18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z aronii to przepis na domowy medykament. Z recepturą dziadka wyjdzie po mistrzowsku

Nalewka z aronii, czyli aroniówka, to domowej roboty medykament, który pomoże w wielu dolegliwościach. Przede wszystkim jednak chodzi o doskonały smak - nie da się ukryć, ze receptura dziadka w tym wypadku błędzie bezkonkurencyjny. Po mistrzowsku zrobisz ją z jedynie czterech składników.

Domowa spiżarnia to przede wszystkim kiszonki, dżemy, wyśmienite soki, sałatki i sosy z dorodnych pomidorów i innych sezonowych warzyw. W okazałej kolekcji nie może jednak zabraknąć nieco bardziej wyrafinowanych smaków, a idealnym przykładem na takowy będzie przepis na nalewkę z aronii, którą przygotujemy z letnich owoców

Nalewka z aronii to przepis na wyśmienity trunek i medykament w jednym

Tradycyjna receptura dziadka na nalewkę z aronii, gwarantuje pyszny efekt, który nie tylko smakuje, ale i leczy. To przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, który nigdy nie zawodzi i zawsze się wyśmienicie udaje. Kluczem do sukcesu jest jednak przestrzeganie wszystkich rad i dopięcie najmniejszych szczegółów na tip-top. Wówczas otrzymamy prawdziwy superfood, którego właściwości opisujemy poniżej. 

Domowej roboty nalewka z aronii to doskonale znany w medycynie ludowej i babcinym przepiśniku medykament. Pomoże on złagodzić wiele dolegliwości, a szczególnie tych żołądkowych czy związanych z układem pokarmowym. Aroniówka to doskonałe źródło witaminy P, czyli bio flawonoidów, dzięki którym te aromatyczne i pełne smaku owoce zyskują tak wyrazisty kolor. Warto też dodać, że w aronii znajdziemy witaminę C, B2 i E, kwas foliowy, miedź, jod, bor, żelazo, wapń oraz mangan. A sam trunek pomoże też przy podwyższonym cholesterolu, problemach ze wzrokiem i okolicami oczu, czy problemach krążenia.

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Tak nalewkę z aronii robi dziadek z Podhala - sekret tkwi w cierpliwości 

Składniki: 

  • 2 kg owoców aronii,
  • 500 ml wody,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego przebrania i umycia owoców w zimnej wodzie. Osuszoną aronię musisz teraz zamrozić - minimum na 24 godziny. To gwarantuje idealny smak pozbawiony goryczy. 
  2. Po upłynięciu czasu zamrożony produkt przesyp do dużego szklanego słoja.
  3. Aronię zalej teraz alkoholem i przegotowaną, ale wcześniej przestudzoną wodą. Całość mieszamy i odstawiamy na cztery tygodnie. Czas nie powinien być krótszy - w przeciwnym razie uzyskamy niepełny smak i efekt. 
  4. Po czterech tygodniach miksturę aroniową zasyp cukrem, ponownie dokładnie zamieszaj i odstaw na kolejny tydzień.
  5. Wskazówka - warto pamiętać, by co jakiś czas zamieszać naczyniem, najlepiej codziennie. 
  6. Po siedmiu dniach przecedź całość przez gazę lub pieluchę.
  7. Gotową nalewkę z aronii możesz teraz przelać do mniejszych buteleczek, najlepiej ozdobnych. Naczynia szczelnie zamknij i odłóż na sześciomiesięczne leżakowanie w ciemne i suche miejsce. 
  8. Po całym procesie leżakowania i nabierania mocy nasza nalewka jest gotowa - długi czas odpoczynku sprawi, że jej smak jest wyjątkowy i wyrazisty. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.