Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Czas świąt Bożego Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Aby odpowiednio się przygotować i nie szykować potraw na ostatni moment warto zrobić to z wyprzedzeniem. Idealnym przepisem są pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Tradycyjne danie to must have na wigilijnym stole!
Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Jedną z dwunastu wigilijnych potraw są pierogi z kapustą i grzybami. To prawdziwy rarytas, który smakuje zawsze niemal wszystkim, a tradycyjny przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Delikatne, sprężyste i rozpływające się w ustach ciasto z farszem z kapusty i grzybów to nieodłączny element świąt w polskich domach. Pierogi wigilijne można nabyć w sklepach garmażeryjnych lub zamówić w okresie wigilii od lokalnych gospodyń. Warto jednak podkreślić, że przygotowane własnoręcznie w domu smakują najlepiej.
Kluczowy jest babciny przepis na ciasto i farsz. Na liście składników znajdziemy mąkę, jajko, sól, wodę, kiszoną kapustę (najlepiej własnej roboty), suszone grzyby i cebulę. Przygotowania rozpoczynamy od połączenia grzybów z kapustą, zagniecenia ciasta, rozwałkowania na odpowiednią grubość, a następnie lepienia pierogów z hojnie nałożonym farszem.
Zobacz wideo
Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- żółtko,
- szczypta soli,
- przegotowana, gorąca woda.
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 70 g suszonych grzybów,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- szczypt cukru,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Przed wszystkimi przygotowaniami należy namoczyć w ziemnej wodzie grzyby - warto zrobić to wieczorem dzień wcześniej.
- Tak przygotowane grzyby przekładamy do garnka, zalewamy tą samą wodą, w której się moczyły i gotujemy kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzamy i drobno siekamy. Odkładamy na bok.
- Kiszoną kapustę pozbawiamy nadmiaru soku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około godzinę (do miękkości). Po tym czasie odsączamy i również drobno siekamy.
- Kroimy cebulę z drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż będzie złocista. Na patelnię dodajemy kapustę i doprawiamy wszystkimi przyprawami. Odkładamy na bok, aż ostygnie. Łączymy z grzybami.
- Przygotowujemy ciasto na pierogi - do miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko, solimy i stopniowo wlewamy wodę - siekamy nożem i energicznie zagniatamy, by powstała sprężysta kula. Ciasto dzielimy na dwie lub cztery części i rozwałkowujemy do uzyskania cienkiej warstwy. Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na każde z nich nakładamy sporą porcję farszu.
- Lepimy pierogi - ważne by farsz nie przedostał się pomiędzy łączenia. Brzegi pierogów dekorujemy ładną falbanką. Przydatny okaże się także widelec lub specjalna forma.
- Pierogi gotujemy od razu po przygotowaniu lub mrozimy.