Wątróbka to w zasadzie naprawdę proste danie, ale wymaga odpowiedniego podejścia. Już kilka błędów może pozbawić ją smaku i sprawić, że będzie gumowata i z pewnością nikomu nie zasmakuje. Jeśli chcesz wiedzieć, jak się obchodzić z wątróbką, mamy coś specjalnie dla ciebie.
Nie muszę mówić, że przed usmażeniem należy oczyścić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Jednak jest pewien sposób, by pozbyć się nadmiaru goryczki, który często zawiera wątróbka, zwłaszcza wieprzowa. Przed usmażeniem, warto przez pół godziny namoczyć ją w mleku - wówczas stanie się delikatna, a po usmażeniu będzie jeszcze smaczniejsza.
Lub co gorsza - zimny. Wątróbkę należy smażyć na porządnie rozgrzanym tłuszczu i to w określony sposób. Obtoczoną w mące wątróbkę należy położyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i z każdej strony smażyć ją kilkadziesiąt sekund. Następnie należy zmniejszyć moc palnika i w zależności od rodzaju dania, zalać albo wodą lub dodać cebulkę.
Sól to zarazem największy przyjaciel, jak również wróg wątróbki. Mięso posolone zaraz na początku przyrządzania natychmiast puści wodę, przez co wątróbka w efekcie będzie sucha, gumowata i trudna do pogryzienia. Żeby wątróbka była delikatna i soczysta, należy ją posolić zaledwie 2-3 minuty przed końcem duszenia.
Szukasz najlepszego przepisu na wątróbkę? Oto i on:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.