Rumuńska zupa na zakwasie

Marieta Marecka//Olga Badowska 10.06.2021 21:11
(4 oceny)
OCEŃ
Rumuńska zupa na zakwasie
Rumuńska zupa na zakwasie
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy zakwas do zupy. Zakwas żytni lub pszenno-żytni mieszamy z wodą, mąką razową, zgniecionym czosnkiem w łupinach i resztą składników. Stawiamy w cieple na 3 dni. 

2 / 3

Przygotowujemy klopsiki. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie, ale nie za długo. Doprawiamy do smaku. Formujemy kulki o średnicy 2-2,5 cm. 

3 / 3

Robimy zupę: cebulę siekamy, pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoto. Dodajemy pozostałe warzywa i podgrzewamy, aż trochę zmiękną. Dodajemy koncentrat, mieszamy, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy klopsiki, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Wlewamy zakwas, podgrzewamy jeszcze chwilę, ale już nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wlewamy zupę do głębokich talerzy, posypujemy lubczykiem. Podajemy z kleksem śmietany.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.