Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych przetworów takich jak soki, dżemy, pikle czy kiszonki nie może zabraknąć wyjątkowego akcentu. Nalewki sprawdzą się idealnie, a przygotujemy je z sezonowych owoców. Poza walorami smakowymi są także sprawdzonym domowym medykamentem na wiele dolegliwości. Przygotowanie jest łatwe, a efekt niezastąpiony i jedyny w swoim rodzaju!
Aroniówka to przetwór, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Tradycyjna receptura babci gwarantuje pyszny efekt, który nie tylko smakuje, ale i leczy. Bazowy składnik jest niezastąpiony jednak różnorodne i aromatyczne dodatki, dadzą oryginalny efekt. Wśród składników warto wyróżnić imbir, goździki, pomarańczę, wanilię czy miód - każdy z ich nada nalewce wyjątkowego posmaku.
Nalewka z aronii to także dobrze znany, domowy medykament, który pomoże w wielu dolegliwościach. Właściwości zawdzięczamy owocom aronii, które są określane także jako "super food", który wykazuje korzystne działanie na zdrowie i organizm. To doskonałe źródło witaminy P, czyli bioflawonoidów, dzięki którym aronia zyskuje tak wyrazisty kolor. To właśnie te związki powodują, że owoce są przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Ponadto w aronii znajdziemy witaminę C, B2 i E, kwas foliowy, miedź, jod, bor, żelazo, wapń oraz mangan.
Przetwory i nalewki przygotowane z owoców aronii mogą przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu, a nawet samopoczucia. Domowa aroniówka świetnie sprawdzi się przy:
Warto wspomnieć również, że nalewka z aronii korzystnie wpływa na stan skóry. Zawarte w owocach substancje opóźniają procesy starzenia się skory, nadają jej sprężystości i jędrności. Włosy i paznokcie również zyskają - będą mocne i zdrowe.
Składniki:
Sposób przygotowania: