Sałatka z ryżem. Jak ją zrobić krok po kroku?

Sałatka z ryżem to kolejne z lubianych dań, które sprawdzi się w różnych sytuacjach. Można ją zabrać do pracy, przygotować dla gości lub postawić na świątecznym stole. Jak ją przyrządzić krok po kroku?

Czemu akurat sałatka z ryżem?

Czemu akurat sałatka z ryżem powinna się często pojawiać na stole? Przede wszystkim takie danie jest powszechnie lubiane. Smakuje dzieciom, dorosłym i seniorom. Daje się dość łatwo i szybko przygotować. Dodatkowo ta syta sałatka może być dość swobodnie modyfikowana jeśli chodzi o poszczególne składniki. Stawiając na nią, możesz więc wybierać te produkty, które najbardziej lubisz albo z jakiegoś powodu chcesz włączyć do diety. Warto wreszcie wiedzieć, że sałatka z ryżem może być wykonana w wersji mniej kalorycznej. Będzie wówczas doskonała dla osób, które dbają o linię. 

Sałatka z ryżem to także doskonałe danie do pracy. Kwalifikuje się w pełni jako tzw. sałatka obiadowa. Może przecież dostarczyć dość substancji odżywczych bez konieczności dobierania do niej jakichkolwiek dodatków. Zdecydowanie warto więc opanować sposób jej przyrządzania. 

Sałatka z ryżem - jak przygotować?

Jak przygotować sałatkę z ryżem? Najlepiej tak, aby dobrze wpasowywała się w naszą dietę i preferencje. W sezonie możemy stawiać na sałatkę przygotowaną z dodatkiem świeżych warzyw - choćby tych wziętych wprost z grządek. Można również wybierać bardzo różne rodzaje ryżu. Dodatkiem mięsnym najczęściej bywa kurczak lub szynka. Wegetarianie mogą w ich miejsce zastosować smażone tofu lub bezmięsnego gyrosa. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka z ryżem: składniki

Z czego może być zrobiona sałatka z ryżem? Składniki mogą być bardzo różne w zależności od przepisu. Niekiedy można nawet spotkać sałatkę z ryżem na słodko. Typowym zestawem produktów wykorzystanych do jej przyrządzenia będą jednak:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 szt. papryki najlepiej w różnych kolorach
  • szynka 150 g
  • 2 torebki ryżu na sypko
  • słoik selera konserwowego
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku 

Sałatka z ryżem krok po kroku

Jak przyrządzić sałatkę z ryżem krok po kroku? Zaczynamy oczywiście od ugotowania ryżu. Ważna jest jego finalna konsystencja. Ryż na sypko będzie się spisywał w sałatce najlepiej. Przed użyciem musi zostać wystudzony. 

Już podczas gotowania ryżu warto się zająć szatkowaniem kapusty pekińskiej. W kostkę trzeba pokroić szynkę i różnokolorowe papryki, które powinny bardzo dobrze prezentować się w sałatce. Kolejnym etapem prac jest odsączenie kukurydzy, selera i czerwonej fasoli. Ostatni produkt należy przy tym dobrze opłukać w zimnej wodzie.

Wszystkie składniki powinny trafić do dużej miski. Powinna być na tyle obszerna, aby ułatwić mieszanie. Następnie należy dodać majonez i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Całość musi zostać bardzo dokładnie wymieszana. Sałatka z ryżem nie nadaje się zbyt dobrze do spożycia od razu. Warto wstawić ją do lodówki na przynajmniej 30 min.   

Co do sałatki z ryżem?

Co do sałatki z ryżem? Danie jest na tyle syte, że nie potrzeba podawać go z dodatkami takimi, jak np. grzanki. Zawsze warto jest jednak przystroić podawane danie elementami zielonymi, jak choćby szczypiorek, koperek lub nać pietruszki. 

Zobacz też: Groszek z marchewką. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.