Polskie kimchi

Aleksander Baron/Magazyn Kuchnia 18.02.2021 16:40
(brak ocen)
OCEŃ
Polskie kimchi
Polskie kimchi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Kroimy rzodkiew i jabłka w kostkę. Kapustę tniemy w kwadraty 4 x 4 cm i zalewamy wodą z rozpuszczoną w niej solą (wody ma być tyle, aby zupełnie zakryła kapustę) - odstawiamy na godzinę, a następnie przepłukujemy.

2 / 3

Robimy sos: obrane ząbki czosnku blendujemy z chrzanem, porem, dymką, olejem, żurem, cukrem i wodą. Łączymy sos z kapustą, rzodkwią i jabłkami. Na dnie słoików umieszczamy przyprawy, następnie mieszaninę kapusty, rzodkwi i jabłek z sosem.

3 / 3

Słoiki chowamy tak, by nie mieć do nich dostępu - czyli zakopujemy w ziemi. Jeden słoik zostawiamy w lodówce, by sprawdzać rozwój kiszenia po tygodniu, dwóch, trzech - tak długo, jak uznamy to za właściwe.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps