Pyszny sernik na Boże Narodzenie z pomarańczową skórką. Przepis krok po kroku
Pyszny sernik na Boże Narodzenie z dodatkiem pomarańczowej skórki jest przepisem, który wielu przywodzi na myśl świąteczny klimat. Aromatyczna skórka, puszysty mus z dobrej jakości sera i dodatek ciemnej czekolady jest świetnym połączeniem, które sprawia, że ciasto zniknie z talerzy po kilku chwilach.
Składniki na ciasto:
- 70 g czekolady czarnej,
- 70 g masła,
- 50 g drobnego cukru białego,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu do sernika,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka skórki pomarańczowej,
- 5 jajek,
- 1/3 szklanki śmietanki "kremówki",
- 2 łyżeczki wanilii,
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub ekstraktu o smaku pomarańczowym,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 100 g rodzynków.
Składniki do dekoracji:
- 100 g konfitury o smaku pomarańczowej,
- szklanka śmietany 18-procentowej.
Sposób wykonania ciasta:
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170°C.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. W między czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- W oddzielnym naczyniu ubij jajko na piankę.
- Mąkę przesiej.
- Połącz kolejno: czekoladę z masłem. Następnie dodaj mąkę z przyprawą do piernika, a na końcu jajko.
- Tak przygotowaną masę przełóż ją do foremki. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut.
Sernik kakaowy Fot. Pixabay
Sposób wykonania masy serowej:
- Ser twarogowy zmiksuj. Dołóż serek mascarpone. Połącz. Dołóż przesianą mąkę z cukrem i skórką pomarańczową. Zmiksuj dokładnie na gładką masę.
- Wbijaj stopniowo jajka i mieszaj dalej.
- Zmiksuj śmietankę z wanilią i pomarańczowym ekstraktem. Dołóż skórkę i sparzone, posiekane rodzynki.
- Tak przygotowaną masę wylej na czekoladowy spód.
- Wstaw na około 15-20 minut. Zmniejsz temperaturę do około 120°C.
- Piecz przez 1,5 godziny.
Przygotowanie wierzchu:
- Konfiturę zmiksuj ze śmietaną.
- Wyciągnij sernik z piekarnika.
- Posmaruj nią sernik. Wstaw z powrotem do piekarnika na około 15-20 minut.
- Po tym czasie stopniowo wystudź i wyciągnij z piekarnika. Po wystudzeniu, wyciągnąć z obręczy. Wstaw do lodówki na noc.
Małe wskazówki: Składniki muszą być w pokojowej temperaturze. Sernik przygotuj dzień przed podaniem.
Zobacz wideo
Przepis na przepyszny sernik japoński
Przepisy na serniki świąteczne - sernik z karmelowym i białą czekoladą
Przepisy na serniki świąteczne różnią się zazwyczaj od tych, które serwujemy na co dzień. Dobrym kierunkiem jest wykorzystanie karmelu i orzechów. Tutaj znajdziecie przepis na ten nietuzinkowy sernik:
Składniki:
- 200 g ciastek zbożowych,
- 50 g masła,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 200 g białej czekolady,
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru białego,
- 1 budyń o smaku np. waniliowym,
- 450 g gotowej masy krówkowej.
- szklanka orzeszków ziemnych.
Wykonanie:
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ciastka pokrusz. Rozpuść masło. Wlej je do ciastek i wymieszaj.
- Wyłóż blaszkę ciasteczkową masą. Lekko ubij.
- Twaróg wymieszaj z dwoma cukrami oraz budyniem.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Dołóż rozpuszczoną czekoladę do masy. Na końcu dodaj jajka. Wymieszaj.
- Masę ułóż na ciasteczkowym spodzie.
- Piecz przez godzinę w temperaturze około 160-170°C. Pozostaw w piekarniku, aż wystygnie. Później, przełóż do lodówki.
- Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową z orzechami.
Sernik na Boże Narodzenie - przepis z dynią, brzoskwinią i wanilią
Sernik na Boże Narodzenie - przepis z brzoskwiniami i dynią z nutką wanilii jest bardzo ciekawym wypiekiem. Wspaniale wkomponuje się on w bożonarodzeniowe menu na spotkania z bliskimi. Przepis na wyjątkowe świętowanie? Dyniowy sernik z filiżanką przepysznej, aromatycznej kawy i śnieg za oknem.
Sernik wiedeński - przepis iście królewski Unsplash.com
Składniki:
- kilogram twarogu (z wiaderka),
- szklanka cukru pudru,
- 5 jajek,
- 250 g twarogu białego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 100 g puree z dyni,
- 2-3 łyżeczki oleju kokosowego,
- brzoskwinie z puszki,
- odrobina wanilii.
Sposób przygotowania:
- W naczyniu umieść dwa rodzaje sera, przesianą mąkę, cukier puder oraz jajka. Zmiksuj całość.
- Rozpuść olej, dolej do masy. Pokrusz laskę wanilii. Dodaj dyniowe puree. Wymieszaj.
- Masę wylej na formę.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż sernik na około 15 minut.
- Zmniejsz temperaturę do około 120°C. Piecz przez 1,5 godziny.
- Wyłącz piekarnik, otwórz delikatnie drzwiczki. Pozostaw do wystudzenia.
- Później przełóż do lodówki.
Sernik na święta: przepis to nie wszystko
Udany sernik to z pewnością duma dla osoby, która go przygotowuje. Nie jest bowiem tajemnicą, że serniki często opadają, pękają lub dzieje się z nimi coś co sprawia, że efekt nie jest zadowalający. Sernik na święta przepis może mieć dobry, ale wiele zależy od wykonania, właściwego doboru temperatury pieczenia, a także od tego, by po upieczeniu nie wyjmować go natychmiast z piekarnika. Dobry sernik wymaga czasu - należy przygotowywać i piec go z należytą starannością, a z pewnością efekt będzie wart włożonego wysiłku.
Zobacz też: Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki