Bigos według Roberta Makłowicza. Z tym dodatkiem przyrządzicie prawdziwe staropolskie danie

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która gości na naszych stołach od kilkuset lat. Jak przygotować prawdziwy, staropolski bigos? Robert Makłowicz podpowiada, co powinno się w nim znaleźć. Chodzi o wędzone śliwki.

Bigos można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy przepis, z którym będzie miał doskonały smak. Jak zrobić to staropolskie danie? Oprócz kapusty i mięsa bardzo ważnym składnikiem będą wędzone śliwki. Dodadzą potrawie wyjątkowego aromatu.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na staropolski bigos - suszone śliwki dodadzą smaku i aromatu

Składniki:

  • pół kilo kapusty kiszonej,
  • pół kilo białej kapusty,
  • duża cebula,
  • czterysta gramów mięsa wieprzowego,
  • pięćdziesiąt gramów suszonych grzybów,
  • trzydzieści dag kiełbasy,
  • dziesięć dag boczku,
  • dziesięć dag wędzonych śliwek,
  • szklanka czerwonego wina,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • trzy liście laurowe,
  • kilka nasion jałowca,
  • kilka goździków,
  • sól do smaku,
  • olej roślinny.

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin. Ugotuj je w tej samej wodzie aż zmiękną.
  2. Pokrój grzyby w paski. Wywaru nie wylewaj.
  3. Wypłucz kapustę kiszoną. Pokrój ją drobno i zalej wrzącą wodą. Gotuj do momentu aż kapusta zmięknie.
  4. Poszatkuj białą kapustę, gotuj ją do miękkości przez około pół godziny.
  5. Kapusty przełóż do większego garnka, dodaj pokrojone grzyby wraz z wywarem. Do całości dodaj przyprawy.
  6. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę, usmaż i posól do smaku.
  7. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż z pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
  8. Usmażone mięsa z cebulą połącz z kapustą i dodaj do całości pokrojone śliwki.
  9. Gotuj bigos przez ponad godzinę. Odstaw go do ostygnięcia i pozostaw w chłodnym miejscu na dwa dni. Po tym czasie zagotuj bigos i pozostaw go na ogniu przez kilka minut.
  10. Trzeciego dnia bigos będzie gotowy do jedzenia.



     


Smacznego!

Czy do bigosu dodawać pomidory? Robert Makłowicz wyjaśnia, czy to profanacja

Makłowicz podkreśla, że bigos to danie, które przyrządza się od kilkuset lat. Kiedyś nie dodawano do niego pomidorów, bo ich po prostu nie było.

Pomidorów kiedyś po prostu nie było, dlatego z pewnością do bigosu ich nie dodawano
 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.