Jak zrobić kompot i jakie są jego zalety?
Jak zrobić kompot, aby był on zdrowy, a przy tym pyszny? Jest na to bardzo wiele różnorodnych sposobów. Kompot można wykonać praktycznie z każdego owocu. Najlepsze są oczywiście te, które powstały z owoców sezonowych. Wówczas mają one największą wartość dla zdrowia. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że oprócz dostarczania witamin oraz przyjemności z picia, kompoty mają również inne właściwości. Tak więc na przykład:
- Kompoty nawadniają nasz organizm.
- Kompoty mogą ocieplić nasze ciało lub je schłodzić.
- Pozytywnie wpływają na układ krwionośny w naszym organizmie.
- Odprężają, relaksują.
- Wpływają korzystnie na nasz sen.
Jak zatem widać kompoty to nie tylko napoje, które gaszą nasze pragnienie, ale mają one w sobie o wiele więcej właściwości. Poniżej przedstawimy kilka przepisów na domowe kompoty.
Kompot z truskawek - letnie must have na naszym stole
Kompot z truskawek to dobry napój do obiadu, podwieczorku czy nawet picia go w ciągu dnia. Wypijany w ciepłej wersji - ogrzewa nasze ciało, a w zimnej - obniża temperaturę. Jest smaczny, słodki i posiada niebywały aromat. Możemy być pewni, że gotując kompot z truskawek, zapach będzie unosił się w całym domu. Przepis na kompot z truskawek znajdziesz poniżej:
Składniki na kompot z truskawkami:
- około kilograma dobrych truskawek - najlepiej z własnego ogródka
- około 1,5 litra wody
- cukier (lub miód) około 1,5 szklanki
- opcjonalnie przyprawy do smaku: cynamon, goździki
Wykonanie:
- Myjemy dokładnie truskawki i obieramy z szypułek.
- Następnie gotujemy wodę z cukrem.
- Potem wsypujemy truskawki.
- Możemy dodać przyprawy i chwilę pogotować, aż kompot będzie dobry w smaku.
Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym
Kompot z wiśni - domowy napój lipca
Kompot z wiśni to wyrób, który warto wykonywać z końcem czerwca lub początkiem lipca. W zależności od danej odmiany. Niemniej jednak napój tego typu jest bardzo wyrazisty. Sposób przyrządzenia jest następujący:
Składniki na wiśniowy kompot:
- około 2 kilogramów wiśni
- około 1,5 litra wody
- około 2 szklanek cukru białego
Wykonanie:
- Myjemy wiśnie i pozbywamy się pestek - nie jest to niezbędne, ale pomocne, kiedy kompot będą piły dzieci lub osoby starsze.
- Następnie gotujemy wodę z cukrem. Z roztworu musi powstać słodki syrop.
- Dalej wiśnie wrzucamy do wyparzonych słoików i zalewamy je przygotowanym syropem.
- Następnie pasteryzujemy je przez około 15 minut.
- Kompot jest gotowy.
- Słoiki odstawiamy w zimne i ciemne miejsce.
Kompot z agrestu - coś dla tych, którzy lubią kwaśne smaki
Kompot z agrestu to napój, który charakteryzuje się lekko kwaskowym smakiem. Kompot doskonale sprawdzi się na zimę. Jeżeli jednak chcesz trochę osłodzić jego smak, dodaj dojrzałe jabłka. Przejdźmy do wykonania:
Składniki na kompot agrestowo-jabłkowy:
- około kilograma jabłek
- około kilograma agrestu
- 2 litry wody
- 2 szklanki cukru
- przyprawy: cynamon
Sposób wykonania:
- Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Dalej pozbywamy się gniazd z nasionami.
- Następnie myjemy dokładnie agrest.
- W trzecim kroku zajmujemy się wykonanie syropu. W tym celu gotujemy roztwór cukrowy. (Woda plus cukier)
- Owoce wkładamy do słoików. Zalewamy roztworem. Możemy dodać na końcu cynamon.
- Słoiki pasteryzujemy.
- Kompot jest gotowy na zimę.
Zobacz też: Kompot z czereśni - letni rarytas i wyśmienity dodatek do obiadu. Sprawdź domowy przepis jak od babci