Sałatka na święta to "must have" na bożonarodzeniowym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świątecznego przyjęcia. Dlatego też przychodzimy do Was z inspirującymi przepisami na najlepsze świąteczne sałatki.
zdjęcie ilustracyjne, Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Sałatki na święta - jarzynowa, czyli klasyk, którego nie może zabraknąć w świątecznym menu
Sałatki na święta mogą być bardzo różnorodne. Ogrom pomysłów sprawia, że możemy dostać prawdziwego kulinarnego zawrotu głowy. Jednak absolutnym top of the top jest sałatka jarzynowa. Dla wielu osób bez niej nie ma świąt. Dlatego też przejdźmy teraz do wykonania klasycznej sałatki jarzynowej, jaką możecie podać na świątecznym stole. Oto i sposób wykonania:
REKLAMA
Składniki:
8 ziemniaków
5 marchewek
3-4 jajka
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1-2 jabłka
3 ogórki kiszone
2 pietruszki
Majonez – ilość wedle uznania
Przyprawy: sól, pieprz – do smaku
Sałatka jarzynowa - klasyka, która gości na polskich stołachElena_Danileiko / Getty Images/iStockphoto
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyj.
Następnie ugotuj je "w mundurkach". Muszą być miękkie.
Odstaw je do ostudzenia.
Ugotuj jajka na twardo i odstaw do ostudzenia. Później obierz je delikatnie ze skórki.
Jabłka dokładnie umyj i obierz. Pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w kostkę.
Ogórki opłucz z zalewy solnej i pokrój je w kostkę.
Warzywa, które wcześniej ugotowałeś, pokrój w kostkę.
Jajka pokrój w kostkę.
Kukurydzę oraz groszek odsącz z zalewy.
Połącz wszystkie składniki ze sobą. Dopraw przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i wymieszaj. Jeżeli chcesz dłużej przechować sałatkę, pozostaw ją bez majonezu. Przed podaniem dodaj majonez i wymieszaj.
Sałatki na święta Bożego Narodzenia - sałatka z mięsem przepiórczym i parmezanem
Sałatki na święta Bożego Narodzenia powinny być wyjątkowe i odświętne. Dlatego też w przypadku menu świątecznego warto przygotować coś naprawdę uroczystego. Z tego też powodu przygotowaliśmy dla was szczególny przepis. Jest to sałatka z rukoli z mięsem przepiórczym oraz parmezanem. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania.
Składniki, których potrzebujemy to:
8 piersi przepiórczych
około 2 - 3 łyżek oliwy z oliwek
150 – 200 g rukoli
połówka cebuli już pokrojonej na drobno
30 g orzeszków prażonych typu pinii
4 – 5 łyżek oleju z orzecha włoskiego
przyprawy: sól, pieprz – do smaku
połowa łyżki octu balsamicznego
60 g parmezanu
Sałatka na Boże Narodzenie. Zdjęcie ilustracyjneistock / ALLEKO
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć oraz usmażyć na oliwie na złocisty kolor.
Rukolę umyć pod bieżącą wodą.
Dodać cebulę do rukoli.
Dodać orzeszki, olej oraz ocet.
Całość wymieszać. Dołożyć przyprawy. Wymieszać.
Mięso ułożyć na sałatce. Całość posypać parmezanem.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Sałatki na święta Bożego Narodzenia Ewy Wachowicz - przepis krok po kroku
Sałatki na święta Bożego Narodzenia Ewy Wachowicz to kolejna propozycja warta uwagi. Pani Ewa Wachowicz to niekwestionowany autorytet kulinarny. Z jej wiedzy warto czerpać nie tylko przy okazji świąt. Koniecznie zajrzyjcie do przepisu pani Wachowicz. Znajdziecie go tutaj:
Składniki:
przyprawy: pieprz, sól - do smaku
1 duży por
5-6 średnich jajek
200 g majonezu (najlepiej sprawdzi się ten, który przygotujesz samodzielnie - tutaj znajdziesz przepis)
1 puszka ananasa w zalewie
2 małe słoiczki selera marynowanego
Sałatka z poraA. Zhuravleva / shutterstock.com
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić i obrać.
Selera wyciągnąć ze słoiczków i odsączyć z zalewy. Następnie posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Ananasy odsączyć z syropu i podzielić na drobniejsze części.
Pora należy dokładnie umyć i pokroić. Dalej musimy sparzyć go gorącą wodą.
Jajka przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, natomiast białka posiekać na drobną kostkę. Żółtka należy rozetrzeć i dodać majonez. Wykonujemy sos. Doprawić wedle uznania.
Składniki wymieszać.
Lekkie sałatki na święta - sałatka na bazie bakłażana, cukinii oraz papryki
Lekkie sałatki na święta to zawsze dobry wybór. Kiedy nasze stoły uginają się pod ilością potraw, warto postawić na lekkostrawne dodatki. Na przykład na sałatkę z cukinią i bakłażanem. Lekka, ale niezwykle apetyczna. Przepis na nią znajdziecie poniżej.
Składniki, które są nam potrzebne do jej wykonania, to:
3 czerwone papryki
bakłażan
cukinia
około 6– 8 łyżek oliwy z oliwek
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz – do smaku
Przepis na aromatyczne pieczone letnie warzywaFot. Shutterstock
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury około 170°C.
Papryki dokładnie umyć, a następnie odciąć górną część. Przepołowić. Pozbyć się pestek. Usunąć wewnętrzną błonę. Paprykę pokroić w paski.
Bakłażan i cukinię umyć. Z obu warzyw odkroić końcówki.
Warzywa pokroić w plastry.
Następnie podsmażyć warzywa na patelni grillowej.
Tak przygotowane warzywa ułożyć w formie do pieczenia. Dodać umyte i posiekane zioła. Dołożyć czosnek.
Całość należy skropić oliwą.
Warzywa piec przez około 10 lub 15 minut.
Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i doprawić przyprawami.
Wykwintne sałatki na święta - kaczka w roli głównej
Wykwintne sałatki na święta to nie lada wyzwanie dla każdej osoby, która zajmuje się organizacją świątecznego obiadu. Poniżej receptura na świąteczną sałatkę z kaczką i kukurydzą.
Składniki:
18 kolb kukurydzy mini
1-2 wędzone piersi kaczki
3 mandarynki podzielone na części
około 1/4 poszatkowanej główki sałaty lodowej
5 łyżek dressingu ziołowego
przyprawy: pieprz oraz sól
Sałatka na święta z kaczką. Zdjęcie ilustracyjneistock / Vitalii Kholmohorov
Wykonanie krok po kroku:
Kolby dokładnie umyć, a następnie ugotować w osolonej wodzie.
W kolejnym kroku ostudzić i przekroić je wzdłuż.
Kaczkę pokroić na cienkie plastry.
Sałatę lodową dokładnie umyć, a następnie podzielić na mniejsze części. Dołożyć do niej mandarynki, które wcześniej pokryliśmy. Całość zalać dressingiem ziołowym, doprawić przyprawami.
Kukurydze ułożyć po jednej stronie na talerzu. Po drugiej umieścić sałatę z mandarynkami. Kaczkę umieścić na środku.