Kompoty - dlaczego warto je pić? Poznaj wyjątkowe i proste przepisy na domowe kompoty

Kompoty są znakomitym napojem do posiłków. Ponadto możemy przyjmować je w ciągu dnia, kiedy doskwiera nam pragnienie. Oprócz wyjątkowego smaku i naturalnej słodyczy posiadają one mnóstwo korzyści, które wpływają na nasze zdrowie.

Jak zrobić kompot i jakie są jego zalety?

Jak zrobić kompot, aby był on zdrowy, a przy tym pyszny? Jest na to bardzo wiele różnorodnych sposobów. Kompot można wykonać praktycznie z każdego owocu. Najlepsze są oczywiście te, które powstały z owoców sezonowych. Wówczas mają one największą wartość dla zdrowia. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że oprócz dostarczania witamin oraz przyjemności z picia, kompoty mają również inne właściwości. Tak więc na przykład:

  • Kompoty nawadniają nasz organizm.
  • Kompoty mogą ocieplić nasze ciało lub je schłodzić.
  • Pozytywnie wpływają na układ krwionośny w naszym organizmie.
  • Odprężają, relaksują.
  • Wpływają korzystnie na nasz sen.

Jak zatem widać kompoty to nie tylko napoje, które gaszą nasze pragnienie, ale mają one w sobie o wiele więcej właściwości. Poniżej przedstawimy kilka przepisów na domowe kompoty.

Kompot z truskawek - letnie must have na naszym stole

Kompot z truskawek to dobry napój do obiadu, podwieczorku czy nawet picia go w ciągu dnia. Wypijany w ciepłej wersji - ogrzewa nasze ciało, a w zimnej - obniża temperaturę. Jest smaczny, słodki i posiada niebywały aromat. Możemy być pewni, że gotując kompot z truskawek, zapach będzie unosił się w całym domu. Przepis na kompot z truskawek znajdziesz poniżej:

Składniki na kompot z truskawkami:

  • około kilograma dobrych truskawek - najlepiej z własnego ogródka
  • około 1,5 litra wody
  • cukier (lub miód) około 1,5 szklanki
  • opcjonalnie przyprawy do smaku: cynamon, goździki

Wykonanie:

  1. Myjemy dokładnie truskawki i obieramy z szypułek.
  2. Następnie gotujemy wodę z cukrem.
  3. Potem wsypujemy truskawki.
  4. Możemy dodać przyprawy i chwilę pogotować, aż kompot będzie dobry w smaku.
Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Kompot z wiśni - domowy napój lipca

Kompot z wiśni to wyrób, który warto wykonywać z końcem czerwca lub początkiem lipca. W zależności od danej odmiany. Niemniej jednak napój tego typu jest bardzo wyrazisty. Sposób przyrządzenia jest następujący:

Składniki na wiśniowy kompot:

  • około 2 kilogramów wiśni
  • około 1,5 litra wody
  • około 2 szklanek cukru białego

Wykonanie:

  1. Myjemy wiśnie i pozbywamy się pestek - nie jest to niezbędne, ale pomocne, kiedy kompot będą piły dzieci lub osoby starsze.
  2. Następnie gotujemy wodę z cukrem. Z roztworu musi powstać słodki syrop.
  3. Dalej wiśnie wrzucamy do wyparzonych słoików i zalewamy je przygotowanym syropem.
  4. Następnie pasteryzujemy je przez około 15 minut.
  5. Kompot jest gotowy.
  6. Słoiki odstawiamy w zimne i ciemne miejsce.

Kompot z agrestu - coś dla tych, którzy lubią kwaśne smaki

Kompot z agrestu to napój, który charakteryzuje się lekko kwaskowym smakiem. Kompot doskonale sprawdzi się na zimę. Jeżeli jednak chcesz trochę osłodzić jego smak, dodaj dojrzałe jabłka. Przejdźmy do wykonania:

Składniki na kompot agrestowo-jabłkowy:

  • około kilograma jabłek
  • około kilograma agrestu
  • 2 litry wody
  • 2 szklanki cukru
  • przyprawy: cynamon

Sposób wykonania:

  1. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Dalej pozbywamy się gniazd z nasionami.
  2. Następnie myjemy dokładnie agrest.
  3. W trzecim kroku zajmujemy się wykonanie syropu. W tym celu gotujemy roztwór cukrowy. (Woda plus cukier)
  4. Owoce wkładamy do słoików. Zalewamy roztworem. Możemy dodać na końcu cynamon.
  5. Słoiki pasteryzujemy.
  6. Kompot jest gotowy na zimę.

Zobacz też: Kompot z czereśni - letni rarytas i wyśmienity dodatek do obiadu. Sprawdź domowy przepis jak od babci

Więcej o:
Copyright © Agora SA