Sernik, który zawsze się udaje od żony rolnika. Ania Bardowska zdradza sekret pysznego ciasta

Sernik z przepisu Ani Bardowskiej jest łatwy w przygotowaniu. Dlatego, jeżeli nie piekliśmy tego rodzaju ciasta, warto postawić na recepturę, która zawsze wychodzi. Uczestniczka programu "Rolnik szuka żony" zdradza trik, dzięki któremu ciasto nie będzie suche.
Zobacz wideo Sernik baskijski

Ania Bardowska, uczestniczka jednej z serii programu pt. "Rolnik szuka żony" od wielu lat aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jednak poza kontem na Instagramie, które śledzi już ponad 270 tysięcy obserwujących, stworzyła konto na kanale YouTube, gdzie zdradza przepisy kulinarne.

Bigos Roberta MakłowiczaBigos Roberta Makłowicza. Z tym dodatkiem przyrządzicie staropolskie danie

Sernik Ani Bardowskiej. Wilgotny i puszysty

Sernik jest dla wielu trudnym do wykonania ciastem. Zdarza się, że po wyciągnięciu z blaszki jest suchy i twardy. Dlatego, aby ułatwić jego poprawne wykonanie, prezentujemy przepis, którym podzieliła się Ania Bardowska.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • 1 kg białego sera (zmielonego lub z wiaderka),
  • rodzynki (opcjonalnie)

Podczas przygotowywania różnych potraw niezbędne są także pewne triki, które ułatwiają proces gotowania, lub wpływają pozytywnie na smak dania. Ania również podzieliła się swoim sekretem. Aby ciasto nie było suche, lecz zachowało wilgoć i miękkość, należy umieścić na dolnej półce piekarnika naczynie żaroodporne napełnione wodą. Podczas pieczenia sernika woda będzie parować, nawilżając deser.

 

Więcej ciekawych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kogel-mogelTak się kiedyś jadło. Deser z PRL powraca w odmienionej wersji. Zaskakuje podaniem

Przepis na sernik Ani Bardowskiej. Sposób przygotowania

  1. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
  2. Rodzynki wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Kiedy będą miękkie, odcedzamy.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy żółtka, ciągle mieszając. Dodajemy rodzynki.
  4. Do powstałej masy wrzucamy zmielony twaróg. Ucieramy całość na jednolitą konsystencję.
  5. Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
  6. Przekładamy pianę do masy serowej. Delikatnie mieszamy za pomocą długiej drewnianej łyżki.
  7. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wskazówka!

Pamiętajmy, aby postawić na dolnej półce piekarnika, naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki czemu ciasto nie wyschnie w trakcie pieczenia. Dokładne nagranie można także obejrzeć na kanale YouTube prowadzonym przez autorkę przepisu.

 
Więcej o: