-
ARTYKUŁ
Jaka jest różnica między barszczem a żurkiem? Chodzi o mąkę, ale są jeszcze dwie kwestie
Za pasem Wielkanoc, więc czas barszczu i żurku. Te dwie zupy, chociaż wyglądają nieco podobnie, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Czym jest barszcz biały, a czym jest żurek? Oczywiście odróżnia je mąka użyta do przygotowania zakwasu. Są jeszcze dwie, mniej oczywiste kwestie.
-
ARTYKUŁ
Kulajda - czeska zupa grzybowa o niezwykłym smaku. Podstawą jest kwaśny dodatek i ubrane jajeczko
Kulajda to zupa, która zajadają się Czesi, ale jest tak pyszna i aromatyczna, że powinna być szerzej znana także w kraju nad Wisłą. Podstawą są oczywiście grzyby - jesienią świeże, zimą suszone lub połączone pół na pół z pieczarkami. To jednak nie wszystko. Jak zrobić idealną czeską polewkę, która sprawdzi się na obiad w piątek? Nie zapomnij o occie i jajku - najleiej, gdyby żółtko się rozpływało.
-
ARTYKUŁ
Zupa fasolowa na bogato. Zdziwisz się, na czym gotuje ją Ewa Wachowicz - ten składnik to wielkanocny must have
Zupa fasolowa powinna być gęsta, treściwa i sycąca, a ta z przepisu Ewy Wachowicz jest dodatkowo przepyszna. Lubiana Miss Polonia nie żałuje przypraw, a esencją smaku jest składnik, bez którego Wielkanoc nie istnieje. Chodzi oczywiście o białą kiełbasę.
-
ARTYKUŁ
Kwaśnica - przepis na tradycyjną góralską zupę na żeberkach. Smak rodem z Podhala
Jak Polska długa i szeroka tyle smacznych potraw regionalnych i lokalnych produktów. Flagowym daniem rodem z Podhala jest swojska kwaśnica, przygotowana na domowej kapuście kiszonej i treściwej wkładce mięsnej. Rozgrzewająca zupa podana z ziemniakami gwarantuje sycący i smaczny posiłek.
-
ARTYKUŁ
Kwaśne jaja - postna zupa, której nikt nie zna. Wyjątkowy smak zawdzięcza taniemu dodatkowi i przyprawom
Kwaśne jaja to postna zupa, o której dziś mało kto pamięta, a w przeszłości zajadali się nią wielkopolscy chłopi. To po prostu surowe jajka wybite do wywaru o intensywnym smaku, gotowane aż do całkowitego ścięcia. Wyjątkowy smak tej zupy zasługuje na powrót na nasze stoły, a przepis powinni wypróbować wszyscy szukający i inspiracji na szybki, tani i pyszny obiad na piątek.
-
ARTYKUŁ
Zupa czosnkowa to nie tylko postrach wampirów. Zażegna przeziębienie i obłędnie smakuje
Przepis na zupę czosnkową to poezja, która rozgrzewa wszystkie zmysły. Przepis jest banalnie prosty, jednak to dbałość o najmniejsze szczegóły gwarantuje obłędny efekt. Kluczem do sukcesu jest domowy bulion, odpowiednia mieszanka przypraw i ciekawa forma podania.
-
ARTYKUŁ
Zarzutka - przepis na wymarzoną zupę. Trik babci Zosi z kapustą dodaje niesamowitego smaku. Przyda się patelnia
Niektórzy na tę zupę mówią kapuśniak, inni - zarzucajka. Dla mnie i mojej rodziny to zarzutka, a najlepsza wychodziła babci. Zarzutka to prosty przepis na zupę z kiszoną kapustą, ale pewien trik dodawał jej niesamowitego smaku. Zanim babcia "zarzuciła" kapustą do garnka, troszeczkę ją podrasowała. Efekt był taki, że każdy jadł co najmniej dwa talerze.
-
Lista najdziwniejszych smaków PRL-u. Niektóre dania przyprawiają o dreszcze
-
Sałatka na Wielkanoc - przepis Ewy Wachowicz. Robi się ją błyskawicznie
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić
-
Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej
- Dzięki temu trikowi sprarzysz kapustę do gołąbków w zaledwie 10 minut
- Rozpoznasz owoc egzotyczny na zdjęciu? Komplet tylko dla obeznanych!
- Niezapowiedziana wizyta księcia Williama w warszawskim bistro. Wiemy, co zamówił
- Kielecki czy Winiary. Który jest lepszy? Porównała polskie majonezy. Podium zaskakuje
- Wielkanocny majonez w wersji fit. Olej zamień na ten składnik
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rumuńska zupa na zakwasie
Rumuńska zupa na zakwasie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Zupa śliwkowa
Zupa śliwkowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Zupa ziemniaczana z bryndzą
Zupa ziemniaczana z bryndzą
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Grochówka klasyczna
Grochówka
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Gulyasleves
Gulyasleves
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Włoska pomidorowa
Włoska pomidorowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Zupa czosnkowa najlepsza
Zupa czosnkowa