-
ARTYKUŁ
Gołąbki zjedzone, a miska pełna liści. Przygotowałam z nich inne danie. Zrobiło furorę
Co można zrobić z resztek kapusty po gołąbkach? Zwykle zostaje ich sporo, ale są zbyt małe na zawijanie i zbyt dobre na wyrzucenie. Zamiast się zastanawiać, poznaj proste i smaczne sposoby, by je dobrze wykorzystać. Bo pozostałości nie muszą się marnować, mogą znów trafić na talerz.
-
ARTYKUŁ
Zamiast do gołąbków i bigosu użyj do placków. W Japonii są hitem. Lepsze od ziemniaczanych
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, takie własne są japońskie placki z kapusty. Ze względu na ciekawy smak i wygląd, zyskują coraz większą popularność także w Europie. Mają w sobie wszystko, czego można oczekiwać od sycącego i ciekawego dania. Co ciekawe, ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne.
-
ARTYKUŁ
Biorę młodą kapustę i trzy zielone dodatki. Ta surówka zmiata z planszy nawet mizerię
Sezon na młodą kapustę w pełni i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi przepisami opartymi o to warzywo. Najczęściej dusimy ją razem z boczkiem lub kiełbasą, gotujemy pożywną zupę, ale surówki robimy już rzadziej. Dziś mamy przepis, który na pewno to zmieni. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Przyda się cytryna i kilka zielonych rzeczy.
-
ARTYKUŁ
Nie są ruskie ani z mięsem, ale robią furorę na stole. Trudno skończyć na jednej porcji
Farsz na pierogi nie musi być nudny ani przewidywalny. Wystarczy odrobina kreatywności, by ulepić coś, co zaskoczy nawet największego fana klasycznych ruskich. Wersja wiejska właśnie taka jest. Wyróżnia się aromatem i tym, że jest sycąca i pełna charakteru.
-
ARTYKUŁ
Dodaj do młodej kapusty, a ulżysz jelitom. Wzdęcia się nie pojawią
Miłośnicy młodej kapusty z pewnością nie mogli się jej już doczekać. Gdy jednak się pojawiła, wraz z nią pojawił się też pewien problem. Czasem po jej zjedzeniu mogą bowiem wystąpić wzdęcia i uczucie ciężkości. Czy da się temu zapobiec? Można próbować ulżyć układowi pokarmowemu, dodając do młodej kapusty konkretne przyprawy.
-
ARTYKUŁ
Dodawajcie tylko i wyłącznie tę sól do kiszenia. Kapusta wyjdzie jak marzenie. Ile jej dodać?
Każdy początkujący kucharz staje przed dylematem, ile soli dodać do kiszenia kapusty, aby jej smak był dokładnie taki, jak trzeba. Kiszona kapusta to nasze dobro narodowe. Jest bardzo smaczna i zdrowa, a ponadto nadaje się doskonale do wielu różnych przepisów. Z kiszonej kapusty możemy przygotować m.in. pyszne surówki do obiadu, farsz do pierogów i krokietów, bigos i łazanki.
-
ARTYKUŁ
Ulubiony dodatek Polaków do obiadu. Kapusta zasmażana wyjdzie idealna dzięki metodzie paska
Chyba zgodzimy się, że kapusta zasmażana to ulubiony dodatek obiadowy większości Polaków. Idealnie pasuje do schabowego, wołowych bitek, roladek lub golonki. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na idealną kapustę zasmażaną. Wychodzi gęsta i aromatyczna za każdym razem dzięki metodzie na pasek, którą zdradziła mi dawno temu znajoma kucharka.
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Karbinadle z młodą kapustą
Karbinadle z młodą kapustą
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do 30 minut
Liście kapusty z wędzonką
Liście kapusty z wędzonką
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Włoski chłodnik warzywny
Włoski chłodnik warzywny
-
PRZEPIS
- 3,0
- łatwy
- do godziny
Zupa kurpiowska
Zupa kurpiowska
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Duszona kapusta na wędzonce
Duszona kapusta na wędzonce
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Curry z jarmużu z masłem laskowym
Curry z jarmużu z masłem laskowym
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Polskie kimchi
Polskie kimchi
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Carpaccio z kaczki (Carpaccio de magret de canard)
Carpaccio z kaczki (Carpaccio de magret de canard)