Polskie kimchi
Polskie kimchi
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Rzodkiew biała - 1Jabłka - 2Kapusta pekińska - 4 kgSól - 2 garście
-
Sos:
Czosnek - 3 główkiChrzan - 8 korzeniPor - 1/2Dymka - 6 pęczkówOlej rzepakowy - 1/2 litraZakwas na żurek - 2 litryCukier - 3 łyżkiWoda mineralna - 1 litr
-
Przyprawy:
Cynamon - 3 połamane kawałkiLiść laurowy - 12Gałka muszkatołowa - pół startej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Kroimy rzodkiew i jabłka w kostkę. Kapustę tniemy w kwadraty 4 x 4 cm i zalewamy wodą z rozpuszczoną w niej solą (wody ma być tyle, aby zupełnie zakryła kapustę) - odstawiamy na godzinę, a następnie przepłukujemy.
2 / 3
Robimy sos: obrane ząbki czosnku blendujemy z chrzanem, porem, dymką, olejem, żurem, cukrem i wodą. Łączymy sos z kapustą, rzodkwią i jabłkami. Na dnie słoików umieszczamy przyprawy, następnie mieszaninę kapusty, rzodkwi i jabłek z sosem.
3 / 3
Słoiki chowamy tak, by nie mieć do nich dostępu - czyli zakopujemy w ziemi. Jeden słoik zostawiamy w lodówce, by sprawdzać rozwój kiszenia po tygodniu, dwóch, trzech - tak długo, jak uznamy to za właściwe.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory