Lekkie ciasto biała dama z delikatnym kremem serowo-śmietankowym, słodką posypką kokosową oraz brzoskwiniami. Bazą jest puszysty i słodki biszkopt nasączony syropem brzoskwiniowym. Przepyszne, leciutkie ciasto, które przygotujesz bez większych problemów.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto biała dama to najlepszy pomysł na deser
Biszkopt przekładamy kremem serowo-śmietankowym, który dodatkowo wzbogacamy pokrojonymi brzoskwiniami z puszki. Owoce nadadzą niezłego twista smakowi i ożywią go, przez co ciasto stanie się bardziej wyrazistsze. Natomiast słodka posypka kokosowa dodatkowo nada cudownego zapachu, który rozniesie się po całym mieszkaniu.
Polecamy przepis na ciasto biała dama, kiedy szukasz czegoś o neutralnym smaku, bez szaleństw i udziwnień. Proste i klasyczne, a przede wszystkim domowe ciasto sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
Biała dama - składniki, których potrzebujesz do ciasta
Biała dama to ciasto, które jest słodkie, nasączone syropem, a do tego bardzo lekkie. Jego sekret tkwi w specjalnym składniku, który jest dodawany do kremu.
Składniki na puszysty biszkopt:
Składniki na poncz:
Składniki na krem serowo-śmietankowy:
Składniki na warstwę kokosową:
Dodatkowo:
Wykonanie, czyli jak przygotować ciasto biała dama?
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki (syropu nie wylewamy, będzie potrzebny do ponczu). Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego dobrze będzie, jeśli wyjmiesz je wcześniej z lodówki.
Mąki (tortowa i ziemniaczana) przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy, aż masa stanie się gęsta. Zmniejszamy obroty miksera (ale nie przestajemy miksować) i dodajemy po jednym żółtku. Bardzo delikatnie łączymy suche składniki w kilku porcjach.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 min. Studzimy i kroimy w poprzek na dwie części. Jeden blat nasączamy ponczem.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek i kremówkę miksujemy razem, aż do powstania gęstej masy. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Niewielką ilość kremu wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nasączamy. Wykładamy ostatnią część kremu.
Masło roztapiamy razem z cukrem i dodajemy wiórki. Smażymy na średnim ogniu. Wiórki kokosowe mają się lekko zarumienić, a nie spalić – także pilnuj ich na patelni, cały czas delikatnie mieszając. Lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na min. kilka godzin – najlepiej smakuje schłodzone.
Biała dama - ciasto idealne na wielkanocny stół
Przepis na ciasto biała dama możesz wykonać w wersji tortu. Pieczesz w okrągłej tortownicy i dekorujesz według własnego uznania. Sprawdzi się na przeróżne rodzinne okazje. Biała dama, ciasto, które jest delikatne w smaku i nieprzesłodzone. Idealnie nada się też na wielkanocny stół.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.