Nalewka z aronii - przepis babci na domową aroniówkę. Potrzebujesz tylko czterech składników

Aroniówka to trunek dobrze znany naszym babciom - domowe lekarstwo, aromatyczny dodatek i wykwintny trunek. Nalewka z aronii - przepis jest bardzo prosty, jednak warto zastosować sprawdzone metody, dzięki czemu domowy produkt wyjdzie idealnie. Wystarczą te trzy produkty i odrobina cierpliwości, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych przetworów takich jak soki, dżemy, pikle czy kiszonki nie może zabraknąć wyjątkowego akcentu. Nalewki sprawdzą się idealnie, a przygotujemy je z sezonowych owoców. Poza walorami smakowymi są także sprawdzonym domowym medykamentem na wiele dolegliwości. Przygotowanie jest łatwe, a efekt niezastąpiony i jedyny w swoim rodzaju!

Nalewka z aronii - przepis na domowy medykament i trunek

Aroniówka to przetwór, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Tradycyjna receptura babci gwarantuje pyszny efekt, który nie tylko smakuje, ale i leczy. Bazowy składnik jest niezastąpiony jednak różnorodne i aromatyczne dodatki, dadzą oryginalny efekt. Wśród składników warto wyróżnić imbir, goździki, pomarańczę, wanilię czy miód - każdy z ich nada nalewce wyjątkowego posmaku. 

Nalewka z aronii to także dobrze znany, domowy medykament, który pomoże w wielu dolegliwościach. Właściwości zawdzięczamy owocom aronii, które są określane także jako "super food", który wykazuje korzystne działanie na zdrowie i organizm. To doskonałe źródło witaminy P, czyli bioflawonoidów, dzięki którym aronia zyskuje tak wyrazisty kolor. To właśnie te związki powodują, że owoce są przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Ponadto w aronii znajdziemy witaminę C, B2 i E, kwas foliowy, miedź, jod, bor, żelazo, wapń oraz mangan.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Aroniówka. Na jakie dolegliwości pomaga nalewka z aronii? 

Przetwory i nalewki przygotowane z owoców aronii mogą przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu, a nawet samopoczucia. Domowa aroniówka świetnie sprawdzi się przy: 

  • dolegliwościach żołądkowych, 
  • chorobach układu pokarmowego, 
  • przy podwyższonym cholesterolu, 
  • problemach ze wzrokiem i okolicami oczu, 
  • problemach krążenia. 

Warto wspomnieć również, że nalewka z aronii korzystnie wpływa na stan skóry. Zawarte w owocach substancje opóźniają procesy starzenia się skory, nadają jej sprężystości i jędrności. Włosy i paznokcie również zyskają - będą mocne i zdrowe. 

Nalewka z aronii - przepis babci na smaczną aroniówkę

Składniki: 

  • 2 kg owoców aronii,
  • 0,5 l wody,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie suszymy i poddajemy procesowi mrożenia przez minimum 24 godziny. 
  2. Zamrożony produkt przesypujemy do dużego słoja. Zalewamy alkoholem i przegotowaną, lecz przestudzoną wodą. Całość mieszamy i odstawiamy na cztery tygodnie. 
  3. Gdy czas minie, miksturę zasypujemy cukrem, ponownie mieszamy i odstawiamy na tydzień. Warto pamiętać, by co jakiś czas zamieszać naczyniem. 
  4. Po siedmiu dniach przecedzamy całość przez gazę lub pieluchę. Gotowy syrop przelewamy do mniejszych buteleczek, najlepiej ozdobnych, szczelnie zamykamy i odkładamy na sześciomiesięczne leżakowanie w ciemne i suche miejsce. 
  5. Nalewka jest gotowa - długi czas odpoczynku sprawią, że jej smak jest wyjątkowy i wyrazisty. 
Więcej o: