżanką przepysznej, aromatycznej kawy i śnieg za oknem. 

Sernik wiedeński - przepis iście królewski
Sernik wiedeński - przepis iście królewskiUnsplash.com

Składniki:

  • kilogram twarogu (z wiaderka),
  • szklanka cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 250 g twarogu białego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g puree z dyni,
  • 2-3 łyżeczki oleju kokosowego,
  • brzoskwinie z puszki,
  • odrobina wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu umieść dwa rodzaje sera, przesianą mąkę, cukier puder oraz jajka. Zmiksuj całość.
  2. Rozpuść olej, dolej do masy. Pokrusz laskę wanilii. Dodaj dyniowe puree. Wymieszaj.
  3. Masę wylej na formę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż sernik na około 15 minut.
  5. Zmniejsz temperaturę do około 120°C. Piecz przez 1,5 godziny.
  6. Wyłącz piekarnik, otwórz delikatnie drzwiczki. Pozostaw do wystudzenia.
  7. Później przełóż do lodówki.

Sernik na święta: przepis to nie wszystko

Udany sernik to z pewnością duma dla osoby, która go przygotowuje. Nie jest bowiem tajemnicą, że serniki często opadają, pękają lub dzieje się z nimi coś co sprawia, że efekt nie jest zadowalający. Sernik na święta przepis może mieć dobry, ale wiele zależy od wykonania, właściwego doboru temperatury pieczenia, a także od tego, by po upieczeniu nie wyjmować go natychmiast z piekarnika. Dobry sernik wymaga czasu - należy przygotowywać i piec go z należytą starannością, a z pewnością efekt będzie wart włożonego wysiłku. 

Zobacz też: Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki

Więcej o: