Kapusta z grzybami to jedno z 12 dań na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, żeby nie była zbyt kwaśna?

Kapusta z grzybami to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Co prawda ile rodzin - tyle przepisów na to tradycyjne danie. Jedno jest pewne - kapusta z grzybami to niezmiennie smak świąt Bożego Narodzenia.

Kapusta z grzybami wigilijna – przepis i przygotowanie krok po kroku

Kapusta z grzybami to jedno z tych dań, które na naszych stołach pojawia się rzadko, a niekiedy tylko raz do roku. Dlatego też jej przygotowanie może niektórym osobom nastręczać nieco trudności. Niemniej jednak tak naprawdę danie to jest proste i wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby przygotować wyśmienitą kapustę z grzybami wigilijną. 

Składniki: kilogram kapusty kiszonej, płaska łyżka mąki (opcjonalnie jeśli kapusta ma być zagęszczona), szklanka suszonych grzybów, 3 listki laurowe, 2 łyżki oleju, 4 duże cebule, 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie kapusty wigilijnej z grzybami krok po kroku:

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, moczymy je przez noc, a następnie gotujemy aż będą miękkie,
  2. Kapustę dokładnie wypłukujemy, drobno kroimy, wkładamy do garnka i dopełniamy 3 szklankami wody, a następnie dodajemy przyprawy oraz cebulę i gotujemy przez około 2 - 3 godziny, aż zrobi się miękka.
  3. Grzyby po wystygnięciu kroimy w paseczki, odsączamy z nich płyn w którym się gotowały i łączymy je z kapustą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy mąkę i smażymy razem przez chwilkę do momentu aż mąka delikatnie zbrązowieje – taką zasmażkę dodajemy do kapusty i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kapusta wigilijna gotowa.
Zobacz wideo Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne. Mit czy prawda?

Kapusta z grzybami na wigilię - jakie przyprawy dodać aby jej smak był wyjątkowy?

Kapusta z grzybami, którą przygotowujemy na wigilię wyróżnia się wspaniałym, niezapomnianym smakiem. Nic dziwnego, ponieważ cały okres świąt Bożego Narodzenia jest dla wszystkich nas wyjątkowy i w dania, które przygotowujemy wkładamy szczególnie dużo serca i zaangażowania. Aby wzbogacić smak kapusty możemy użyć przypraw. Wszystko jest oczywiście zależne od naszych upodobań smakowych, ale warto dodać do kapusty wigilijnej kminek, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu a także listki laurowe, które zdecydowanie poprawią smak potrawy. Wiele osób dodaje także mielony kolorowy pieprz, szczyptę papryki, ziarna kopru czy troszkę cukru, a także łyżeczkę miodu czy musztardy. Dla tych, którzy lubią dużo bardziej wyraziste smaki świetnym dodatkiem będzie majeranek czy też jagody jałowca. Niezależnie od tego, których przypraw użyjemy pamiętajmy, że kapustę możemy zamrozić także spokojnie możemy ją przygotować już kilka dni przed wigilią.

Jak ugotować na wigilię kapustę z grzybami? Krótki poradnik, na co zwrócić szczególną uwagę

Jak w takim razie ugotować na wigilię kapustę z grzybami aby smakowała wyjątkowo? Podpowiadamy co jeszcze możemy zrobić z wigilijnej kapusty, a także co jest ważne w trakcie przygotowań wigilijnej kapusty z grzybami.

  1. Najważniejszym elementem jest wybór odpowiedniej kapusty – patrz co kupujesz. Należy unikać kapusty kwaszonej, ponieważ ta zazwyczaj jest doprawiana np. sokiem z cytryny czy octem. Zawsze należy wybierać kapustę kiszoną, która przeszła naturalny proces fermentacji. Jest ona nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Zanim zaczniesz gotować kapustę z grzybami warto najpierw jej spróbować, bo jeśli coś będzie nie tak całe danie będzie zepsute.
  2. W sytuacji gdy okaże się, że kapusta po gotowaniu stanie się za mało kwaśna może przydać się sok z kapusty, który ociekł z niej przed gotowaniem – dodajemy go do kapusty. Jeśli to nie pomoże, możemy dodać nieco soku z cytryny, ale należy uważać aby nie dodać go za dużo bo może zepsuć całe danie.
  3. Dużą zaletą tego dania jest to, że może być dość długo przechowywane w lodówce. Przygotowana w wigilię spokojnie może stać do sylwestra – ważne jednak, aby dobrze ją zabezpieczyć np. zamknąć w pojemniku, aby zapach kapusty nie przeniknął do innych dań czy też odwrotnie.

Warto także dodać, że z kapusty z grzybami mamy właściwie już gotowy farsz, który możemy wykorzystać do pierogów, świątecznych krokietów lub uszek czy przygotować z nią paszteciki do barszczu.

Zobacz też: Mięsa pieczone na święta. Sprawdź, jak przyrządzić mięso na świąteczną ucztę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.