Dlaczego olej pryska podczas smażenia? Odpowiada za to woda, która, próbując wyparować, zostaje "uwięziona" w znajdującym się na patelni tłuszczu, rozsadza go i wybucha na wszystkie strony. Co na to poradzić? Istnieją sposoby, dzięki którym ograniczymy strzelanie oleju na patelni. Oto kilka z nich.
Tłuszcz zaczyna pryskać zarówno, kiedy olej skapnie na płyn, jak i podczas smażenia produktów, które zawierają duże ilości wody, np. surowe mięso, ryby, mrożone warzywa.
Przed smażeniem należy pamiętać o dokładnym osuszeniu patelni i usunięciu nadmiaru płynu z produktów, które będziemy na niej przyrządzać. Dzięki temu możemy uniknąć zatłuszczenia całej kuchni przez pryskający olej.
Jak jeszcze uniknąć pryskania oleju i tym samym poparzenia się podczas smażenia? Istnieje pewien fantastyczny trik, który pomoże uniknąć tego problemu. Wystarczy użyć odrobiny soli.
Jak to działa? Należy wsypać sporą szczyptę soli na patelnię jeszcze przed dodaniem oleju. Sól bardzo dobrze wchłania wodę, dlatego jej obecność powstrzyma rozpryskiwanie się tłuszczu po kuchni.
Jednym z błędów popełnianych podczas smażenia jest przykrywanie patelni w celu ograniczenia strzelania oleju. Taki zabieg wbrew pozorom potęguje rozpryskiwanie się tłuszczu po podniesieniu pokrywki. Woda, która znajduje się na patelni, będzie parowała i osadzała się na jej wnętrzu, co po uchyleniu pokrywki spowoduje bardzo intensywne strzelanie oleju.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl