Czemu akurat sałatka z ryżem powinna się często pojawiać na stole? Przede wszystkim takie danie jest powszechnie lubiane. Smakuje dzieciom, dorosłym i seniorom. Daje się dość łatwo i szybko przygotować. Dodatkowo ta syta sałatka może być dość swobodnie modyfikowana jeśli chodzi o poszczególne składniki. Stawiając na nią, możesz więc wybierać te produkty, które najbardziej lubisz albo z jakiegoś powodu chcesz włączyć do diety. Warto wreszcie wiedzieć, że sałatka z ryżem może być wykonana w wersji mniej kalorycznej. Będzie wówczas doskonała dla osób, które dbają o linię.
Sałatka z ryżem to także doskonałe danie do pracy. Kwalifikuje się w pełni jako tzw. sałatka obiadowa. Może przecież dostarczyć dość substancji odżywczych bez konieczności dobierania do niej jakichkolwiek dodatków. Zdecydowanie warto więc opanować sposób jej przyrządzania.
Jak przygotować sałatkę z ryżem? Najlepiej tak, aby dobrze wpasowywała się w naszą dietę i preferencje. W sezonie możemy stawiać na sałatkę przygotowaną z dodatkiem świeżych warzyw - choćby tych wziętych wprost z grządek. Można również wybierać bardzo różne rodzaje ryżu. Dodatkiem mięsnym najczęściej bywa kurczak lub szynka. Wegetarianie mogą w ich miejsce zastosować smażone tofu lub bezmięsnego gyrosa.
Z czego może być zrobiona sałatka z ryżem? Składniki mogą być bardzo różne w zależności od przepisu. Niekiedy można nawet spotkać sałatkę z ryżem na słodko. Typowym zestawem produktów wykorzystanych do jej przyrządzenia będą jednak:
Jak przyrządzić sałatkę z ryżem krok po kroku? Zaczynamy oczywiście od ugotowania ryżu. Ważna jest jego finalna konsystencja. Ryż na sypko będzie się spisywał w sałatce najlepiej. Przed użyciem musi zostać wystudzony.
Już podczas gotowania ryżu warto się zająć szatkowaniem kapusty pekińskiej. W kostkę trzeba pokroić szynkę i różnokolorowe papryki, które powinny bardzo dobrze prezentować się w sałatce. Kolejnym etapem prac jest odsączenie kukurydzy, selera i czerwonej fasoli. Ostatni produkt należy przy tym dobrze opłukać w zimnej wodzie.
Wszystkie składniki powinny trafić do dużej miski. Powinna być na tyle obszerna, aby ułatwić mieszanie. Następnie należy dodać majonez i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Całość musi zostać bardzo dokładnie wymieszana. Sałatka z ryżem nie nadaje się zbyt dobrze do spożycia od razu. Warto wstawić ją do lodówki na przynajmniej 30 min.
Co do sałatki z ryżem? Danie jest na tyle syte, że nie potrzeba podawać go z dodatkami takimi, jak np. grzanki. Zawsze warto jest jednak przystroić podawane danie elementami zielonymi, jak choćby szczypiorek, koperek lub nać pietruszki.
Zobacz też: Groszek z marchewką. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu