Kompot z gruszek na zimę, czyli jak godnie uczcić końcówkę sezonu owocowego [PRZEPIS]
Najlepszym dodatkiem do domowego obiadu jest kompot. Pyszny owocowy napój nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także jest dużo lepszym rozwiązaniem niż kolorowe gazowane napoje ze sklepu. Jak zrobić kompot z gruszek na zimę? To proste! Wszystko wyjaśniamy w przepisie.
Jakie gruszki na kompot wybrać?
Do przygotowania kompotu z gruszek na zimę najlepiej wybrać twarde, jędrne i słodkie owoce. Doskonale sprawdzą się gatunki takie jak konferencja czy klapsa. Najlepiej wykorzystać gruszki zakupione od sadownika lub na sprawdzonym bazarku.
Kompot z gruszek na zimę – przepis
Składniki:
- 3 kg gruszek,
- 3 l wody,
- 300 g cukru (więcej, jeśli mamy mało słodkie owoce),
- goździki (po 2-3 do każdego słoika),
- opcjonalnie: sok wyciśnięty z cytryny
Przygotuj także: dokładnie umyte i wyparzone słoiki z nakrętkami.
Jak zrobić kompot z gruszek na zimę?
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a owoce kroimy w ósemki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Gruszki upychamy ciasno do słoików, dodajemy także goździki (po 2-3 sztuki na każdy słoik).
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy się już dobrze rozpuści, zdejmujemy gorący syrop z palnika i zalewamy nim słoiki.
Na dnie dużego garnka układamy ściereczkę lub kilka warstw ręcznika papierowego. Ustawiamy słoiki z kompotem w taki sposób, aby nie dotykały zarówno brzegów garnka, jak i swoich nawzajem. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Kompot z gruszek na zimę przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Uwaga! Nawet jeżeli nie przepadacie za rozmoczonymi owocami w kompocie, nie wyrzucajcie ich! Doskonale nadadzą się do owsianki lub jako szybkie nadzienie do naleśników (nadmiar wody można odparować, dusząc gruszki z kompotu w garnuszku przez kilka minut).
Kompot z gruszek na zimę – jak przygotować?
Kompot z gruszek na zimę można zrobić także z różnymi dodatkami. Smak owoców można podkreślić, dodając miód gryczany. Z gruszkami świetnie komponuje się także kardamon, anyż oraz wanilia (można użyć prawdziwej laski wanilii lub dodać opakowanie cukru wanilinowego). Jeśli wolicie bardziej kwaskowe w smaku kompoty, dodajcie sok wyciśnięty z cytryny lub odrobinę delikatnego octu (doskonale sprawdzi się tu dobrej jakości ocet jabłkowy, raczej trzeba się wystrzegać intensywnego octu spirytusowego), a jeżeli chcecie, by napój był aromatyczny i rozgrzewający, użyjcie cynamonu i goździków.
Dobrym pomysłem jest także przygotowanie kompotu z gruszek bez dodatku cukru. Wtedy szczególną uwagę należy zwrócić na jakość owoców, z których przygotowujemy kompot, aby wykorzystać ich naturalną słodycz. Brak cukru czy miodu na pewno zostanie wynagrodzona przez aromatyczne przyprawy – nie żałujmy ich dodatku, przygotowując taką wersję kompotu!
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz