Sernik na święta to ten rodzaj ciasta, które powinno pojawić się w naszym świątecznym menu. Można go przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Poniżej podajemy kilka przepisów na przepyszny sernik. Sprawdź jakie są proste.
zdjęcie ilustracyjne/ nata_vkusidey, iStock
REKLAMA
REKLAMA
Pyszny sernik na Boże Narodzenie z pomarańczową skórką. Przepis krok po kroku
Pyszny sernik na Boże Narodzenie z dodatkiem pomarańczowej skórki jest przepisem, który wielu przywodzi na myśl świąteczny klimat. Aromatyczna skórka, puszysty mus z dobrej jakości sera i dodatek ciemnej czekolady jest świetnym połączeniem, które sprawia, że ciasto zniknie z talerzy po kilku chwilach.
2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub ekstraktu o smaku pomarańczowym,
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
100 g rodzynków.
Składniki do dekoracji:
100 g konfitury o smaku pomarańczowej,
szklanka śmietany 18-procentowej.
Sposób wykonania ciasta:
Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170°C.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. W między czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
W oddzielnym naczyniu ubij jajko na piankę.
Mąkę przesiej.
Połącz kolejno: czekoladę z masłem. Następnie dodaj mąkę z przyprawą do piernika, a na końcu jajko.
Tak przygotowaną masę przełóż ją do foremki. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut.
Sernik kakaowyFot. Pixabay
Sposób wykonania masy serowej:
Ser twarogowy zmiksuj. Dołóż serek mascarpone. Połącz. Dołóż przesianą mąkę z cukrem i skórką pomarańczową. Zmiksuj dokładnie na gładką masę.
Wbijaj stopniowo jajka i mieszaj dalej.
Zmiksuj śmietankę z wanilią i pomarańczowym ekstraktem. Dołóż skórkę i sparzone, posiekane rodzynki.
Tak przygotowaną masę wylej na czekoladowy spód.
Wstaw na około 15-20 minut. Zmniejsz temperaturę do około 120°C.
Piecz przez 1,5 godziny.
Przygotowanie wierzchu:
Konfiturę zmiksuj ze śmietaną.
Wyciągnij sernik z piekarnika.
Posmaruj nią sernik. Wstaw z powrotem do piekarnika na około 15-20 minut.
Po tym czasie stopniowo wystudź i wyciągnij z piekarnika. Po wystudzeniu, wyciągnąć z obręczy. Wstaw do lodówki na noc.
Małe wskazówki: Składniki muszą być w pokojowej temperaturze. Sernik przygotuj dzień przed podaniem.
Zobacz wideo Przepis na przepyszny sernik japoński
Przepisy na serniki świąteczne - sernik z karmelowym i białą czekoladą
Przepisyna serniki świąteczne różnią się zazwyczaj od tych, które serwujemy na co dzień. Dobrym kierunkiem jest wykorzystanie karmelu i orzechów. Tutaj znajdziecie przepis na ten nietuzinkowy sernik:
Składniki:
200 g ciastek zbożowych,
50 g masła,
1 kg twarogu sernikowego,
200 g białej czekolady,
6 jajek,
3/4 szklanki cukru białego,
1 budyń o smaku np. waniliowym,
450 g gotowej masy krówkowej.
szklanka orzeszków ziemnych.
Wykonanie:
Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Ciastka pokrusz. Rozpuść masło. Wlej je do ciastek i wymieszaj.
Wyłóż blaszkę ciasteczkową masą. Lekko ubij.
Twaróg wymieszaj z dwoma cukrami oraz budyniem.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Dołóż rozpuszczoną czekoladę do masy. Na końcu dodaj jajka. Wymieszaj.
Masę ułóż na ciasteczkowym spodzie.
Piecz przez godzinę w temperaturze około 160-170°C. Pozostaw w piekarniku, aż wystygnie. Później, przełóż do lodówki.
Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową z orzechami.
Sernik na Boże Narodzenie - przepis z dynią, brzoskwinią i wanilią
Sernik na Boże Narodzenie - przepis z brzoskwiniami i dynią z nutką wanilii jest bardzo ciekawym wypiekiem. Wspaniale wkomponuje się on w bożonarodzeniowe menu na spotkania z bliskimi. Przepis na wyjątkowe świętowanie? Dyniowy sernik z filiżanką przepysznej, aromatycznej kawy i śnieg za oknem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż sernik na około 15 minut.
Zmniejsz temperaturę do około 120°C. Piecz przez 1,5 godziny.
Wyłącz piekarnik, otwórz delikatnie drzwiczki. Pozostaw do wystudzenia.
Później przełóż do lodówki.
Sernik na święta: przepis to nie wszystko
Udany sernik to z pewnością duma dla osoby, która go przygotowuje. Nie jest bowiem tajemnicą, że serniki często opadają, pękają lub dzieje się z nimi coś co sprawia, że efekt nie jest zadowalający. Sernik na święta przepis może mieć dobry, ale wiele zależy od wykonania, właściwego doboru temperatury pieczenia, a także od tego, by po upieczeniu nie wyjmować go natychmiast z piekarnika. Dobry sernik wymaga czasu - należy przygotowywać i piec go z należytą starannością, a z pewnością efekt będzie wart włożonego wysiłku.