Kapusta z grzybami to jedno z tych dań, które na naszych stołach pojawia się rzadko, a niekiedy tylko raz do roku. Dlatego też jej przygotowanie może niektórym osobom nastręczać nieco trudności. Niemniej jednak tak naprawdę danie to jest proste i wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby przygotować wyśmienitą kapustę z grzybami wigilijną.
Składniki: kilogram kapusty kiszonej, płaska łyżka mąki (opcjonalnie jeśli kapusta ma być zagęszczona), szklanka suszonych grzybów, 3 listki laurowe, 2 łyżki oleju, 4 duże cebule, 5 kulek ziela angielskiego
Przygotowanie kapusty wigilijnej z grzybami krok po kroku:
Kapusta z grzybami, którą przygotowujemy na wigilię wyróżnia się wspaniałym, niezapomnianym smakiem. Nic dziwnego, ponieważ cały okres świąt Bożego Narodzenia jest dla wszystkich nas wyjątkowy i w dania, które przygotowujemy wkładamy szczególnie dużo serca i zaangażowania. Aby wzbogacić smak kapusty możemy użyć przypraw. Wszystko jest oczywiście zależne od naszych upodobań smakowych, ale warto dodać do kapusty wigilijnej kminek, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu a także listki laurowe, które zdecydowanie poprawią smak potrawy. Wiele osób dodaje także mielony kolorowy pieprz, szczyptę papryki, ziarna kopru czy troszkę cukru, a także łyżeczkę miodu czy musztardy. Dla tych, którzy lubią dużo bardziej wyraziste smaki świetnym dodatkiem będzie majeranek czy też jagody jałowca. Niezależnie od tego, których przypraw użyjemy pamiętajmy, że kapustę możemy zamrozić także spokojnie możemy ją przygotować już kilka dni przed wigilią.
Jak w takim razie ugotować na wigilię kapustę z grzybami aby smakowała wyjątkowo? Podpowiadamy co jeszcze możemy zrobić z wigilijnej kapusty, a także co jest ważne w trakcie przygotowań wigilijnej kapusty z grzybami.
Warto także dodać, że z kapusty z grzybami mamy właściwie już gotowy farsz, który możemy wykorzystać do pierogów, świątecznych krokietów lub uszek czy przygotować z nią paszteciki do barszczu.
Zobacz też: Mięsa pieczone na święta. Sprawdź, jak przyrządzić mięso na świąteczną ucztę