Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych koszmar. Jak odczarować owoce z kompotu? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska
Już za chwilę rusza sezon na owoce jagodowe, czyli truskawki, maliny, poziomki czy jeżyny. To one najczęściej są skąpane w domowym kompocie. Zresztą to nasz napój narodowy. Mimo że nie wszyscy kochają ten dodatek do napoju, można go odczarować i wykorzystać w ciekawszy sposób, niż wrzucenie do szklanki.

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Domowy kompot tak jak lubisz

Domowy kompot możecie przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Jeśli owoce zostały zebrane w pełnym sezonie, są na tyle słodkie, że do przygotowania kompotu nie musimy używać dodatkowego słodzika. Tym, którzy preferują większe stężenie cukru we krwi, polecam kompot z dodatkiem miodu. Pamiętajcie jednak, by świeże owoce jagodowe prędko wykorzystać, bo szybko się psują. Przechowujcie je maksymalnie od jednego do dwóch dni w lodówce, w opakowaniu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Owoce z kompotu - jedni kochają, inni nienawidzą

Wracając jednak do kompotu - wśród jego miłośników, znajdzie się sporo antyfanów owoców, które pozostają na dnie szklanki. Co zrobić, żeby nadać im drugie życie i ich nie zmarnować? Mam dla was osiem pomysłów na wykorzystanie owoców z kompotu:

  1. Ciasto piaskowe. Klasyczne ciasto piaskowe może mieć owocowe oblicze, dzięki pozostałościom z kompotu. Wystarczy, że na wierzch gotowej masy wrzucicie owoce i wstawicie całość do piekarnika.
  2. Koktajl. Zimne koktajle robią się coraz bardziej popularne, gdy wzrasta temperatura. Skoro za chwilę mamy lato, to warto je przygotowywać w domu z dodatkiem resztek z kompotu.
  3. Sos owocowy. Owoce z kompotu wystarczy zblendować, dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba i tak powstały sos dodawać do wypieków, takich jak beza. Wyobraźcie sobie tę dostojną bezę z mascarpone, oblaną jagodowymi owocami z kompotu.
  4. Kisiel. To dla wielu z nas deser z dzieciństwa. Wybitnie prosty i szybki do przygotowania. Wystarczą owoce, woda, miód lub cukier i mąka ziemniaczana.
  5. Galaretka. Kolejny hit z dzieciństwa. Owoce z kompotu można zanurzyć w galaretce. Nieważne, czy pójdziecie na skróty i wybierzecie tę kupowaną, czy odważycie się sami ją przygotować. Wrzućcie owoce na dno szklanek i zalejcie galaretką. Pycha!
  6. Przetwory owocowe. Sezon na przetwory zaraz się rozpocznie. W waszych kuchniach pojawią się marmolady i dżemy. Owoce z kompotu można dodać do przygotowywanych przetworów i tym samym powstaną niepowtarzalne smaki na cały rok.
  7. Farsz do pierogów. Owoce kompotowe odsączone i wymieszane z twarogiem to doskonały farsz do pierogów. Owocowe pierogi latem z kwaśną śmietaną - temu nie da się oprzeć!
  8. A może naleśniki smażone w owocach z kompotu? Łapcie przepis:

Naleśniki smażone w owocach z kompotu - przepis

Naleśniki smażone w owocach z kompotuNaleśniki smażone w owocach z kompotu Fot. Jagna Niedzielska

Składniki:

  • 500 ml mleka (u mnie: mleko owsiane)
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szklanka owoców z kompotu
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki wody lub kompotu
  • 50 g masła
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z jajkiem, mąką oraz solą. Odstaw masę na 20 minut.
  2. Wysmaruj patelnię cienką warstwą oleju, następnie dobrze rozgrzej patelnię.
  3. Smaż na patelni cienkie naleśniki, z dwóch stron.
  4. Po usmażeniu naleśników, na patelnię wrzuć owoce, miód, masło oraz wodę.
  5. Na patelnię dodaj cztery naleśniki złożone w trójkąt.
  6. Smaż je z dwóch stron. Dwie minuty na każdą stronę.
Zobacz wideo Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna NiedzielskaJagna Niedzielska Fot. Budzik Studio