-
ARTYKUŁ
Chłodnik Debory z MasterChefa to najlepszy przepis na upały. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu
Czerwiec to miesiąc, w którym w końcu można skosztować najlepszych warzyw i owoców. To właśnie teraz najsmaczniejsze są między innymi pomidory, więc żal byłoby tego nie wykorzystać. Co w takim razie z nich zrobić? Najlepszą odpowiedź na letnie upały, czyli chłodnik pomidorowy, znany szerzej jako gazpacho. Jak go przygotować, by smakował lepiej niż z hiszpańskiej restauracji? Debora "Debsy" Suliborska, finalistka MasterChefa, doskonale wie, czym podkręcić zupę.
-
ARTYKUŁ
Żaden makaron i ryż. Bosacka dodaje do pomidorowej coś lepszego. "Czego chcieć więcej?"
Zupa pomidorowa to niby taka oczywista sprawa, niby taki prosty przepis, a jednak jak ktoś ma ochotę, to może namieszać. Wystarczy szczypta przyprawy, której zwykle się nie używa lub inny dodatek zamiast oklepanego ryżu i makaronu, i zupa zyskuje zupełnie nowy smak. Takim przepisem, nieco innym niż wszystkie, podzieliła się Katarzyna Bosacka. Jak gwiazda robi swoją pomidorówkę?
-
ARTYKUŁ
Szybka i kremowa zupa, która zapełni brzuch na długo. Inne zupy mogą się jej kłaniać
W polskiej i międzynarodowej kuchni jest wiele doskonałych, sycących zup, do których lubimy wracać. Jednak naszym zdaniem ta, której jednym z głównych składników jest ser, wygrywa w przedbiegach. Bo, nie oszukujmy się, ser jest dobry na wszystko. Cudownie otula, rozpieszcza zmysły i sprawia, że wciąż chcemy go więcej i więcej. Jeśli też czujes z serem niezwykłą więź, musisz sprawdzić, jak smakuje zupa neapolitańska.
-
ARTYKUŁ
AI wskazała najlepszą polską zupę. Król niedzielnych obiadów tym razem spadł z tronu
Która zupa z Polski jest na pierwszym miejscu? Zapytałam o to sztuczną inteligencję przy okazji gotowania jarzynowej na poniedziałkowy obiad, a jej odpowiedź lekko mnie zaskoczyła. Byłam wręcz pewna, że wygra rosół, jednak stało się zupełnie inaczej.
-
ARTYKUŁ
W Austrii tak jedzą rosół. Spróbowałam i przepadłam. Inaczej już nie podam
Gdy wyjeżdżam gdzieś na urlop, próbowanie lokalnej kuchni jest dla mnie ważną częścią podróży. Tym bardziej cieszyłam się więc na wyjazd do Austrii, w której nigdy nie byłam, a o której kuchni wiedziałam, że ma sporo do zaoferowania. I nie pomyliłam się. Zupa, którą tam zjadłam, skradła mi serce.
-
ARTYKUŁ
Przetestowałam dwa przepisy na zupę pomidorową. Jeden zostanie ze mną na zawsze
Zupa pomidorowa to jedna z tych potraw, których chyba nie da się nie lubić. Jednak pomidorówka pomidorówce nierówna i ja postanowiłam przetestować dwa różne przepisy. Nie poszłam na łatwiznę i nie rozpuściłam w wodzie kostki rosołowej oraz nie dodałam słoiczka koncentratu (chociaż nieco się nim wspomogłam). Muszę przyznać, że jedna wersja smakowała mi prawie tak, jak na wakacjach we Włoszech.
-
ARTYKUŁ
Ta zupa jest mało znana w Polsce, a doskonale rozgrzewa. Tak robi ją Makłowicz. "Wspaniała"
Gdy za oknem mróz taki, że łzawią oczy, a łzy od razu zamarzają na policzkach, każdy marzy o porcji gorącej, aromatycznej zupy. Pora odstawić jednak na boczny tor rosoły, pomidorówki i ogórkowe. Robert Makłowicz proponuje pikantną, chińską zupę z wołowiną i makaronem. Już po kilku łyżkach poczujesz, jak przyjemne ciepło rozlewa się po twoim ciele.
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rumuńska zupa na zakwasie
Rumuńska zupa na zakwasie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Zupa śliwkowa
Zupa śliwkowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Zupa ziemniaczana z bryndzą
Zupa ziemniaczana z bryndzą
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Grochówka klasyczna
Grochówka
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Gulyasleves
Gulyasleves
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Włoska pomidorowa
Włoska pomidorowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Zupa czosnkowa najlepsza
Zupa czosnkowa