Jakie właściwości ma agrest? Wielu z nas przypomina go sobie jeszcze z babcinych ogródków. Krzew rodzący niewielkie owoce o charakterystycznym smaku nazywany bywał wręcz ''winoroślą Północy''. Być może jest w tym określeniu sporo przesady, ale z pewnością owoce agrestu są bardzo smaczne. Dodatkowo można je cenić z uwagi na cenne dla zdrowia właściwości. Lista ważnych substancji zawartych w agreście jest długa, ale przede wszystkim należy wspomnieć o wysokiej zawartości witamin C, B6 i A. Dodatkowo owoce agrestu są bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
Spożywanie agrestu może dobrze wpływać na:
Jakie są najbardziej popularne przetwory z agrestu? Owoce tej rośliny najczęściej jedzone są w postaci surowej. Niestety nie docenia się tego, że bardzo dobrze nadaje się także na dżemy, soki, kompoty i galaretki. Ich przygotowanie nie jest przy tym trudniejsze lub bardziej żmudne.
Do czego wykorzystać agrest? Przetwory to przede wszystkim doskonałe dżemy. Co potrzebne jest do tego, aby przygotować ok. 1 litra dżemu? Niezbędne składniki to:
Jak przygotować smaczny dżem agrestowy krok po kroku? Podstawą jest tu dobre przygotowanie owoców. Na całe szczęście agrest nie jest zbyt trudny jeśli chodzi o wstępną obróbkę. Należy go pozbawić szypułek i dobrze opłukać pod bieżącą wodą.
Do garnka należy wlać wodę i dosypać cukier. Całość należy mieszać aż do zagotowania. Powinien powstać gęsty syrop. Wówczas należy dodać do niego owoce agrestu (etap smażenia owoców w syropie powinien trwać ok. godziny) i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dzięki niemu całość nabierze winnego smaku.
Do słoików taki dżem przekłada się wówczas, gdy jest jeszcze gorący. Naczynia powinny być wcześniej wyparzone i osuszone. Po nałożeniu dżemu do słoika, ale przed zakręceniem wieczka należy dokładnie wytrzeć brzegi. Odstawione do góry dnem słoiki powinny same się zamknąć. W przeciwnym razie można je poddać procesowi pasteryzacji. Z pewnością wydłuży on czas przydatności przetworów do spożycia.
Zobacz też: Ciasto agrestowe to hit lata. Jak się za nie zabrać? Mamy prosty przepis