Sałatka z ryżem. Jak ją zrobić krok po kroku?

Sałatka z ryżem to kolejne z lubianych dań, które sprawdzi się w różnych sytuacjach. Można ją zabrać do pracy, przygotować dla gości lub postawić na świątecznym stole. Jak ją przyrządzić krok po kroku?

Czemu akurat sałatka z ryżem?

Czemu akurat sałatka z ryżem powinna się często pojawiać na stole? Przede wszystkim takie danie jest powszechnie lubiane. Smakuje dzieciom, dorosłym i seniorom. Daje się dość łatwo i szybko przygotować. Dodatkowo ta syta sałatka może być dość swobodnie modyfikowana jeśli chodzi o poszczególne składniki. Stawiając na nią, możesz więc wybierać te produkty, które najbardziej lubisz albo z jakiegoś powodu chcesz włączyć do diety. Warto wreszcie wiedzieć, że sałatka z ryżem może być wykonana w wersji mniej kalorycznej. Będzie wówczas doskonała dla osób, które dbają o linię. 

Sałatka z ryżem to także doskonałe danie do pracy. Kwalifikuje się w pełni jako tzw. sałatka obiadowa. Może przecież dostarczyć dość substancji odżywczych bez konieczności dobierania do niej jakichkolwiek dodatków. Zdecydowanie warto więc opanować sposób jej przyrządzania. 

Sałatka grecka Sałatka grecka - w czym tkwi jej sekret? Mamy prosty przepis

Sałatka z ryżem - jak przygotować?

Jak przygotować sałatkę z ryżem? Najlepiej tak, aby dobrze wpasowywała się w naszą dietę i preferencje. W sezonie możemy stawiać na sałatkę przygotowaną z dodatkiem świeżych warzyw - choćby tych wziętych wprost z grządek. Można również wybierać bardzo różne rodzaje ryżu. Dodatkiem mięsnym najczęściej bywa kurczak lub szynka. Wegetarianie mogą w ich miejsce zastosować smażone tofu lub bezmięsnego gyrosa. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka z ryżem: składniki

Z czego może być zrobiona sałatka z ryżem? Składniki mogą być bardzo różne w zależności od przepisu. Niekiedy można nawet spotkać sałatkę z ryżem na słodko. Typowym zestawem produktów wykorzystanych do jej przyrządzenia będą jednak:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 szt. papryki najlepiej w różnych kolorach
  • szynka 150 g
  • 2 torebki ryżu na sypko
  • słoik selera konserwowego
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku 

Sałatka z ryżem krok po kroku

Jak przyrządzić sałatkę z ryżem krok po kroku? Zaczynamy oczywiście od ugotowania ryżu. Ważna jest jego finalna konsystencja. Ryż na sypko będzie się spisywał w sałatce najlepiej. Przed użyciem musi zostać wystudzony. 

Już podczas gotowania ryżu warto się zająć szatkowaniem kapusty pekińskiej. W kostkę trzeba pokroić szynkę i różnokolorowe papryki, które powinny bardzo dobrze prezentować się w sałatce. Kolejnym etapem prac jest odsączenie kukurydzy, selera i czerwonej fasoli. Ostatni produkt należy przy tym dobrze opłukać w zimnej wodzie.

Wszystkie składniki powinny trafić do dużej miski. Powinna być na tyle obszerna, aby ułatwić mieszanie. Następnie należy dodać majonez i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Całość musi zostać bardzo dokładnie wymieszana. Sałatka z ryżem nie nadaje się zbyt dobrze do spożycia od razu. Warto wstawić ją do lodówki na przynajmniej 30 min.   

Mizeria. Przepis na szybki dodatek do obiadu Mizeria. Przepis na dodatek do obiadu, który zrobisz w kilka chwil

Co do sałatki z ryżem?

Co do sałatki z ryżem? Danie jest na tyle syte, że nie potrzeba podawać go z dodatkami takimi, jak np. grzanki. Zawsze warto jest jednak przystroić podawane danie elementami zielonymi, jak choćby szczypiorek, koperek lub nać pietruszki. 

Zobacz też: Groszek z marchewką. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu 

Więcej o: