Pierogi z kapustą i grzybami na święta to danie, którego nie da się pominąć. Wiele osób decyduje się na zakup gotowego dania w sklepach garmażeryjnych lub w restauracjach, ale wciąż zdecydowana większość samodzielnie przygotowuje to danie. Jedną z najbardziej popularnych polskich potraw z kapustą i grzybami są świąteczne pierogi. Doskonale smakują jako samodzielne danie, ale można je także podawać jako dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego.
Mimo, że przygotowanie pierogów jest bardzo czasochłonne i wymaga wiele pracy, warto spędzić więcej czasu w kuchni i przyrządzić tą potrawę. Niektórym święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem cynamonu, innym z piernikami ale są też tacy, którzy właśnie na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami czekają cały rok.
Z kapustą i grzybami pierogi przygotować można z wyprzedzeniem, co oznacza, że nie musimy czekać do ostatniej chwili, aby ulepić świąteczne pierogi. Gotowe zamrażamy, a w momencie kiedy potrzebujemy je podać wystarczy wyjąć je kilka godzin wcześniej aby się rozmroziły, a następnie wrzucić do wrzącej wody lub podsmażyć na patelni.
Składniki do przygotowania ciasta: kilogram mąki pszennej, szczypta soli, 600 ml ciepłej wody, jajko
Przygotowanie ciasta:
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to sekret pysznych pierogów. Sprawdź, jak przygotować farsz, aby pierogi wigilijne były smaczne i wyjątkowe.
Składniki do przygotowania farszu: kilogram kapusty kiszonej, pieprz i sól do smaku, cebula, 150 g grzybów suszonych
Przygotowanie farszu:
Ciasto przygotowane według wcześniejszego przepisu należy rozwałkować cieniutko – na około 2 mm grubości. Za pomocą kieliszka wykrajamy placki, na które nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy krańce ciasta. Gotowe, zlepione pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na wierzch. Pierogi możemy delikatnie mieszać, ale tylko drewnianą łyżką. Po wyjęciu ugotowane pierogi można udekorować zeszkloną cebulką.
Zobacz też: Kutia - przepis. Bez pszenicy też da się ją przygotować!