babciny przepis
-
Ten rarytas przenosi mnie do lat dzieciństwa. Tak robiła go moja babcia i nie wyobrażam sobie inaczej
Co zrobić na śniadanie, aby smakowało całej rodzinie, a przygotowanie wymagało tylko kilku składników i zajęło mniej niż pół godziny? Moja babcia zawsze znała odpowiedź na to pytanie. Jednym z przepisów, który królował w jej kuchni, był chleb w...
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
Mięciutkie jak chmurka i intensywnie różowe. Buraczane kopytka poprawią ci humor, kiedy za oknem jesienna słota
Jak uzyskać różowy kolor kopytek ziemniaczanych? Zapomnij o sztucznych barwnikach i przypomnij sobie o tym warzywie. Dodatek buraka sprawi, że kopytka będą bajecznie różowe, a do tego wyśmienite. Polane mięsnym sosem lub okraszone boczkiem i cebul...
-
Nie ma szans, że jadłaś takie kluski. Nie ma w nich ani grama ziemniaka, a przepis pamięta jeszcze czasy przed wojną
Można pokusić się o stwierdzenie, że domowe kluski pasują do wszystkiego. Jemy je z najróżniejszymi sosami, z okrasą z cebuli i boczku, a niektórzy dodają je także do zup. Kluski przybierają również różne formy i kształty, co czyni je jeszcze...
-
Przepis na jędrne i sprężyste naleśniki z zeszytu mojej babci. Sąsiadki zawsze prosiły ją o recepturę
Naleśniki to danie, którego nie trzeba przedstawiać nikomu. Te z przepisu babci zawsze smakują najlepiej, dlatego zachęcamy do wypróbowania sprawdzonej receptury. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono!
-
Nikt nie piecze lepszych ciast niż moja babcia. To ona podała mi najszybszy przepis na ciasto marmurkowe. Jest obłędnie puszyste
Nie zawsze mamy czas, by przyszykować skomplikowany i czasochłonny deser. Na całe szczęście istnieje masa przepisów, które nie wymagają ani umiejętności, ani wielu wolnych godzin w ciągu dnia. Moja babcia zawsze przygotowuje ten wypiek dla...
-
Wyśmienity przepis na ogórki kiszone jak u babci. Do słoików dodaj jeszcze to warzywo, a smak będzie nie z tej planety
Ogórki kiszone to gwiazdy każdego posiłku. Potrafią wynieść smak potrawy na wyższy poziom, a do tego są szalenie zdrowe. Te popularne w Polsce przetwory można jeszcze dodatkowo podrasować. Wystarczy dodać kilka cukinii, by stworzyć kulinarne dzieł...
-
Pierogi ruskie tak dobre, że babcia poprosi cię o przepis. Do farszu dodaj to warzywo, a nadzienie będzie obłędnie kremowe
Pierogi ruskie to bezapelacyjnie ikona polskiej kuchni tradycyjnej. Delikatne ciasto i subtelny, lekko słony farsz, a do tego okrasa z cebulki to połączenie idealne, uwielbiane przez tysiące smakoszy z całego świata. Można jednak pierogi ruskie...
-
Młoda kapusta. Przepis na letnią klasykę, którą podkręci koperek i uwielbiany mięsny składnik. Będzie chrupiąco!
Przepis na zasmażaną, młodą kapustę to klasyka, z którą na próżno konkurować. Swojski smak gwarantuje świeża, zielona główka, solidny pęczek koperku, a także chrupiące skwarki boczku. Tu króluje prostota i najlepszej jakości skład, dzięki temu efe...
-
Jak zrobić kompot z truskawek? Postaw na letni, orzeźwiający napój bogów. Dwie wersje skradną twe serce
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się tymi najlepszymi, a domowe przepisy po latach są na nowo doceniane. Podobnie jest z kompotem z truskawek, który na nowo trafia na salony! Letni, znakomity i orzeźwiający napój to banał, który podbije kub...
-
To w nim tkwi sekret dubajskiej czekolady. Dzięki niemu bosko chrupie
-
Jest jak lepsza wersja tymianku. Pachnie obłędnie i wspiera pracę jelit
-
Kiedyś kupowałam w sklepie, dziś robię sama. Wystarczą 2 składniki
-
Weź banany, galaretkę i kilka dodatków. Zrobisz najlepsze smarowidło
-
Gołąbki - przepis, który nie zawodzi. Moja babcia wyznawała zasadę 3:1
- Polacy ruszyli do Lidla. Tylko dziś 1+1 gratis. Okazje też w Kauflandzie
- Cebularz po francusku. Puszyste ciasto i farsz zawrócą w głowie
- Unikamy, a niepotrzebnie. Mięso, które jest prawdziwą bombą zdrowia
- Najłatwiejszy włoski sos do pizzy i do kopytek. Ma ciekawą historię
- Placki z jabłkami zupełnie jak od babci. Będą mięciutkie i puszyste i to bez mleka
-
Ekspresowy przepis na kopytka z serem. Dokładnie tak robiły je nasze babcie za dawnych lat. Lepszych nie jedliście
Genialne w swej prostocie, a do tego obłędnie smaczne. Kopytka to jedno z tych dań, które po latach wspomina się z uśmiechem na ustach. Na całe szczęście bardzo łatwo je przygotować i nie potrzeba do tego wielu składników. Przepis na kopytka z ser...
-
Lubczyk nie tylko do smaku, ale również na zdrowie. Czy znasz jego właściwości? Babcie uwielbiały go nie bez powodu
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś zawsze wykorzystują go, by wzbogacić smak gulaszu. Nie każdy jednak wie, że lubczyk poza walorami smakowymi, charakteryzuje się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wart...
-
Wrzuć szczyptę do gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową. Efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania
Warzywa na sałatkę jarzynową - solić, czy nie solić? Te i inne z pozoru błahe dylematy mogą zasądzić o smaku wielkanocnego rarytasu. Babcine rady zdradzają jednak wszystkie tajemnice - poza przyprawami ważne jest też obieranie czy krojenie.
-
Przepis na ciasto na pierogi. Babcina receptura to jakość i prostota - ważny jest także jeden szczegół
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Żaden przepis nie zastąpi jednak babcinej receptury przygotowywanej ze swojskich składników ze szczyptą miłości. Aby ciasto wyszło idealnie sprężyste i delikatne warto zastosować sprawdzoną metodę - mowa ...
-
Zupa ogórkowa - przepis na klasykę domowej kuchni. Nie obejdzie się bez podsmażenia warzyw na maśle
Ogórkowa to bez wątpienia królowa polskich zup - rozgrzewa, jest pełna aromatów, smaków, poprawia humor i syci. Ponadczasowy klasyk smakuje wybornie, jednak kluczem do sukcesu jest babciny trik. Mowa tu o podsmażeniu warzyw na maśle - banalna meto...
-
Szybkie faworki - przepis na ekspresowe, ciasteczka, ideale na tłusty czwartek. Kwadrans i są gotowe!
Do tłustego czwartku pozostało coraz mniej czasu, to zatem ostatni dzwonek na odnalezienie idealnych receptur na domowe łakocie. Na szczęście przepis na szybkie faworki przygotujesz w zaledwie 15 minut, a potrzebne będą do tego jedynie podstawowe...
-
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Przepis na świąteczne danie od babci Wiesi
Pierogi z kapustą i grzybami to wigilijny must have i kulinarna tradycja. Ten swojski rarytas jest jednym ze smaczniejszych dań świątecznych, jednak wyznacznikiem jest odpowiednie przygotowanie. Baza, czyli ciasto powinno być sprężyste i mieć...
-
Gulasz wołowy wychodzi twardy jak kamień? To może być wina szoku termicznego
Gulasz to wyjątkowo lubiana potrawa zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Danie zawdzięcza swój smak m.in. przez delikatne i rozpływające się w ustach mięso. Co, jeśli wyjdzie twarde niczym kamień? Znamy sposób, żeby tego uniknąć.
-
Ciasto z malinami - puszysty i wilgotny placek według babcinej receptury. Zniknie z blachy w mgnieniu oka
Przepis na ciasto z malinami według babcinej receptury to prawdziwy hit. Jesienny wypiek wypada bezkonkurencyjnie. Stosując się do tradycyjnych wskazówek, pyszny i delikatny efekt jest gwarantowany. Wilgotny i puszysty placek, któremu nikt się nie...
-
Bardzo pożywna, wieloskładnikowa zupa, czyli barszcz ukraiński z przepisu babci
Sycąca zupa z wielu warzyw to barszcz ukraiński, a z przepisu babcinego smakuje jak żadna inna. Nietrudno ją zrobić samemu z naszej receptury. Przekonajcie się sami.