Kompot z gruszek na zimę, czyli jak godnie uczcić końcówkę sezonu owocowego [PRZEPIS]

Kompot z gruszek na zimę to napój, który warto przygotować od razu w dużych ilościach. Pyszny gruszkowy kompot podany do obiadu od razu przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Jak go przygotować? Sprawdźcie przepis na kompot z gruszek na zimę.

Najlepszym dodatkiem do domowego obiadu jest kompot. Pyszny owocowy napój nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także jest dużo lepszym rozwiązaniem niż kolorowe gazowane napoje ze sklepu. Jak zrobić kompot z gruszek na zimę? To proste! Wszystko wyjaśniamy w przepisie.

Jakie gruszki na kompot wybrać?

Do przygotowania kompotu z gruszek na zimę najlepiej wybrać twarde, jędrne i słodkie owoce. Doskonale sprawdzą się gatunki takie jak konferencja czy klapsa. Najlepiej wykorzystać gruszki zakupione od sadownika lub na sprawdzonym bazarku.

Kompot z gruszek na zimę – przepis

Składniki:

  • 3 kg gruszek,
  • 3 l wody,
  • 300 g cukru (więcej, jeśli mamy mało słodkie owoce),
  • goździki (po 2-3 do każdego słoika),
  • opcjonalnie: sok wyciśnięty z cytryny

Przygotuj także: dokładnie umyte i wyparzone słoiki z nakrętkami.

Jak zrobić kompot z gruszek na zimę?

Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a owoce kroimy w ósemki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Gruszki upychamy ciasno do słoików, dodajemy także goździki (po 2-3 sztuki na każdy słoik).

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy się już dobrze rozpuści, zdejmujemy gorący syrop z palnika i zalewamy nim słoiki.

Na dnie dużego garnka układamy ściereczkę lub kilka warstw ręcznika papierowego.  Ustawiamy słoiki z kompotem w taki sposób, aby nie dotykały zarówno brzegów garnka, jak i swoich nawzajem. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Kompot z gruszek na zimę przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Uwaga! Nawet jeżeli nie przepadacie za rozmoczonymi owocami w kompocie, nie wyrzucajcie ich! Doskonale nadadzą się do owsianki lub jako szybkie nadzienie do naleśników (nadmiar wody można odparować, dusząc gruszki z kompotu w garnuszku przez kilka minut).

Zobacz wideo Zobacz także:

Kompot z gruszek na zimę – jak przygotować?

Kompot z gruszek na zimę można zrobić także z różnymi dodatkami. Smak owoców można podkreślić, dodając miód gryczany. Z gruszkami świetnie komponuje się także kardamon, anyż oraz wanilia (można użyć prawdziwej laski wanilii lub dodać opakowanie cukru wanilinowego). Jeśli wolicie bardziej kwaskowe w smaku kompoty, dodajcie sok wyciśnięty z cytryny lub odrobinę delikatnego octu (doskonale sprawdzi się tu dobrej jakości ocet jabłkowy, raczej trzeba się wystrzegać intensywnego octu spirytusowego), a jeżeli chcecie, by napój był aromatyczny i rozgrzewający, użyjcie cynamonu i goździków.

Dobrym pomysłem jest także przygotowanie kompotu z gruszek bez dodatku cukru. Wtedy szczególną uwagę należy zwrócić na jakość owoców, z których przygotowujemy kompot, aby wykorzystać ich naturalną słodycz. Brak cukru czy miodu na pewno zostanie wynagrodzona przez aromatyczne przyprawy – nie żałujmy ich dodatku, przygotowując taką wersję kompotu!

Więcej o: