Nikt nie piecze lepszych ciast niż moja babcia. To ona podała mi najszybszy przepis na ciasto marmurkowe. Jest obłędnie puszyste

Nie zawsze mamy czas, by przyszykować skomplikowany i czasochłonny deser. Na całe szczęście istnieje masa przepisów, które nie wymagają ani umiejętności, ani wielu wolnych godzin w ciągu dnia. Moja babcia zawsze przygotowuje ten wypiek dla niespodziewanych gości. Smakuje wyśmienicie i nigdy się nie nudzi.

Ciasto marmurkowe robi niesamowite wrażenie wizualne, a w gruncie rzeczy jest jednym z prostszych deserów do przygotowania. Wystarczy siedem składników i parę minut spokoju, by przygotować wyborne ciasto na każdą okazję. Ten przepis sprawdza się idealnie, gdy niezapowiedziani goście zapukają do drzwi. Nim ostygnie kawa lub herbata, będą mogli zajadać się delikatnym ciastem prosto z pieca. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 jajka,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki kakao niesłodzonego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przepis

Do głębokiej miski wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem na gładki kogel-mogel. Warto wesprzeć się mikserem, by zrobić to jak najszybciej. Do utartej i puszystej masy wlewamy jogurt, oraz dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy lub miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli masło, którego używacie jest zimne, warto rozpuścić je w rondelku i wlewać cienkim strumieniem do jajecznej masy. Na koniec przesiewamy do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostrożnie łączymy. Ciasto powinno być lejące, bez grudek i jednolite, Wówczas dzielimy je na dwie równe części i do jednej dosypujemy kakao. Mieszamy kakową część ciasta do połączenia składników.

Do blaszki (24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy naprzemiennie oba ciasta. Można pomóc sobie łyżką, tak by powstały charakterystyczne dla marmurkowego ciasta warstwy. Powtarzamy czynność, aż do wylania obu ciast do foremki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb grzania góra dół) przez około 40 minut. Najlepiej tuż przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Lekko ostudzony wypiek warto oprószyć cienką warstwą cukru pudru. Moja babcia podawała każdy kawałek z gałką lodów i kubkiem słodkiego kakao. Tak będzie smakować najlepiej. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA